Vesna Medenica / - FOTO: Ž.V.
17/09/2024 u 15:10 h
Žana VlahovićŽana Vlahović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Svjedok Aprcović: Od Medenice nisam tražio pravni savjet

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i suspendovanoj sudiji Privrednog suda Milici Vlahović Milosavljević danas je bilo burno. Tokom odgovaranja svjedoka advokata Željka Aprcovića na pitanja specijalnog tužioca Vukasa Radonjića reagovao je advokat Nikola Martinović.

Martinović je kazao da prigovara postavljenim pitanjima, na šta ne Radonjić reagovao.

- Nemate pravo da prigovarate na pitanja. Sada je faza kad postavljam pitanja- istakao je Radonjić ali je sudija Nada Rabrenović dozvolila da advokat ima riječ.

Radonjić je bio uporan da se poštuje sudski postupak.

(VIDEO) Medenica: Optužnica sadrži mržnju; Vlahović Milosavljević: Nije bilo pritiska, iskaz u SDT-u proizvod straha

- Ne poštujete postupak. Prigovor na pitanje ne postoji- istakao je Radonjić.

Sudija mu je rekla da ne podižite prst.

- Ne podižem prst. Možete da mi zabranite pitanje, ali ne možete da dozvolite prigovor na njega- naglasio je Radonjić.

Martinović je tokom rasprave naveo da je sudija pristrasna. Advokat je iznio primjedbu na vođenje postupka dodajuću da je sudija zabranila njegova elementarna prava na prigovor.

- Tužilac pokušava da stvori sliku izvan profesionalizma. Moj telefon je oduzet i vještačen, ali naredba za pretres telefona nije i naredba za pretres "iCloud-a". U policiji nisam dala šifru, kako onda može telefon da se otvori... Ako je neko u Policiji otvarao telefon, mogao je da piše i briše, da radi šta hoće - navela je Medenica.

Kako je kazala, u tom telefonu nema nikakvih poruka.

- Postojala je naredba pretresanje tog aparata, za koji sam šifru dala u tužilaštvu 26. aprila, devet dana nakon hapšenja. Međutim, naredbe nije bilo i za pretresanje Iclouda- istakla je Medenica.

Tužilaštvo je prigovorilo na iskaz svjedoka navodeći da svjedok tvrdi da nije bio blizak sa Medenicom i pitao je za pravne savjete, a kako navode postoje poruke upravo o tome.

Svjedok Željko  Aprcović kazao je danas da nikada nije tražio od Medenice pravni savjet, na šta je tužilac Radonjić reagovao čitajući poruke koje je kako navodi svjedik razmijenio sa Medenicom.

- Od Medenice nisam tražio pravni savjet za slučaj vezano za koorporaciju "Ten". Poruke ako su poslate sa moga telefona i broja, moje su. Sa Vesnom nikada nisam popio kafu- dodao je on.

On je dodao da je Medenica važila za ženu koja vodi računa o profesionalnoj funkciji.

- Mogu se zakleti u život da nisam imao slobodu da od Vesne tražim nešto nezakonito...Predlog za privremenu mjeru u ime moje stranke čiji sam interes zastupao, predložio sam u cilju toga da bi se još jednom razgovaralo i da se obje strane ssstanu i riješi problem.- istakao je svjedok.

Advokat Zdenko Tomović kazao je povodom današnje rasprave tužioca i sudije oko prigovora advokata Martinovića, da je sudija dopsutila nešto što krnji ugled suda.

- Poruke koje su objavili novinari, mi kao odbrana još uvijek nismo imai uvid u njih. Treba utvrditi ko je i kada otvarao telefon Vesne Medenice- istakao je on.

Odbrana Medenice je predložila da se oduzeti telefon ponovo vještači, odnosno da se pred sudjiom i tužiocam i advokatim otvori i utvrdi se koje su poruke u njemu, a koje nisu. To su naveli iz razloga jer sumnjaju na način kako je teelfon otvaran i kako su izuzete poruke. Smatraju da je hakovan.

Vlahović-Milosavljević je, 12. jula 2022. u Specijalnom tužilaštvu izjavila da ju je bivša predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, zvala "nekoliko puta i slala poruke, sve dok nije odredila privremenu mjeru kojom je spriječena naplata potraživanja ruske firme od njenog kuma Rada Arsića".

Suđenje je zakazano za 5. novembar sa početkom u 8.30 časova. Sudija Rabrenović je kazala da se za sledeće ročište pozove neko od predstavnika firme "Ten".

NAVODI OPTUŽNICE

Vesna Medenica se u ovom postupku, od strane SDT, tereti da je podstrekavala Vlahović na zloupotrebu službenog položaja.

Podsjećamo, ranijom odlukom Višeg suda bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović Milosavljević odlučeno je da  se odvojeno od ostalih 10 optuženih za pripadništvo kriminalnoj organizaciji kojom je, prema navodima tužilaštva, rukovodio Miloš Medenica. 

Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda zloupotrebila službeni položaj.

Ona je, kako se navodi u optužnici, suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donijela privremenu mjeru u korist kuma okrivljene Vesne Medenice, Rada Arsića i njegove kompanije, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Specijalno tužilaštvo Vesnu Medenicu tereti i da je kao pripadnik kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica, koristeći položaj preko Vlahović Milosavljević, ali i pojedinih sudija Vrhovnog i Osnovnog suda u Herceg Novom uticala na ishod odluka u korist stranaka koje su zauzvrat dale mito ili su sa njom u kumovskim vezama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:26