Вукотић / Foto: Arhiva
27/09/2021 u 18:57 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Статус Јовице Вукотића под лупом: Давање пасоша вођи "шкаљараца" у извјештају ЕУ

Вукотић је ухапшен 2018. године у турском љетовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем

Европска комисија (ЕК) бавиће се у предстојећем пакету извјештаја о напретку афером у којој је откривено да је група криминалаца добила лажне пасоше Сјеверне Македоније, међу којима је и осумњичени вођа "шкаљарског клана" Јован Вукотић, и да су их без проблема користили годинама, речено је "Дану".

Пакет извјештаја, који ће се односити на све земље Западног Балкана, укључујући Црну Гору и Сјеверну Македонију, биће објављен у октобру, а представиће га комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи у Бриселу.

Ови извјештаји покриваће главна политичка, безбједносна и економска кретања у земљама Западног Балкана, а посебна пажња биће посвећена борби против корупције и организованог криминала, посебно случајевима такозване "високе корупције".

Ефикасна борба против корупције кључни је услов да Црна Гора и друге земље региона напредују у процесу придруживања ЕУ, па су случајеви корупције на високом нивоу посебно у центру пажње.

Група полицијских службеника Сјеверне Македоније ухапшена је почетком априла ове године због издавања лажних пасоша, а откривено је да су те пасоше наплаћивали и до 20.000 еура. Та лица су лажне пасоше издавали искључиво у замјену за новац. Полиција је дошла до података да су издали 215 пасоша с лажним идентитетом, од којих 214 странцима, међу којима има и припадника међународних криминалних група и нарко-кланова.

У међувремену, дошло се до имена једног броја лица којима је ова група корумпираних полицајаца издавала лажне пасоше. То су црногорски држављани Стефан Ђукић и Вукотић, турски држављанин Седат Пекер, албански држављанин Флоријан Мусај, те Валид Иса Хмаис, за кога су медији у Скопљу тврдили да је главни сарадник злогласне италијанске мафије Н`драгета, те да живи у Бразилу. По полицијским подацима, ова лица су добила македонске пасоше од 2017. године.

Интересантно је да је Вукотић ухапшен 10. септембра 2018. године у турском љетовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и практично сјутрадан је депортован у Србију.

Грчка је за њим расписала међународну потјерницу због шверца дроге, а Црна Гора га је тада сумњичила за утају пореза. Вукотићу је пасош Сјеверне Македоније издат 19. децембра 2017. године, а важио је до 18. децембра 2027. године.

Након изручења, Вукотић, наводни вођа "шкаљарског клана", осуђен је одлуком Другог основног суда у Београду на 15 мјесеци робије због фалсификовања исправа. Том приликом, изречена му је мјера одузимања сјеверномакедонског пасоша.

Иначе, Кривични суд у Скопљу већ је изрекао неке казне затвора оптуженима за издавање македонских пасоша са лажним идентитетом, који су на првом рочишту признали кривицу. Пет од 11 оптужених признало је кривицу. Неки су рекли да жале због свега, а дио њих и да није био свјестан шта раде. Максимална казна запријећена оптуженима у овом случају јесте три године затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:18