Uviđaj nakon ubistva Lakušića / foto: lazar ružić
05/09/2024 u 07:38 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ubistvo Lakušića: Advokat tvrdi da je tragedija mogla biti spriječena da je policija postupala po prijavama

Branilac šezdesetdvogodišnjeg Podgoričanina Gorana Aleksića, optuženog za ubistvo sugrađanina Dejana Lakušića, advokat Andrija Dakić smatra da do tragedije koja se dogodila krajem decembra 2021. godine u centru Podgorice ne bi došlo da je policija postupala po krivičnim prijavama koje je protiv oštećenog u nekoliko navrata podnosio njegov branjenik.

Te prijave su, tvrdi Dakić, sada sastavni dio dokazne građe u postupku koji se pred Višim sudom vodi protiv Aleksića, a koji je ušao u završnu fazu.

Dakić ističe da je, osim krivičnih prijava protiv Lakušića koje su u dužem vremenskom periodu završavale u policijskim fiokama, njegov branjenik od nadležnih institucija tražio i procjenu bezbjednosti za sebe i članove svoje porodice.

– S obzirom na to da se predmet privodi kraju, želio bih da kao branilac okrivljenog Gorana Aleksića objektivnije informišem javnost o predmetnom događaju prije delikta. Želim da ukažem da se u predmetnom slučaju radi o kardinalnoj grešci sistema koji je zakazao – konkretno policija, kod koje neko očigledno nije radio svoj posao ili ga, mogu slobodno reći, nije radio kako treba, s obzirom na to da je okrivljeni više puta bezuspješno prijavljivao sada pokojnog Dejana Lakušića i tražio procjenu bezbjednosti za sebe i svoju porodicu, a do dana deliktnog događaja nije postupano po podnesenim prijavama, iako se okrivljeni obraćao direktno komandiru Odjeljenja bezbjednosti u Podgorici (prijava od 21.4.2020) – naglašava Dakić.

Odbrana poriče koristoljublje

Prema navodima optužnice, Aleksić se tereti da je 25.12.2021. godine, oko 17.55 časova, u bašti ugostiteljskog objekta "Stefan", u Ulici bratstva i jedinstva u Podgorici, svjestan svojih djela, iz koristoljublja, zbog ranijeg novčanog duga u iznosu od preko milion eura koji je imao prema oštećenom i koji nije vratio, a kako bi izbjegao vraćanje, iz neposredne blizine ispalio 8 projektila iz pištolja, koji je neovlašćeno nabavio i nosio i oštećenom nanio više povreda od kojih je neposredno nakon toga kod oštećenog Lakušića nastupila smrt.

Advokat Dakić smatra da u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi za postojanje krivičnog djela teško ubistvo iz koristoljublja zbog, kako navodi, potpunog nedostatka motiva koji je ključna karakteristika pomenutog krivičnog djela.

Kako tvrdi, takvim postupanjem nadležnih njegov branjenik je bio bukvalno prepušten sam sebi i svojim strahovima, iako je uradio sve što bi uradio jedan lojalni građanin koji se pouzda u institucije sistema.

– Dao bih sebi za pravo da korigujem poznatu maksimu i rekao da je pravda u konkretnom slučaju bila spora i neefikasna – ističe advokat.

Podgoričanin pred sudom: Ubistvo zbog duga od milion eura

Prema njegovim riječima, indolentno i nezainteresovano ponašanje policije svakako ne uliva povjerenje građanima, a dodatno je neopravdano i nedopustivo kada se ima u vidu činjenica da je u pitanju bila ličnost koja je odranije bila poznata policiji.

– Takvo stanje mora da vodi do nepovjerenja građana u rad policije. Nameće se logično pitanje da li bi došlo do izvršenja krivičnog djela da je neko radio svoj posao za koji je plaćen novcem građana?! Takođe, iz sadržine svih podnesenih prijava vidi se da je okrivljeni, pored zahtjeva za procjenu bezbjednosti za sebe i svoju porodicu, isticao da ukoliko oštećeni Lakušić smatra da mu je neko imovinsko pravo narušeno, to ostvari preko institucija sistema i nadležnog suda, istakao je Dakić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:25