Viši sud, Podgorica / - DAN
06/06/2024 u 10:16 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje "kavčanima": SDT odustalo od optužbi protiv braće Andrić i Tripa Moškova

Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja protiv navodnih pripadnika "kavačkog" klana Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova.

To je na današnjem ročištu, u postupku koji skoro sedam godina se vodi pred podgoričkim Višim sudom, saopštio specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Kašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor PrelevićMiloš Radonjić,  Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević, Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, a čiji su članovi i sudija Vesna Kovačević i sudija Goran Šćepanović, je saopštilo da se neće kao svjedok ponovo saslušati vještak Savić Balša.

S tim je bio saglasan specijalni državni tužilac Vukas Radonjić. Radonjić je detaljni pojasnio da nije ni u skladi sa zakonom da jedni lice egzistira u postuoku u dva svojstva. Podsjećamo, Radonjić nije od početka obrađival ovog predmeta. Naknadno mu je dodijeljen u rad.

- Saglasan sam sa takvim stavom suda. Bilo mi je nezamislivo da svjedok Savić Balša ima dvojaku funkciju u ovom postupku. Osim toga, kad imamo u vidu da svjedok nije ni kroz te peotivustavne mjere utvrdio identitet lica koje mu je dalo mito, možda bi insistiranje na njegovim saslušanju vodilo ka odugovlačenju postupka. Njegov iskaz je ranije opovrgnut. S obzirom da je iskaz svjedoka izdvojen i da se SDT ranije nije žalilo, smatram da je jedina pravna i zakonita odluka da se odustane od optuženja za ovo krivično djelo u odnosu na Nikolu i Igora Andrića i Tripa Moškova - naveo je između ostalog Radonjić.

"Mito sam primio od NN lica"

Podsjećamo, na ročištu od 10.5.2023.u svojstvu svjedoka saslušan Balša Savić, koji je radio kao službrnik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad.

On se pred sudom tada izjasnio da optuženi Nikola Andrić nije osoba, ne prepoznaje ga, koja ga je kontaktirala da bi mu ponudila mito za predmet koji je pokrenulo ODT Kotor protiv navodnih pripadnika kavačkog klana. 

Savić je naveo da je primio tada poziv od NN lica, koji se predstavio kao "Marko" i koji mu je kazao da zna gdje živi i pozvao ga na sastanak. 

- Ja sam o tome obavijestio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca Sašu Čađenovića, nadređenog Specijalnog policijskog tima i druge službenike policije- kazao je tada Savić na pitanje advokata Marka Radovića. 

Svjedok je naveo na tom ročištu da je bio ozvučen i da povodom toga potpisao neki akt. On je dodao, na pitanje advokata Radovića, da nije snimao taj razgovortokom susreta sa "Markom" svojim telefonom.

- Niko mi nije dao naredbu da odem, ja sam informisao SDT. Brinuo sam za beznjednost svoje porodice. Imao sam dvije pretpostavke, da lice želi da prijeti i ovo što se desilo, mito, ali mi je to bilo tada manje vjerovatno - naveo je Savić na tom ročištu.

Tužilac je takvog stava bio u odnosu na iste optužen(braću Andrič i Tripa Moškova) i kada je u pitanju krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

- Navodi se da je njihova uloga i zadatak bio da brinu o tehničkim uređajima, preko kojih su pratili interesantna lica. O tome, prema mom stavu, do sada nije izveden ni jedan dokaz. Posebno kod činjenice da su to negirali, da su objasnili kako su uhapšeni, da su naveli da su Iliji Dedoviću pomagali koji im je komšija i koji ih je zamolio - pojašnjava specijalni državni tužilac.

Suđenje "kavčanima"- svjedok: Optuženi Andrić nije osoba koja mi je nudila mito

Radonjić je istakao da je ovo možda odluka SDT-a koja remeti dosadašnju praksu u kojoj se ranije čekala kasnija faza postupka za ovakve predloge.

- Ali obaveza SDT-a je da postupa profesionalno i zakonito, smatram da je ovo momenat da donesem takvu odluku- naglašava tužilac Radonjić.

On je predložio da se Nikola i Igor Andrić i Tripo Moškov saslušaju kao svjedoci i dodao da smatra da bi to bilo od koristi za utvrđivanje činjenica i okolnosti u odnosu ma Iliju Dedovića. Zatim je sudski vijeće saopštilo da se, shodno zakonu, odvaja postupak u odnosu na optuženog Nikolu i Igora Andrića i Tripa Moškova u odnosu na ostale.

SUĐENJE "KAVČANIMA" - Kašćelan: Istragu spakovala jedna fukara; Božović: Osudite me na smrtnu kaznu ako sam kriv

Advokat Marko Radović je kazao da je današnji stav SDT profesionalan i zakinit i dodao da je sud danaa uradio ono što je on predložio još prije 5,6 godina. -Ukazao bih da je čak nalaz i mišljenje vještaka Savića, koje egzistira u spisima predmeta, nezakonito - naglasio je advokat Radović.

Ukazao je da se i dan danas pred Osnovnim sudom Kotor vodi postupak protiv lica iz ove optužnice, za kricična djela iz ove optužnice, koja su navodno radili za lica koja sw ovdje ne pominju.

Navodi istrage:

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca. Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 06:08