Zaplena kokaina, ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/10/2024 u 16:18 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zaplijena više od 15 tona kokaina: Advokati pred njujorškim sudom osporavaju SKY u postupku protiv Gogića

Sky ECC razgovori dio su dokaza u slučaju pred njujorškim sudom protiv za šverc više od 15 tona kokaina zaplijenjenog u Filadelfiji 2019., piše Crime site.

Advokati Gorana Gogića osporavaju validnost tog dokaza, sa informacijama o haku Sky od strane policije, koje su se pojavile u Holandiji.

Treća najveća zapljena kokaina ikada u svijetu izvršena je 19. juna 2019. na MSC Gayaneu, koji je upravo pristao u luci Filadelfija: 17.956 kilograma kokaina. Samo u Ekvadoru i američkoj državi Kaliforniji policija je zaplijenila veće količine, piše portal Crime site.

Jednu od grupa iza ovog transporta činili su kriminalci iz bivše Jugoslavije. Jedan od glavnih osumnjičenih koji se sada sudi je Goran Gogić, bivši profesionalni bokser. On je u pritvoru dvije godine nakon što je uhapšen u Majamiju.

SAD optužuju bivšeg crnogorskog boksera za trgovinu 22 tone kokaina

Holandska policija, u saradnji sa Francuskom i Belgijom, uspjela je da prati uživo sa svim korisnicima Sky-a u sijvetu nekoliko mjeseci 2021. Ali od 2018. razgovori korisnika Sky-a presretnuti su na različite načine.

Šverc 22 tone kokaina:

Američko Ministarstvo pravde optužilo jebivšeg boksera teške kategorije iz Crne Gore za trgovinu 22 tone kokaina u vrijednosti od preko milijardu dolara, od čega je većina bila dio jedne od najvećih zapljena kokaina u američkoj istoriji.

Tabele:

U zgradi suda u istočnom okrugu New Yorka nalazi se hrpa tabela koje sadrže hiljade Sky poruka. Za te razgovore se kaže da su ih poslali Gogić i drugi, piše portal Crime site.

TUŽILAŠTVO SAD-a: Gogić može pobjeći za Crnu Goru, kokain utovarali brodskim dizalicama

Njih je holandska policija isporučila Europolu u Hagu, nakon čega su poslani vlastima u Sjedinjenim Državama.

Pravda u Sjedinjenim Državama na osnovu tih razgovora zaključuje da su Gogić i drugi napravili plan između 2018. i 2019. godine da prokrijumčare ogromne količine kokaina u Sjedinjene Države. To je učinio sa kriminalnom organizacijom iz bivše Jugoslavije. Prema dosijeu, Gogić je imao logistički zadatak koji se sastojao od održavanja kontakta sa ljudima koje su šverceri zapošljavali na brodovima. I sa ljudima koji su donijeli kokain.

"OPASNOST OD BJEKSTVA U CRNU GORU"

Tužilaštvo SAD-a smatra da ako Gogić bude pušten postoji opasnost od bjekstva.

-.. u bilo koji broj zemalja u kojima bi izručenje bilo malo vjerovatno. Na primjer, optuženi bi mogao vrati se u svoju matičnu državu Crnu Goru, koja ne izručuje svoje državljane... S obzirom na njegovo odsustvo bilo kakve veze sa Sjedinjenim Državama i njegove široke veze sa Crnom Gorom, okrivljeni predstavlja značajan rizik od bjekstva..-preciziraju u ranijem dokumentu.

Šokantno.

U Holandiji su sudije do sada odbacile primjedbe na korištenje dokaza od hakovanja Sky ECC, uglavnom zato što su istragu odobrile francuske sudije. Pravna valjanost hakovanja i pouzdanost materijala ne moraju se testirati pred holandskim sudijama.

Sada se ovo pitanje po prvi put rješava u velikoj američkoj tužbi. Advokat Joseph Corozzo nedavno je podnio odbranu tvrdeći da se Sky dokazi ne mogu koristiti u Sjedinjenim Državama.

DEA imala "krticu" u vrhu kompanije Sky: "Već tada smo među sobom rekli da je ovo zapravo Netflix serija"

Corozzo kaže za Crimesite da uglavnom postoje ustavne primjedbe koje onemogućuju osudu nekoga za ovo u Sjedinjenim Državama. Corozzo:

"Ovo se posebno odnosi na peti amandman na Povelju o pravima. To zabranjuje hapšenje ili krivično gonjenje ljudi na osnovu dokaza dobijenih radnjama koje krše osnovnu pristojnost i šokiraju univerzalni osjećaj za pravdu".

Četvrti amandman:

Prema Corozzu, hakovanje Sky-a je tako ozbiljno narušilo standarde pristojnosti da su dokazi neupotrebljivi. On, između ostalog, misli i na gaženje Četvrtog amandmana koji u Sjedinjenim Državama, prema Ustavu, zabranjuje ‘nerazumne zapljene i pretrese‘. Ove radnje su nerazumne i nezakonite ako ne postoji konkretna sumnja ili zakonsko ovlaštenje.

Corozzo: "Ovdje je milijardu poruka od 170.000 pojedinaca zaplijenjeno i korišteno bez konkretne sumnje ili odobrenja"

Srebrni tanjir:

U Sjedinjenim Državama postoji takozvana ‘doktrina srebrnog tanjira‘. To znači da se informacije iz inostranstva mogu koristiti u pravnim slučajevima, ali postoje izuzeci. Sud može smatrati da je informacija dobijena metodama „koje šokiraju savjest“, na primjer mučenjem. Prema Corozzu, ovo uključuje i masovno prisluškivanje korisnika Sky-a bez ikakvih konkretnih individualnih sumnji.

Pogotovo ako je posao sa Holandijom (između ostalih) ušao isključivo u namjeri da se profitira od ilegalnog masovnog presretanja.

TOKOM 2019. GOIDNE PALA TRI TOVARA KOKAINA

Američki službenici za provođenje zakona presreli su i zaplijenili tri od ovih pošiljki.

Federalni agenti su 27. februara 2019. zaplijenili otprilike 1.437 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Carlotta u luci New York i New Jersey. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Agenti su takođe intervjuisali članove posade. Tokom pregleda kontejnera, agenti su pronašli otprilike 60 velikih svežnjeva koji su sadržavali bijelu praškastu supstancu skrivenu u kontejneru.

Svaki paket je sadržavao dva velika paketa, svaki umotan u nekoliko slojeva plastike i gume. Svaki paket je sadržavao nekoliko cigli bijele praškaste tvari. Laboratorijsko ispitivanje je potvrdilo da je supstanca kokain. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera.

Federalni agenti su 18. marta 2019. zaplijenili oko 537 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Desiree u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret.  Nekoliko sumnjivih kontejnera na brodu je istovareno i pregledano. Agenti su primijetili da se u jednom posebno sumnjivom kontejneru nalazilo 13 crnih torbi na legitimnom teretu.

Nakon pozitivnog psećeg upozorenja za narkotike u kontejneru, agenti su skenirali, a zatim prevezli kontejner van lokacije radi dalje inspekcije. Pretresom su pronađene kokainske cigle u vrećama za prtljag. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera i par rezača vijaka iz kontejnera.

Agenti su 19. juna 2019. zaplijenili oko 17.956 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Gayane u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Tokom inspekcije MSC Gayane, agenti su uočili anomalije na nekoliko sigurnosnih pečata kontejnera. Nakon otvaranja sumnjivih kontejnera, agenti su u sedam kontejnera uočili bale i vreće koje su u skladu sa švercom narkotika.

Ti kontejneri su istovareni, pregledani i pronađeno je 17.956 kilograma kokaina. Pronađena je i crna plastična vrećica u kojoj je bilo oko 48.000 dolara u evrima i američkoj valuti. Nekoliko članova posade uhapšeno je i procesuirano u istočnom okrugu Pennsylvanije zbog prekršaja u distribuciji narkotika.

Chat-X:

Holandski advokat Yehudi Moszkowicz napisao je izvještaj o akcijama policije i pravosuđa u Evropi oko hakovanja na Sky-u, koji je sudu u New Yorku podnio Corozzo.

Crimesite je ranije objavio nalaze Moszkowicza, koji je utvrdio da policija ima sistem Chat-X. Sa tim sistemom, istražitelji mogu pretraživati ​​sve konfiskovane razgovore sa Sky-a. Nakon procesa selekcije, izbor detektiva završava u tabelama koje zauzvrat čine osnovu krivičnih dosijea koji se podnose sudovima.

Pravosuđe ne saopštava ništa o radu Chat-X-a i o ljudima koji biraju iz poruka i kako to rade.

-To je nemoguće u Sjedinjenim Državama -  kaže Corozzo.

"Nedozvoljeni sažeci":

U svojoj obrani pred sudom piše da samo izbor nekih poruka ne može biti dokaz: ‘Sve nedostaje: na primjer, podaci o lokaciji, sagovornici i slike o kojima se govori u četovima.‘

Prema njegovim riječima, ne postoje samo ustavne primjedbe na korištenje ovih tabela, već postoji i mnogo sudske prakse u Sjedinjenim Državama o onome što se naziva ‘neprihvatljivim rezimeima‘ dokaza.

(Crime site/portal Dan)

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 17:31