Ponovo odloženo suđenje Medenici / - FOTO: BOJANA BOžOVIć
30/01/2024 u 10:36 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Medenici i drugima odloženo za sjutra: O izuzeću vijeća odlučuje Savić

Advokat Miroje Jovanović, branilac optuženog Marjana Bevenje naveo da su u vijeću sudije koje su donosile odluke da se Bevenji produži pritvor, zbog čega ne očekuje pravično suđenje. Sud je njegov prigovor tretirao kao zahtjev za izuzeće vijeća, o kojem treba da odluči predsjednik Višeg suda Boris Savić

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i drugim optuženima, odloženo je za sjutra, do kada se očekuje da predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odluči o zahtjevu za izuzeće postupajućeg tročlanog vijeća kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović.

Naime, iako su bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa, uslijedio je prigovor advokata Miroja Jovanovića, branioca optuženog Marjana Bevenje, koji je naveo da su u vijeću sudije koje su donosile odluke da se Bevenji produži pritvor, zbog čega ne očekuje pravično suđenje.

- U pitanju je neslavni evropski rekord, u odnosu na Bevenju za tri mjeseca odlučivano je o ukidanju pritvore 18 puta. Sutkinja Rabrenović odlučivala je o jemstvu, koje je odbila, drugi sudija iz vijeća odlučivao je o pritvoru četiri puta. Ja samo iznosim prigovor, odnosno primjedbu na sastav vijeća, ne očekujem pravično suđenje, kazao je advokat Jovanović.

Nakon petominutne pauze, sutkinja Rabrenović je saopštila da je prigovor advokata Jovanovića suštinski zahtjev za izuzeće vijeća.

- Predsjednik suda Boris Savić odlučiće o zahtjevu za izuzeće, naredni pretres je sjutra u 8.30 sati, saopštila je ona.

Na to je reagovao advokat Zdravko Begović, koji zastupa Vesnu Medenicu, ističući da zakazivanjem glavnog pretresa za sjutra sud prejudicira odluku o zahtjevu za izuzeće. Ipak, sutkinja Rabrenović ostala je pri ranijoj odluci da stranke sjutra dođu na ročite, kako bi im uručila odluku predsjednika suda Savića, kakva god ona bila.

Ovim predmetom, obuhvaćeno je 17 fizičkih i jedno pravno lice. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka LalovićaVasilija PetrovićaBojana i Marka PopovićaMarka Vučinića, Milorada MedeniceLuke BakočaPetra MilutinovićaIvane KovačevićRadomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

Nakon što je sud usvojio predlog odbrane, Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević sudi se u odvojenom postupku. Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:51