/ - специјално државно тужилаштво
10/08/2023 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo formiralo predmet: Fond za zaštitu manjinskih prava utajio 90.000 eura

Predmet formiran nakon izvještaja DRI

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet zbog sumnje da je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u 2020. godini, oštetio državni budžet za skoro 90.300 eura, piše portal Libertas.

Taj iznos se, saznaje Libertas, odnosi na neuplaćene poreze na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a koji je utvrđen inspekcijskom kontrolom koju je, u tom državnom fondu, prošlog mjeseca sprovela Uprava prihoda i carina (UPC), na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Od 80.669 eura ukupnih poreza na dohodak fizičkih lica, koliko su, prema informacijama Libertasa, utvrdili inspektori UPC, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prijavio je i platio državi 17 puta manji iznos – 4.740 eura.

Samo na osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, kojima je 2020. uplaćeno 716 hiljada eura za 147 projekata koje su te godine kandidovali u cilju, uglavnom, afirmacije i poboljšanja prava nacionalnih i vjerskih manjina, piše Libertas, državni fond je trebalo da plati skoro 71 hiljadu eura.

Zbog čega su obračunali i državi platili znatno manje, Libertas nije saznao u tom državnom fondu, na čijem čelu su 2020. godine bili Elmir Kurtagić, kao vršilac dužnosti, a potom aktuelni direktor Emir Dacić.

- U toku su godišnji odmori. Direktor će biti ovdje naredne sedmice, tako da ćete tada dobiti odgovore na pitanja koja ste nam poslali prije nekoliko dana - kazali su danas Libertasu u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Kada je riječ o doprinosima za 2020. godinu, inspekcija UPC je obračunala ukupno 14.421 euro tih dažbina, od čega je fond u državnu kasu uplatio 122 eura i 40 centi.

image
- WWW.FZM.ME

Sa druge strane, te 2020. godine, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava uplaćeno je 1,5 miliona eura iz budžeta Crne Gore.

- Vrhovno državno tužilaštvo je, 23. februara prošle godine, SDT-u dostavilo izvještaj Državne revizorske institucije o finansijskom poslovanju Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2020. godinu, po osnovu kojeg je formiran krivični predmet, u cilju utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog tužilaštva - potvrdio je Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić, ujedno i portparol SDT-a.

Predmet je nedavno preuzeo specijalni tužilac Miroslav Turković, nakon što je, odlukom Tužilačkog savjeta od 23. juna, suspendovana njegova koleginica Lidija Mitrović, kojoj je slučaj Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prvobitno bio dodijeljen.

- Specijalni tužilac kojem je predmet dodijeljen je, 24. jula ove godine, prikupio određene dokaze, podatke i obavještenja od Uprave prihoda i carina, čije razmatranje predstoji - kazao je Radonjić.

Najviše novca za socijalnu pomoć svojim zaposlenima

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koji je, u februaru 2008, formirala Skupština Crne Gore u cilju podrške aktivnostima značajnim za očuvanje i razvoj nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i njihovih pripadnika u oblasti nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, za jednokratne socijalne pomoći uplatio je, tokom 2020. godine, skoro 9.000 eura. Od toga je najviše novca - 6.800 eura izdvojio za svojih 11 zaposlenih, koji su dobili po 618 eura jednokratne socijalne pomoći.

Osim za svoje radnike, jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 1.690 eura, fond je uplatilo za još troje ljudi. Inspekcija je utvrdila i jednu uplatu od 500 eura, za koju fond nije dokumentovao osnov isplate.

Iste godine, odlukom uprave, za 14 koleginica, zaposlenih u fondu i upravnom odboru, uplaćeno je ukupno 1.400 eura, kao poklon povodom Dana žena.

Tokom posljednja dva mjeseca 2020. godine, za 11 zaposlenih isplaćeno je ukupno 1.980 eura naknada na ime zimnice.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:00