privodjenje duska knezevica / - SRDJAN BOLJEVIC
30/09/2024 u 15:54 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Suđenje Kneževiću i grupi: Čeka se izjašnjenje SDT-a o zastarjelosti krivičnog gonjenja u slučaju "Karbon"

Spcijalno državno tužilaštvo, tužiteljka Marija Raspopović, zatražila je dodatno vremena kako bi se izjasnila povodom podneska odbrane Duška Kneževića koji je danas predat sudu a odnosi se na tvrdnje o zastarjelosti krivičnog gonjena u slučaju "Karbon".

Ovaj zahtjev odbrana Duška Kneževića je saopštila sudu, nakon što se tužiteljka izjasnila da nije saglasna sa navodima koji su u prethodnom zahtjevu optuženog Zorana Nikolića a koji se takođe odnose na tvrdnju da je  došlo do zastarjelosti krivičnog gonjena u ovom postupku.

Međutim, krajnja odluka u ovakvim situacijama, ukoliko tužilaštvo smatra da nisu pravno utvrđeni razlozi u navedenim podnsecima, je odluka suda..

Advokati iz redoga odbrane su bili saglasni sa zahtjevom koji je sudu danas uputio advokat Dušan Radosavljević, koji zastupa Duška Kneževića. Stav svih advokata, koji su u ovom predmetu, je da je došlo do apsolutne zastarjelosti. Pored toga, naglasili su da je ova optužnica kontradiktorna, nepoptuna i da je potvrđena bez osnova.

Advokat Dušan Radosavljević je kao spornu naveo i trojaku ulogu Đ.Đ. u postupku

Advokatica Bojana Franović je, između ostalog,  istakla i konfuznu situaciju vezanu za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, navodeći da se nikome ne stavlja na teret, ali se provlači u činjeničnom opisu dispozitiva ove optužnice.

Advokat Radosavljević i drugi advokati su naveli da u ovom slučaju sud može da utvrdi da li se dogodila zastara ili da SDT razmoti optužnicu opet i ukloni nedostatke.

- Mi smo svjesni da je ovo bila materija za kontrolu optužnice. Ova optužnica je konfuzna. Očigledno je da će vijeće u ovom postupku imati zadatak da se bavi sa određenom kompilacijom odredbi KZCG koje su u međuvremenu mijenjane. To će stvoriti dodatne poteškoće. Zato i SDT mora  da pomogne i dodatno se angažuje - dodao je adsvokat Dražen Medojević.

Suđenje Kneževiću i grupi: Provjeriće da li je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja

Slučaj "Karbon"

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Pored Kneževića optuženi su i Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Branka Bašović i Biljana Bašović.

Izručenje Crnoj Gori:

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor. Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 15:54