/ SUDJENJE ZA DRZAVNI UDAR, DRZAVNI UDAR, SUDJENJE DRZAVNI UDAR, OKRIVLJENI ZA DRZAVNI UDAR - IVAN PETROVIC-IPE
08/02/2024 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje za "državni udar": Čađenović obavještavao Radunovića i Mandića da mu je stigao poziv iz Tužilaštva

U nastavku suđenja sproveden je, između ostalih, i listing telefonkih poziva svjdoka Aleksandra Saša Sinđelića koje je ostvario sa broja 06116970701 od 17, 22, 23 oktobra 2016.

Pred podgoričkim Višim sudom i danas je nastavljeno suđenje u predmetu terorizam u pokušaju, poznatiji pod nazivom "državni udar". Tako su pred sduom danas sprovedeni kao dokaz, i preslušani,  prisluškivani telefonski razgovori osumnjičenih. Ponovljeni postupak  vodi sudija Zoran Radović.

U jednom od sprovedenih razgovora noglo se čuti da  Mihailo Čađenović obavještava funkcionere Demokratskog fronta (DF) Slavena Radunovića i Andriju Mandića da mu je stigao poziv iz od “rođaka” (specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića) iz Tužilaštva.

-Došao mi je poziv. Mene traže, znaju đe živim. Našli su me – čuje se kako govori optuženi Čađenović.

Na to mu osoba sa kojom je razgovarao odgovara: "Ništa, pa ti znaš neke stvari”.

Zatim,Čađenović obavještava Radunovića da mu je saslušanje u Tužilaštvu zakazano za četvrtak u 11 sati.  Dan prije saslušanja, Čađenović javlja Radunoviću da je išao u SDT da im preda medicinsku dokumentaciju.

-Mislim da si samo trebao da pošalješ dokumenatciju po nekome kako bi to saslušanje odložio na neko vrijeme – kazao je u preslušanom razgovoru Radunović. 

Tokom preslušavanja telefonskih razgovora, čulo se i negodovanje optuženih Dragana Maksića, Branke Milić, Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića.

Oni su prema navodima optužnice,  koji su 15. oktobra 2016. po dolasku iz Srbije, proveli sedam sati na željezničkoj stanici u Podgorici gdje su čekali da ih Paja Velimirović pokupi i preda obećani novac.

-Alo brate, Dragan je. Ja jedino da se pakujem sa ljudima nazad. Ne mogu bre više, šest sati da stojim na stanici – kazao je Maksić u preslušanom razgovoru, na šta mu Čaruga odgovara da će ga pozvati ponovo.

Zatim Maksić ponovo poziva Čarugu koji ga obavještava kako ne može da dobije Velimirovića i predlaže da pronađu smještaj.

-Šta se dešava, brate? Kakav smeštaj da nađemo, 9.500 dinara su nas karte koštale, nas četvoro nemamo para. Kako neko ne može za sedam sati da pošalje auto? – ljutito je upitao optuženi Maksić.

Zatim Čaruga poziva optuženu Branku Milić:"Pomaže Bog, Branka".  Milić odgovara sa “Bog Vam pomogo, vojvodo” i dodaje da  oni već sedam sati čekaju na stanici te da je nevjerovatno da nema ko da ih pokupi.

-Meni nisu uplaćena sredstva – kratko navodi Milić, a zatim telefon prosljeđuje Maksiću koji se ljuto obraća Čarugi.

-Alo, šta si ti organizovao? Da ja sedim sedam sati kao idiot, platili 9.500 karte a nemamo čime da se vratimo. Tri puta Branka zove Paja. Kako znaš i umeš, nađi pare da se vratimo kući! – kaže Maksić Čarugi, koji mu odgovara da su pare kod Aleksandra i Paje.

Nakon nekog vremena, kako proizilazi iz preslušanih razgovora,  Čaruga javlja Branki Milić da Paja dolazi za 15 minuta i da im donosi pare. 

-Ne znam šta da vam kažem. On mi je rekao da dolazi za vas. Sačekajte još malo – rekao je Čaruga nakon što ga je Milić pozvala i rekla da još nikog nema.

Milić na to odgovara: "On nas za***ava od osam jutros. Ako se ne pojavi, naći ću ga ja. Ajde vojvodo".

Ztaim Dragan Maksić zove Čarugu kako bi mu saopštio da su se snašli i da su našli sobu.

U nastavku suđenja sproveden je, između ostalih, i listing telefonkih poziva svjdoka Aleksandra Saša Sinđelića koje je ostvario sa broja  06116970701 od 17, 22, 23 oktobra 2016. Godine.

Komentarišući ovaj dokaz advokat Dušan Radosavljević konstatovao je da je jedino kredibilna Sinđelićeva komunikacija od 17. Oktobra 2016. Godine dok se ostale njegove komunikacije odnose na period kad on više nije bio slobodan čovjek, već pod kontrolom BIA.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem. 

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije. Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:04