Sa privođenja uhapšenih za ubistvo Roganovića / Ž.B.
06/06/2024 u 13:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svjedok: Glavaš me pitao da prevezem motor, iz medija sam saznao da je korišćen za ubistvo Roganovića

Milović Sreten, koji je saslušan u svojstvu svjedoka povodom predmeta za ubistvo Šćepana Roganovića, kazao je pred podgoričkim Višim sudom da ga je za prevoz motora angažovao optuženi Igor Glavaš.

Dodao je da je iz medija saznao da je taj motor zapaljen i povezan sa ubistvom Šćepana Roganovića.

Optužnicom za ovaj zločin obuhvačeni su: Igor Vukotić, Mili Bajramović, Krsto Vujić, Marko Radović, Igor Glavaš, Miloš Komar, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Dino Ibrahimović. Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu.

Ubistvo Roganovića: Optuženi negirali krivicu, Radović udaljen iz sudnice; Turković: Odbrana sračunata kako bi se izbjegla odgovornost

Svjedok Milović Sreten je u svom iskazu pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, a čiji su članovi  sudija Nada Rabrenović i Goran Šćepanović, kazao da od svim optuženih poznaje Igora Glavaša.

Škaljarci iz HN na “SKY”- ubistvo Roganovića: "Ne mogu ubijat dovijeka da bi zaradio”

Tokom današnjeg iskaza, na pitanje advokata iz redova odbrane naveo je da on nije vidio da je motor utovaren u kombi, ali da je čuo lupanje i da je Đuričković, koji je u povratku iz Rožaja gdje su uzeli motor vozio sve vrijeme ispred njih, uzeo ceradu i sa Glavašem ušao u zadnji dio kombija jedan tren. Rekao je da je kasnije iz medija saznaod a je motor zapaljen i da je korišćen za ubistvo Roganovića.

- Radio sam u firmi koja se bavi snabdijevaljem ugostiteljksih objekata šećerom i medom. Kad sam bio u Meljine, Glavaš me je pitao da li u "Pik ap" (vozilo) može da stane motor, rekao sam da ne može.Rekao mi je da mu motor treba za posao, jer obilazi plaže. Posle par dana me je zvao i rekao da je našao vozilo i da li ću da vozim -  kazao je svjedok.

Panika u redovima škaljaraca: Nakon zločina u HN na SKY planirali ubistva svojih saradnika

On je dalje sudu rekao da je bio angažovan od strane Glavaša da vozi kombi od Podgorice do Rožaja, gdje su išli po predmetni motor, a kasnije nakon par dana od Podgorice do Herceg Novog.

Prema njegovim riječima, u kombiju nije bilo govriva i bio je problem sa paljenjem, te je isti upalio "na žice".

- Kombi smo ostavili u Podgoricu, Glavaš je rekao da mora da riješi papire i carinu.  Motor je uzeo Glavaš od nekog momka iz Rožaja, bio je ćelav i crn, oko 30 godina je imao - naveo je svjedok.

Preko "SKY" slao poruke osumnjičenima: Igora Vukotića terete da јe ubici Roganovića pomogao u skrivanju

Dodao je da ga je Glavaš nakon par dana pitao da li može da vozi za Podgoricu, rekao je da može ali da nabavi auto. Zatim je svjedok naveo da su išli vozilom "Golf5" koje je koristio Đuričković.

- Kad smo se vratili kombi smo parkirali u Zeleniku kod "Rode" (prodavnica/supermarket). Za ovo mi nije ništa plaćeno - kazao je svjedok, dok je prethodno naveoda je bio dogovor da se plati 120 eura za prevoz i 80 eura za gorivo. 

Svjedok je opisao da je kombi bio bijele boje, podgoričkih registarskih oznaka. Naveo je da se ne sjeća da li se radi o "pežou" ili "citroenu". Precizirao je da je prošlo 5,6 dana  od momenta kada ga je Glavaš zvao da vozi po motor do Rožaja do momenta kada su kombi, kojim su pokupili motor, parkirali u Zeleniku (naselje u Herceg Novom).

Ubistvo Šćepana Roganovića: SDT zbog "SKY" proširilo istragu i naredilo nova hapšenja

U sudnici je jedan tren došlo do zabune oko tvrdnji svjedoka ko je motor pokrio ceradom. Sud i advokati iz redova odbrane su svjedoku povodom toga uputili mnogobrojna pitanja.

Na kraju ispitivanja vezano za taj dio, za koji je sudija Kovačević ukazala na razlike u kazivanju pred sudom i pred SDT, svjedok Milović je kazao da ne može da se sjeti precizno i da se sve desilo prije 4,5 godina.

- Sigurno je da je Đuričković izašao iz svog vozila i da je nosio i otvarao ceradu i otišao put zadnjeg dijela kombija. A Glavaš je otvorio kombi. Možda su i jedan i drugi ušli u zadnji dio kombija, ja nisam vidio ko je pokrio motor - odgovorio je Milović.

On je u današnjem iskazu pred sudom naveo da ne zna koje je motor bio boje i zašto je porkivan.

Svjedok opisao ubicu: Uporno je pucao, prišao je na četiri metra od Roganovića

Na to je sudija Kovačević reagovala i ukazala da je u izjavi kod tužioca, koju je potpisao, reka da je bio ljubičaste boje i da je "priča Glavašu bila da pokriva motor da se ne izgrebe".

Svjedok je razlike u kazivanju opravdao neprijatnošću koju je, kako tvrdi, doživio od strane jednog službeniak policije, ali ne u SDT, već u policiji kada je priveden.

Svjedok saradnik: “Vujić rekao da će uložiti sve što ima da makne Roganoviće”

- Kada su me priveli, jedan od tri službenika koji su bila prisutni mi je prijetio, govorio mi je: "kao bih ti glavu otvorio sad, sad bih ti šamar opali.." Ja sam tražio da idem na poligraf. Nakon poligrafa je malo drugačiji pristup bio od strane policije. Od tri policajca, samo se taj jedan tako ponašao - kazao je svjedok Milović.

(FOTO) Škaljarci htjeli granatom da gađaju kuću Roganovića: "Nas dvojica u bjekstvu, Mrva u zatvoru, ne možemo kao prije"

Na pitanje suda i  advokata iz redova odbrane rekao je da on nije podnio krivičnu prijavu protiv tog službenika policije. Dodao je da kada je potpisivao zapisnik u SDT tužiocu rekao da mu je tu bilo mnogo prijatnije ispitivanje i naveo kako se pomenuti slkužbenik policije ophodio prema njemu. 

Advokati su, u slobodnom kazivanju,  ukazali na to da je tužilac službeno lice i da je dovoljnoi to što je rekao da bude pokrenuta  procedura vezano za postupanje službenika policije.

- Tužiocu sam u neformalnom ragovoru rekao da mi je policajac prijetio, ali ne mogu tačnio da se sjetim šta sam mu tačno rekao. Nisam to rekao u formi žalbe -  kazao je svjedok.

Za naredno ročište zakazano je saslušanje svjedoka saradnika.

ISTRAGA PROŠIRENA NA OSNOVU "SKY":

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo procesuiralo je ranije pet lica koja je obuhvatilo proširenom istragom vezanom za ubistvo Šćepana Roganovića.

Kako portal Dan ranije objavio, SPO i SDT-u istražne radnje u ovom predmetu su proširene na osnovu "SKY" komunikacije koju je nadležnima dostavio EUROPOL a za koju se sumnja da su koristili i neki od optuženih za ubistvo Roganovića protiv kojih se već vodi sudski postupak.

Ubistvo Šćepana Roganovića: SDT zbog "SKY" proširilo istragu i naredilo nova hapšenja

-Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih: I.V., S.R., M.G. i M.R., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv  okrivljenog M.R. i zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,  izvršenih tokom 2019. i 2020. godine, u Herceg Novom, u okviru kriminalne organizacije čiji je organizator V.K, protiv koga se već vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo oštećenog Š.R., u februaru 2020.godine- navodi u ranijem saopštenju  portparol i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić. 

Podsjećamo, portal Dan je ranije objavljivao SKY komunikaciju za koji istražni organi sumnjaju da je vezana za dešavanja uoči, tokom i nakon ubistva Roganovića a koju su prema sumnjama komunicirali članovi škaljarskog klana i njihovi saradnici.

Služba Europola i nadležni organi Francuske u okviru razbijanja kriptovane “SKY” komunikacije otkrili su i poruke za koje se sumnja da su povezane sa ubistvom Šćepana Roganovića

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima tužilaštva, u zvaničnoj optužnici, optuženima  Bajramoviću i Glavašu se na teret stavljaju teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije, dok se Bajramović sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Komaru i Ibrahimoviću se stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Bajramović je označen kao direktni počinilac ubistva dok se Vujić tereti da je organizator ove kriminalne grupe. Glavaš se tereti da je pratio žrtvu i obavještavao Bajramovića kriptovanim telefonom o kretanju Roganovića. On je, prema rezultatima istrage, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, u januaru 2020. godine, preuzeo od, za sada nepoznate osobe, motocikl „pjađo“ koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića.

U tom predmetu tužioci su obezbijedili svjedoka saradnika – Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao izvršiocu ubistva.

Roganović je ubijen na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine.

Vujić, prema evidenciji bezbjednosnih službi, slovi za člana škaljarskog klana koji blisko sarađuje sa barskom kriminalnom grupom koju je predvodio pokojni Alan Kožar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 21:06