Lidija Mitrović / foto: srđa boljević
12/06/2024 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Specijalnoj tužiteljki ponovo će suditi: Lidiji Mitrović uvažena žalba

Apelacioni sud Crne Gore je nakon javne sjednice vijeća donio rješenje kojim je uvažio žalbe branioca i optužene Lidije Mitrović i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Podsjećanja radi, specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović presudom Višeg suda u Podgorici osuđena je na sedam mjeseci zatvora za optuže za zloupotrebu službenog položaja. Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović. 

Ona je osuđena da je pribavila korist za četiri lica, tako što je primjenila u odnosu na njih institut odgođenog krivičnog gonjenja i time nisu bili procesuirani pred sudom.

- Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici optužena Lidija Mitrović oglašena je krivom zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore. Tom presudom osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 7 mjeseci. Odlučujući o žalbi branioca optužene i same optužene, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku. Bitne povrede odredaba krivičnog postupka ogledaju se u protivrječnosti izreke pobijane presude i njenih razloga u pogledu načina izvršenja krivičnog djela za koje je optužena oglašena krivom, a pored toga toga u prvostepenoj presudi razlozi o odlučnim činjenicama su nejasni i protivrječni- navodi se u saopštenju.

Tužiteljka Lidiјa Mitrović traži da joj se ponovo sudi

Po ocjeni Apelacionog suda zbog navedenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka bilo je nužno ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje, a do otklanjanja ovih povreda prvostepena presuda se nije mogla ispitati u meritumu u odnosu na žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni.

(VIDEO) Tužiteljka Mitrović osuđena na sedam mjeseci zatvora

- Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.Navedeno rješenje Apelacionog suda Crne Gore sa bližim razlozima biće objavljeno na internet stranici Apelacionog suda- navodi se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:44