Vesna Medenica / - FOTO: BOJANA BOžOVIć/DAN PORTAL
31/01/2024 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Suđenje Medenici i drugima odloženo: Okrivljeni Bakoč izostao, sud mu odredio pritvor

Ovo je treći izostanak Bakoča, istakla je sutkinja Rabrenović - za prvi izostanak nije dostavio dokumentaciju, već je samo obavijestio sud preko advokata da zbog virusa ne može doći, dok je za drugi izostanak dostavio dokumentaciju, ali je naknadno vještak utvrdio da je ipak bio sposoban da prisustvuje suđenju

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i drugim optuženima, odloženo je zbog izostanka okrivljenog Luke Bakoča. Zastupnik optužnice tužilac Vukas Radonjić predložio je sudu da odredi pritvor okrivljenom Bakoču, imajući u vidu da jutros nije obavijestio sud niti svog advokata o razlozima izostanka, što je sud uvažio i odredio mu pritvor. Advokatica Maja Živković, koja po zamjeničkom punomoćju koleginice Dine Šabotić zastupa okrivljenog Bakoča, protivila se predlogu tužioca, ističući da je on sinoć potvrdio dolazak, te da je jutros nedostupan, što može samo da zabrine prisutne da se nije dogodilo nešto ozbiljno.

U usmenom obrazloženju predsjednica vijeća sutkinja Nada Rabrenović, između ostalog, navela je da je okrivljenom Bakoču ovo treći izostanak. Podsjetila je da se nije pojavio na ročite zakazano za 7. jul 2023. godine, kao i na glavni pretres zakazan za 16. novembar prošle godine. Pojasnila je da za prvi izostanak nije dostavio dokumentaciju, već je samo obavijestio sud preko advokata da zbog virusa ne može doći, dok je za drugi izostanak dostavio dokumentaciju, ali je naknadno vještak utvrdio da je ipak bio sposoban da prisustvuje suđenju.

- Okrivljenom Bakoču se određuje pritvor koji može trajati do okončanja ovog sudskog postupka, dodala je sutkinja Rabrenović.

Glavni pretres odložen je za 15. mart. 

Na samom početku, sutkinja Rabrenović uručila je strankama rješenje predsjednika suda Borisa Savića koje je donijeto juče, a kojim se odbija  zahtjev za izuzeće postupajućeg vijeća.

Odbijen predlog za ukidanje pritvora Milošu Medenici

Advokat Stefan Jovanović tražio je ukidanje pritvora za njegovog branjenika Miloša Medenicu. Podsjetio je da je pred kraj prošle godine svima koji su bili u pritvoru ta mjera obezbjeđenja u sudskom postupku ukinuta, te da su im određene alternativne mjere.

- Razlog više da mu bude ukinut pritvor je to što je državljanin Crne Gore, ima dvoje maloljetne djece, nema otvorene bankovne račune van ove države, Naime, 20 mjeseci traje najrepresivnija procesna mjera, ako su svi okrivljeni uz dvije mjere nadzora na slobodi, predlažem da mu sud izrekne sve mjere nadzora koje nađe za shodno, naveo je Jovanović.

Kako je dodao - Medenica nije takav muž, otac, brat i sin da napusti svoju porodicu.

Ipak, sud je odlučio da i dalje stoje osnovi za pritvor.

Ovim predmetom, obuhvaćeno je 17 fizičkih i jedno pravno lice. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka LalovićaVasilija PetrovićaBojana Marka PopovićaMarka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

Nakon što je sud usvojio predlog odbrane, Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević sudi se u odvojenom postupku. Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:52