Željko Bojanić / - ŽELJKO BOJANIć
20/12/2023 u 14:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Bojaniću: Vještaci tvrde da je pripadnik škaljaraca mučen u vili

Bojanić je negirao ranije pred sudijom u Istanbulu da je član kavačkog klana, tvrdeći da u Crnoj Gori nije bio 12 godina

Pred turskim sudom, u postupku u kojem se sudi crnogorskom državljaninu Željku Bojaniću, sporvedeni su neki od dokaza.  Bojaniću se  povodom  navoda da je Rista Mijanovića, člana klana Škaljari, kidnapovala druga kriminalna grupa i sahranila nakon mučenja u vili u Sariyeru, Turska, javlja portal NTV.

U izvještaju vještaka, koji je juče sporveden, je navedeno da je mjesto snimanja Mijanovićeve slike mučenja bila vila u Sariyeru. Stručnjaci su utvrdili da je vila u Sarıyeru obnovljena nakon torture.

Nakon smrti Riste Mijanovića, vršena su iskopavanja u vili Željka Bojanića u Sariyeru. Tokom iskopavanja nije pronađeno tijelo.

Međutim, nakon iskopavanja, istraga je došla do sumnje da je  u podrumu i bašte Bojanićeve vile izvršena obimna adaptacija kako bi se zakamufliralo ubistvo.

Na osnovu ove tvrdnje, u vili je 6. novembra izvršena izviđačka studija. U spis je stigao i izvještaj vještaka o tom otkriću.

U izvještaju, koji je uporedio mjesto mučenja u Živkovićevoj fleš memoriji sa fotografijama snimljenim na dan pronalaska u vili, navedeno je da su ta dva mjesta isto mjesto.

Istraga u Turskoj: Policija opet traži tijelo Mijanovića u Bojanićevoj vili

Izveštaj je sadržao sledeće izjave:

"Nisam član kavačkog klana"

Uhapšeni crnogorski državljanin Željko Bojanić negirao je ranije  pred sudijom u Istanbulu da je član kavačkog klana, tvrdeći da u Crnoj Gori nije bio 12 godina. Tu informaciju objavio je CNN Turk.

Bojanić je tada negirao da je član kavačkog kriminalnog klana, i izjavio da je iz Crne Gore.

Tvrdeći da je zemlju napustio 2010. godine, Željko Bojanić je sudiji kazao da u Crnu Goru nije kročio 12 godina.

Bojanić je kazao da zbog razlike u godinama nema nikakve veze sa članovima pomenute organizacije.

“Na fotografiji koja se nalazi u fleš memoriji oduzetoj od Radoja Živkovića u vili, podne pločice su pravougaone, podne pločice vešeraja su kvadratne, podne pločice hodnika djela vešeraja i prostorija naspram vešeraja su pravougaone i uključene su u fleš memoriju. U uporednom pregledu obavljenom morfološkom metodom između fotografije za koju je utvrđeno da je kompatibilna sa strukturom podne obloge i nalazi se u fleš memoriji oduzetoj od Radoja Živkovića, te fotografije snimljene u vili u Zekeriyaköyu 6. novembra, naša stručna komisija je zaključila da se radi o istom mjestu.”

Željko Bojanić, optuženi u ovom postupku, kazao je da "fotografije u izvještaju koje su napravljene samo na pločicama kod kuće ne odgovaraju fotografijama u fleš memoriji, pločice nisu slične.” 

Bojanićevi advokati Ersan Şen i Taner Akıncı rekli su da ne prihvataju prijavu. 

- Odbacujemo izvještaj, koji je daleko od nepristrasnosti i nenaučnosti. Zahtijevamo pripremu novog izvještaja - rekao je advokat Ersan Şen.

Na ročištu su kao svjedoci saslušani policijski službenici koji su pretresli vilu.

Dok su svjedoci policajci podsjetili okrivljenog Bojanića na njegova prava i rekli da je on dao šifru telefona, okrivljeni Bojanić je rekao da mu ništa nije rečeno, da su mu s leđa stavili lisice i 4-5 sati držali na koljenima bez poziva. advokata, da je insistirao da govori turski, da je morao da potpiše kada su donesena turska dokumenta, da su policajci rekli: "Pozvaćemo vašeg advokata." Naveo je da im je rekao lozinku svog telefona.

Tužilac na saslušanju je zatražio da se ovaj predmet spoji sa predmetom ubistva koje je vođeno u istom sudu i u kojem je optuženi Radoje Živković.

Objavljujući privremenu odluku, sud je odlučio da nastavi pritvor okrivljenom Željku Bojaniću i odbio je zahtjev za izradu novog vještačenja i saslušanje vještaka.

Suđenje je odloženo odlukom da se spis spoji sa predmetom koji se vodi u vezi sa ubistvom Jovana Vukotića u Šišliju.

IZVOR: NTV.com.tr

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:31