/ - FOTO: IVAN PETROVIć
09/10/2023 u 14:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Božović, Lazović i grupa pred sudom: "Trenutna politička vlast živi od ove optužnice"

Žele postupak po svaku cijenu, pod pritiskom javnosti koju diktira trenutni politički vrh, premijer Dritan Abazović, kazao je advokat Borivoje Borović u izjavi za medije

Pred podgoričkim Višim sudom odgođena je kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i grupe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge. Razlog za odlaganje je to što neki od advokata odbrane nisu dobili dokazni materijal i poziv. Sudskim vijećem je danas predsjedavala sudija Vesna Kovačević, a optužnicu zastupa tužilac Jovica Vukotić.

Borivoje Borović,  jedan od advokata koji zastupaju Petra Lazovića, je kazao da trenutna politička vlast živi od ove optužnice.

Dejan Knežević, čiji advokati danas nisu bili prisutni, jer nisu uredno  dobili poziv od strane suda, je kazao sudu da on može i sam pred sudom danas da se izjašnjava. 

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Petra Lazovića, je kazao sudu da što se tiče odbrane Petra Lazović za ovu optužnicu su spremni "u pola dana, u pola noći".

- Mnogo besmislenih optužbi koji su stavljeni na terete kao krivična djela Petru Lazoviću. Cilj je, očigledno, zatrpavanje novim optužnim aktima da se spriječi njegov izlazak iz pritvora.Mi smo ponudili najveće jemstvo do sada u istoriji crnogorskog pravosuđa, a obrazloženje je bilo da se vode još neki postupci. To govori u prilog ovoj tvrdnji da žele po svaku cijenu u nedostaku dokaza da pod pritiskom javnosti koju diktira politički vrh u ovoj zemlji, sam premijer Abazović. Tako da smo svjedoci politiziranih postupaka, Sky aplikacija i dokaza koji pokušavaju da vrijedniju tužioci. Ovaj grad živi od ovog predmeta suštinski ova trenutna politička valst  živi od ovog postupka.Tako se radi i u nekim drugim sistemima, gdje u nedostaku dokaza, da bi se nametnula neka politika ili neki premijer, kao što je to u Crnoj Gori, onda se vodi ova vrsta postupak- kazao je  advokat  Borivoje Borović.

Advokat Nikola Martinović je kazao da su se soliarisali sa kolegama kojima treba više vremena da se upoznaju sa ovim optužnim aktom i koji su za danas tražili odlaganje.

- Što se tiče odbrane Petra Lazovića, saopštili smo sudskom vijeću da bilo kakvo proučavanje dalje optužnice, možemo je u cjelosti oboriti jer u njoj nema indicija ni dokaza o bilo kakvom učešću Petra Lazovića u kriivičnim djelima. Utisak je da je tužilaštvo htjelo uplesti Petra Lazovića u bilo kakav predmet i aktivnosti, kako bi on bio začin u svakoj optužnici- naveo je advokat Martinović.

Advokatica Bojana Franović je sudu navela da je čula da SDT raspolaže programom putem kojeg se lakše "čita"  predemtna SKY komunikacija. Ona je  ukazala sudu da traži da se i advokatima odbrane omogući to, kako bi imali jednake uslove za rad.

To je potvrdio tužilac Jovica Vukotić i kazao je da će se SDT potruditi da svima bude materijal dostavljen  u istoj formi. Advokat Martinović je zatražio od suda da se advokatima omogući unošenje u sudnicu elektronskih uređaja, zbog obimnog materijala, kako bi se stekli adekvatni uslovi za rad u eventualnom nastavku postupka.

 

Optužnica je podignuta i protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Kumovske veze i saslušanje 

Podsjećamo, policija je juče uhapsila  Vjekoslava Lambulića, Radovana Perovića i Bojana Ojdanića, u okviru proširene istrage po povom predmetu. 

Takođe u svojstvu osumnjičenih saslušani su nakon ovih hapšenja, kako je juče saopšteno i SDT-a,  Milo Božović, predsjednik opštine Budva,  Miloš Mišurović i Mileta Ojdanića. 

- Pored osumnjičenih koji su lišeni slobode, saslušani su kao osumnjičeni i M.B.,M.O. i M.M., koji su u zatvoru, u pritvoru, u drugom krivičnom postupku, a krivična prijava je podnijeta protiv njih i protiv Lj.M. i F.Z., koji su u bjekstvu, saopštio je za portal Dan državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Prema saznanjima našeg portala, krivičnom prijavom obuhvaćeni su Ljubo Milović i Filip Zindović.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21  lica.

-I to protiv: Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D. K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - saopštio je ranije specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:51