/ - FOTO:FOTO: DETECTIVE-INFO.COM.UA; MUP SRBIJA (Кашћелан, Звицдр, Вукотић)
24/01/2022 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта се десило са "ратом" кавчана и шкаљараца: "Скај" и хапшења довела до мировања?

Као један од главних разлога мањег броја убистава у Србији и региону могло би бити хапшења припадника групе Вељка Беливука почетком фебруара прошле године и разбијање "Скај" апликације

За разлику од 2020. године, која је у рату црногорских кланова, шкаљарског и кавачког, обиљелжена суровим ликвидацијама у Београду и региону, прошла година донијела је "затишје" када је ријеч о ватреним обрачунима између припадника ове двије групе, пише Nova S.

Пропао сан о балканској мафији: Мафијаши падају кад мисле да су недодирљиви

Као један од главних разлога мањег броја убистава у Србији и региону могло би бити хапшења припадника групе Вељка Беливука почетком фебруара прошле године и разбијање "Скај" апликације.

Криминал на кољенима: Вође кланова иза решетака, пало пет тона дроге, спријечено више ликвидација

Са нестанком 200 килограма кокаина из стана у Валенсији 2014. године, рат између црногорских кланова, шкаљарског и кавачког траје, и годинама односи све више живота. Година 2020. била је међу најкрвавијима за шкаљарски клан јер су изгубили неколико високопозиционираних чланова, међу којима су између осталог и Игор Дедовић и Стеван Стаматовић који су ликвидирани у Атини, али и Алан Кожар и Дамир Хаџић, који су убијени на Крфу. Шкаљарци су покушали да узврате убиством Радоја Звидера у Кијеву, али се тај атентат завршио неуспјешно.

И када се чинило да ће шкаљарски клан практично нестати, будући да су остали без вође, односно главних логистичара клана, и да ће се крв припадника ова два клана наставити да тече улицама и у 2021. години, акције полиција неколико европских земаља током 2021. године довеле су до тога да сукоба на улицама буде знатно мање, а многи припадници ова два клана умјесто да буду у затворима.

Прва назнака да су полиција Србије али и Црне Горе кренуле да раде свој посао било је привођење Вељка Беливука и Марка Миљковића по повратку из Црне Горе, јануара 2021. године, гдје су били у посјети Радоју Звицеру, наводном вођи кавачког клана. Након саслушања у полицији, они су пуштени, али су потом, 4. фебруара, поново ухапшени, заједно са још 28 особа, а терете се за најтежа кривична дјела, убиства, отмицу, продавање дроге, посједовање нелегалног оружја..

Са падом "београдске испоставе" кавачког клана, ситуација на улицама Београда се смирила, а током прошле године почели су да испливавају докази о бруталним ликвидацијама Беливука и његове групе, које су починили током 2020. године у Србији, али и Црној Гори.

Нови ударац кавачком клану био је и у априлу 2021. године, када је ухапшен вођа кавачког клана Слободан Кашћелан и још пет особа, због сумње на криминално удруживање, убиство у саизвршилаштву и убиство у покушају. Кашћелану се суди и да је 2010. године основано криминалну групу која се бави продајом дроге, зеленашењем, давањем мита и изнудом.

У априлу су кавчани претрпели још један ударац, будући да су у Португалији ухапшени истакнути чланови овог клана Игор Божовић и његов син Владимир, који су годинама били у бјекству. Испоручени су Црној Гори јула мјесеца прошле године, а Специјално државно тужилаштво сумњичи Игора Божовића да је почетком новембра 2011. године са Кашћелном створио криминалну организацију. Његовог сина Владимира (30) сумњиче да је као члан те криминалне групе прихватио да примјењује насиље и застрашује друга лица "кроз вршење кривичних дјела изнуде, да набавља, држи и складишти оружје, експлозивна средства, панцире за потребе чланова криминалне организације, те да одржава везу са одређеним члановима криминалне организације, ради преношења упутстава које му даје организатор".

На терет му се ставља да је у мају 2016. године покушао да изнуди 30.000 евра од суграђанина К. Б, након што му то није успјело, у јулу исте године дигао у ваздух аутомобиле тог суграђанина.

Један од "виђенијих" вођа кавачког клана који је и даље у бјекству јесте Радоје Звицер, за којим је расписана потјерница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:23