/ - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
12/09/2024 u 14:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sudski postupak protiv "kavčana" traje već sedam godina - svjedok: Sa Božovićem imam korektan odnos, ne poznajem Vukotiće

Pred podgoričkim Viši sudom saslušanjem svjedoka oštećenog nastavljeno je danas suđenje u prvom predmetu koji je pokrenut prije sedam godina protiv navodnih pripadnika kavačkog klana.

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Kašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Goran Ljubatović,  Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević, Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja protiv navodnih pripadnika "kavačkog" klana Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova. 

Suđenje "kavčanima": SDT odustalo od optužbi protiv braće Andrić i Tripa Moškova

Ovo suđenje pred podgoričkim Višim sudom traje skoro osam godina i u njemu su ranije postupale i druge sudije.Sada sudskim vijećem, koje sudi u ovom postupku,  predsjedava sudija Nada Rabrenović a članovi su i sudija Vesna Kovačević i sudija Goran Šćepanović.

SUĐENJE "KAVČANIMA" - Kašćelan: Istragu spakovala jedna fukara; Božović: Osudite me na smrtnu kaznu ako sam kriv

Svjedok oštećeni Krsto Bujković je u svom današnjem iskazu pred sudom, na veći dio pitanja, naglasio da se zbog protoka vremena ne sjeća određenih okolnosti i situacija i da zbog toga što ne može precizno da se izjasni ne želi da kaže nešto u šta nije siguran i što je možda neistina.

Suđenje "kavčanima"- svjedok: Optuženi Andrić nije osoba koja mi je nudila mito

On je naveo, između ostalog, da je u korektnim odnosima sa optuženim Vladimirom Božovićem kojeg poznaje iz škole, ali da se ne druže. Međutim, kako je kazao, kad god bi se sreli, to bi bilo u hodu, pozdravili bi se. Kazao je i da ne poznaje ostale optužene i sve i da je nekog od njih sreo nekada ne bi mogao da zna jer ih ne poznaje. On je na pitanje suda naveo da ne poznaje nikog od Vukotića iz Kotora i da se sa njima nije družio.

Svjedok oštećeni nije mogao da se precizno izjasni povodom pitanja suda i tužilaštva a vezano za sms poruku koja mu je stigla na mobilni telefon i u kojoj mu je, prema navodima tužilaštva, tražen novac. On je rekao da se ne sjeća sadržaja poruke, količine novca koji je tražen, broja sa kojeg je upućena poruka, kao ni zbog čega je tražen novac od njega. Kazao je i da se ne sjeća da li je to prijavio policiji, ali da mu je kasnije SDT uzelo telefon. Na pitanje suda, kazao je da nikome ništa nije dugovao. Za ovu poruku koju je tada primio, kako je dodao, rekao je svome ocu.

Na pitanje tužioca Ivana Mandića, koji je danas mijenjao kolegu Vukasa Radonjića, Bujković nije mogao da se sjeti kakav mu je osjećaj izazvala poruka koju je u ranijem, predmetnom vremenu, dobio.

Na pitanja povodom eksplozije u kojoj je oštećen automobil njegovog strica, naglasio je da on tada nije bio u našoj zemlji i da taj automobil nije njegov, te i da vezano za to ne zna ništa.

Takođe, svjedok je na pitanje suda naveo da u vrijeme kritičnog događaja, koliko se sjeća, nije bio fizički napadnut.

Tokom saslušanja ovog svjedoka oštećenog, sudija Nada Rabrenović ga je pitala da li je sa nekim razgovarao povodom današnjeg svjedočenja, da li je uplašen i da li mu je neko prijetio. On je odgovorio da nije.

Na kraju ročišta pravna zastupnica svjedoka oštećenog sudu je ukazala da nakon ovakvog  iskaza ovom svjedoku treba da se ukine status svjedoka oštećenog i da samo status svjedoka, te mu samim tim ne treba više pravni zastupnik.

Navodi istrage:

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca.

Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:31