Srđan Lalić / - MUP SRBIJE
25/01/2024 u 13:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedok saradnik: Zvicer ubistva Belivuku i Miljkoviću plaćao kokainom

Plaćanje je išlo tako što im Zvicer pošalje 40 kg kokaina, koji Belivuk i Miljković treba da plate. Onda izvrše neku likvidaciju i Zvicer im otpiše dug za, recimo, pet kilograma, čime ih bukvalno isplati za ubistvo, rekao je svjedok

Srđan Lalić, koji u postupku pred organima Srbije protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ima status svjedoka-okrivljenog i na osnovu sporazuma koji je sklopio s tužilaštvom. detaljno je svjedočio o zločinima klana, piše Kurir.rs.

On je tokom svjedočenja, u postupku koji se protiv njih i njihovih supruga vodi zbog sumnje da su prljav novac ubacivali u legalne tokove, kazao da oni "legalne prihode nemaju".

- Jedini novac koji ste vi imali i mogli da imate je iz kriminalnih aktivnosti, od droge, ubistava i iznuda. Belivuk je fiktivno bio prijavljen u nekoj firmi u Loznici, ali nikada nije otišao na to radno mjesto, niti je mogao da ide sa obezbjeđenjem i blindiranim autom. Da bi ta "blinda" otišla do Loznice, potrošila bi pola njegove plate - rekao je tokom svjedočenja u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u postupku za pranje novca Srđan Lalić, aludirajući na to da je Belivuk izjavio da je bio zaposlen u podrumu pića i da je mjesečno zarađivao 60.000 dinara, piše Kurir.

Belivuk:  Koliko smo Miljković i ja zaradili od ubistava? 

Srđan Lalić je na saslušanju u tužilaštvu, na pitanje Belivuka "koliko su novca Miljković i on zaradili od ubistava", odgovorio: 

"Konkretno kod Zdravka Radojevića su uzeta vozila i jedan stan na lijevoj obali Krnjače ili Koteža od 40.000 eura, ugrubo oko 200.000 oni i Hrvatin i Tešić. Znam i da je poslat kokain za ubistvo Milana Ljepoje, a i Zvicer mi je rekao da je poslat kilogram za mene za to ubistvo. Zna da su kešom isplaćeni Brašnjević i Lainović jer im je nosio oko 10.000 eura za neki transport novca. U jednoj situaciju smo uzeli 700.000 eura od škaljarskog klana. Nisam siguran koliko su isplaćeni za Lazara Vukićevića niti za Gorana Veličkovića, ali znam da su isplatili ljude za to ubistvo, znam da su isplaćeni i za pripremu Ljepojinog kuma Mladena. Kokain kojim su isplaćivali druge nije bio njihov nego Zvicerov, tako da su isplaćeni i oni. Tako Zvicer, koji je glavni u isplati, kaže da im je odvojeno kilo kokaina, Veljko i Marko ga odvoje, tako je funkcionisalo".

Posredovao i garantovao:

Tokom ispitivanja u tužilaštvu, on je naveo da iz priča zna da su vođe klana stanove u Ulici Živka Davidovića 83 "kupili" na ime supruga Bojane Belivuk i Tanje Miljković, preko vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

- Sve nekretnine u Živka Davidovića organizovane su preko Zvicera. On se angažovao da obezbjedi te nekretnine po subvencionisanoj cijeni i na rate, ali ne znam da li mu je i na koji način plaćano ili je dug otpisivao. Da li su ti stanovi suštinski u Zvicerovom vlasništvu, pa je momak preko kog je navodno išlo paravan, nisam siguran, ali sam siguran da je posredovao u tome i da je faktički garantovao za te stanove - rekao je Lalić i naveo da, osim Belivuka i Miljkovića, u istoj zgradi stanove imaju i drugi pripadnici grupe.

Objasnio je da sav novac i nekretnine, skupocjeni satovi i kola potiču isključivo iz kriminala.

- Profit su imali od ubistava, bilo je tu iznuda, posredovanja, automobila, uticaj u kriminalnom miljeu su koristili za to. Ubistva je plaćao Zvicer, uglavnom u kokainu. Plaćanje je išlo tako što im Zvicer pošalje 40 kg kokaina, koji Belivuk i Miljković treba da plate. Onda izvrše neku likvidaciju i Zvicer im otpiše dug za, recimo, pet kilograma, čime ih bukvalno isplati za ubistvo. Isplate su uglavnom išle sa po nekoliko kilograma droge - rekao je svjedok-saradnik i dodao da su se "kriminalne aktivnosti radile na dnevnom nivou i da su ih izvršavali kao zaposlenje, odnosno zanat".

Droga Prodavali po splavovima

Srđan Lalić je ispričao i da su pripadnici klana drogu prodavali na stadionu, ali i u klubovima i na splavovima na kojima su držali obezbeđenje.

- Recimo, niko nije mogao svoju drogu da unese na splav ili u klub, mogla je da se kupi jedino kod obezbjeđenja, imali su i čovjeka koji je stajao kod toaleta i pratio ko ulazi, da ne unosi svoju drogu - opisao je kako je funkcionisala prodaja droge u Beogradu, kao i da su cijenu koju su dobijali po gramu od Zvicera uvećavali za pet eura, jedan i po euro je išao Belivuku, isto toliko Miljkoviću i dva eura za "operativne troškove".

Bivši pripadnik kriminalne grupe, koji je pristao na saradnju s tužilaštvom u zamjenu za 18 godina zatvora, ispričao je i da je vidio Belivukovu svesku u kojoj je vodio evidenciju o prodaji kokaina.

Prema njegovim tvrdnjama, "moguće je da stan koji je Miljković kupio u Ulici Levskog 6, na ime djeda, proističe iz ubistva Mirka Kojića", koji se zvanično vodio kao nestao, a za čiju je likvidaciju Lalić optužio i ranije njegovog kuma Miljkovića. I na ovom saslušanju je izjavio da mu je Miljković ispričao da je kuma Kojića ubio ašovom, pa mu stomak prerezao nožem. Naveo je i da misli da je od toga imao finansijsku korist, jer su posle njegovu udovicu ubjeđivali da na mjestu kuće čiji je suvlasnik bila izgrade zgradu.

Prijetnje i ucjene

Svjedok je ispričao i da su novac zarađivali tako što su "zaduživali" ljude, koji su morali da im plaćaju koliko im traže.

- Miljković je odmah po izlasku iz pritvora za "ubistvo na šinama" zadužio nekoliko ljudi za 20.000 eura. On koristi svoj kriminalni kredibilitet i strah, tako što dođe kod nekoga i kaže da je rekao "to i to " o njemu, ili da mu nije pomogao i našao mu se, pa traži od tog 20.000 eura i da mu mjesec ili dva da reši kako će doći to tog novca. Te prijetnje i ucjene su se dešavale na dnevnoj bazi - rekao je.

(Kurir.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:39