/ - FOTO: UNSPLASH
05/04/2024 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U BiH uhapšen član "kavačkog klana" sa Interpolove potjernice

Na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH) uhapšen je pripadnik takozvanog "kavačkog klana", objavila je tamošnja policija.

- Federalna uprava policije (FUP) uhapsila je na području Unsko-sanskog kantona (USK) muškarca s Interpolove potjernice, a koji se dovodi u vezu s "kavačkim klanom"- naveli su u saopŠenju prenosi RSE.

Uhapšeni nije državljanin Bosne i Hercegovine. Kod njega su tokom hapšenja pronađeni falsifikovani dokumenti Sjeverne Makedonije. U pretresima je, kako je navedeno u saopšenju FUP-a, pronađena i određena količina droge.

Uhapšeni član "kavačkog klana" pronađen je u stanu u namjenski napravljenom skrovištu iza ormara.

- Ovo lice je predmet interesovanja i istraživanja Federalne uprave policije u operaciji Europola ‘Empact CCH 2.2‘ – Balkanski kartel, a identificirano je kao pripadnik ‘kavačkog klana‘ i lice blisko Mladenu Samardžiji koji je lišen slobode krajem prošle godine na Jahorini - navode iz FUP-a.

Pao saradnik "kavčana": Uhapšen jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca

Mladen Samardžija je uhapšen 11. decembra prošle godine na Jahorini, a osumnjičen je za trgovinu drogom.

Tužilaštvo BiH Samardžiju tereti da je rukovodio organizovanom grupom, koja je krijumčarila veće količine teških opojnih droga iz Južne Amerike i Europske unije u Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje.

Osumnjičeni tridesettrogodišnjak je duže vremena bio u bjekstvu.

Istraga protiv njega se vodi u okviru grupe predmeta u kojima su korišteni dokazi iz presretnutih komunikacija putem SKY i Anom aplikacija, naveli su ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Naselja Kavači i Škaljari se nalaze u okolini Kotora, srednjovjekovnog grada u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori, po kojima su dva suprotstavljena klana dobila nazive.

Obračuni kotorskih klanova dio su podataka iz "Crne knjige", jedinstvene liste žrtava u obračunima koji imaju osobenosti mafijaških likvidacija, Radija Slobodna Evropa (RSE) i agencije Krik. Od toga 18 slučajeva je pravosudno riješeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:53