Policiaj BiH / - ILUSTRACIJA
07/06/2024 u 19:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uhapšena grupa koja je "kavačkom klanu" nabavljala pasoše BiH

Tri osobe uhapšene su u akciji "Verona" u BiH zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa falsifikovanjem putnih isprava te zemlje koje su dostavljali kriminalcima sa potjernica i tako im omogućavali neometano kretanje i skrivanje od istražnih organa

.Osumnjičeni su, kako piše ATV, obezbjeđivali dokumenta mahom za pripadnike "kavačkog klana", među kojima je bio i Dušan Jovanović Giba koji se dovodi u vezu sa učešćem u mafijaškim ubistvima četiri člana "škaljarskog klana" na Krfu i u Atini.

Jovanović je krajem januara protjeran iz BiH, nakon što je osuđen na osam mjeseci zatvora upravo zbog krivotvorenja isprava. Jedan od uhapšenih je i Marko Ikić, prenosi Dnevni Avaz.

U MUP-u RS navode da su akcija "Verona", po naredbi Tužilaštva BiH, na području Zvornika realizovali policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa PU Zvornik.

- U akciji "Verona" uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave -, saopštio je MUP RS.

U saopštenju se navodi da je uhapšena trojka osumnjičena da je na području Zvornika stupala u kontakt sa više kriminalaca i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više zemalja u Evropi.

- Radi se o osobama za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i drugo) kojima su organizovali i posredovali u izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata - navode u policiji.

Dodaju da su po nalogu Suda BiH izvršeni pretresi na pet lokacija pri čemu su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

- Pronađeno je i oduzeto više pečata institucija RS i BiH, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti - navodi se u saoštćenju MUP-a RS.

Dok "škaljarci" pripremaju zasjede, "kavčanima" oduzimaju vozila

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 22:59