Privođenje Miloševića / FOTO: ŽANA BOJANIĆ
15/04/2024 u 09:46 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Đuričkovića: Vještak ne isključuje mogućnost da DNK Miloševića nije direktno nanesen na novčanice

Nalaz DNK vještaka ostavlja mogućnost da biološki trag Marija Miloševića nije direktno nanešen na novčanice koje su vještačene u predmetu povodom ubistva Radomira Đuričkovića.

To je danas pred podgoričkim Višim sudom saopštila i u nalazi vještaka obrazložila vještak Sandra Kovačević na suđenju Mariju Miloševiću, Vukanu Vujačiću i Igoru Mašanoviću, koji su osumnjičeni za povezanost sa ubistvom Radomira Đuričkovića. 

Postupak vodi sudija Veljko Radovanović.

Vještak je svoje tvrdnje navela na osnovu svih labaratorijskih parametara i bioloških segmenata koji su statističi prikazani u nalazu i dopuni nalaza vještačenja. Ona je stav o mogućnosti sekundarnog prenosa DNK navela u konkretnom slučaju za dvije od tri vještačene novčanice.

Međutim dodala je da su novčanice podložne sekundarnom prenosi DNK jer se sa njima dosta manipuliše-idu iz ruke u ruku.

Prema njenim riječima, a na pitanje advokata Miloša Vuksanovića, taj DNK trag je mogao biti i sekundarno - indirektno prenesen.

To je pojasnila i kroz primjer rukovanja. Navela je da ako se neko rukuje sa nekim i zatim odma ostvari kontakt sa nekim predmetom, tako može da prenese i biološki/dnk trag te osobe sa kojom se rukovao.

- Količina tog materijala koji je prenesen i vjerovatnoća sekundarnog prenošenja zavisi od jačine kontakta, dužine, da li su se ruke znojile, koliko jako neko dotakao predmet..znoj biološki materijal čvršće veže za površinu na koju se prenosi. Ako je neko na primjer držao novčanicu pet sekundi a neko deset, onda je veća vjerovatnoća da u tom drugom slučaju bude veća šansa za jasniji sekundarni prenos DNK materijala - pojasnila je vještak između ostalog.

Navodi istrage:

Podsjećamo, Milošević, Mašanović i Vujačić optužnicom Višeg državnog tužilaštva se terete da su umješani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10.oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića. Milošević je, prema navodima optužnice,  označen kao direktni izvršilac ubistva.

"Napraviću ja da je Mario pucao": Preko "SKY"-a dogovarali robiju za Miloševića?

Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni  su za 2.100 eura kupili vozilo „reno megan“ koje je korišćeno prilikom ubistva, konkretno da je optuženi Vujačić preuzeo vozilo 9. oktobra 2016. u Podgorici. Dalje se navodi da su  10. oktobra u Cetinju pratili kretanjeg Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo u Ulici IV proleterske u blizini lokala „Konoba“.

-U tom trenutku okrivljeni Milošević je ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usljed zadobijenih rana-navodi se u optužnici.

Oni su, kako se dalje navodi, pobjegli seoskim putem i zapalili vozilo u kojem su ostavili i automatsku pušku iz koje je pucano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:57