Policija, ilustracija / - UP
11/06/2024 u 15:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UP: Aktivnosti službenika nisu bile direktno usmjerene prema Zurovcu, već za bezbjednost u saobraćaju

Iz Uprave policije Crne Gore saopštili su za portal Dan da svojim profesionalnim djelovanjem ne ugrožavaju bezbjednost BIL lica, pa tako ni Nemanje Zurovca za kojeg su naveli da su ga isključili iz saobraćaja jer nije posjedovao "validnu dokumentaciju".

Podsjećamo, Nemanja Zurovac obratio se juče redakciji portala Dan tvrdeći da mu je za tri mjeseca polciija oduzela tri automobila, čime ga "ostavljaju da ide pješke i ugrožavaju mu bezbjednost.

Zurovcu za tri mjeseca oduzeli tri automobila: "Policija vrši pritisak i crta mi metu"

Zurovac precizira  da su mu prva dva vozila oduzeta od strane policije zmeđu 3.i 4. aprila  2024 i to: jedan na Cetinju 03.04.2024., a drugi u Nikšiću 04.04.2024. S trećim vozilom je isključen iz saobraćaja prekjuče od strane kotorske policije. 

Zurovac je juče naveo da smatra da Zakon treba jednako da važi za sve, pa i  kada je u pitanju upravljanje tuđim, pozajmljenim, ustupljenim vozilom.

Iz policije navode da aktivnosti službenika OB Kotor, za koje Zurovac tvrdi da su ga prekjuče isključili iz saobraćaja, nisu usmjerene direktno protiv njega, već radi otklanjanja nezakonitosti koje se tiču nedostatka potrebne dokumentacije i ovlašćenja vezano za vozilo koje se koristi.

- Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor nijesu oduzeli vozilo lica N.Z. Imenovani je isključen iz saobraćaja zato što je upravljao specijalnim putničkim vozilom marke Audi, tip A8L, za koje nije posjedovao validnu dokumentaciju o vlasništvu nad vozilom, odnosno ovlašćenje za upravljanje tim vozilom. Vozilo je isključeno iz saobraćaja do momenta preuzimanja od strane vlasnika ili drugog lica uz dostavljanje adekvatnog ovlašćenja za korišćenje istog. U Odjeljenju bezbjednosti Kotor od lica N.Z. nije evidentirano oduzimanje motornog vozila ni u ranijem periodu - navode u odgovoru za portal Dan iz UP.

Dodaju da je Zurovac kontrolisan u okviru redovnih aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a na osnovu procjene službenika policije.

-  Nakon zaustavljanja, kontrole i pregleda konstatovano je da se radi o licu koje upravlja tuđim vozilom bez validne dokumentacije za korišćenje istog nakon čega je vozilo isključeno iz saobraćaja na adekvatnu površinu u blizini Odjeljenja bezbjednosti Kotor, a ključevi od vozila su ostali kod vozača. Aktivnosti službenika Odjeljenja bezbjednosti Kotor koje su prethodile isključenju vozila iz saobraćaja, ni na koji način nijesu bile direktno usmjerene prema pomenutom licu, već su iste prema svim učesnicima u saobraćaju isključivo i sa zadatkom očuvanja stabilnog i bezbjednog odvijanja saobraćaja na saobraćajnicama u nadležnosti Uprave policije -  dodaju iz UP.

Pojašnjavaju da je iznavedenih razloga je pomenuto vozilo i zaustavljeno i izvršena potrebna kontrola vozila i vozača.

- Te nakon isključenja vozila iz saobraćaja, od lica su u kratkom vremenskom periodu prikupljena potrebna obavještenja i lice poučeno da u svakom momentu vozilo može biti preuzeto od strane vlasnika odnosno imenovanog ili drugog lica uz dostavu adekvatnog ovlašćenja od strane vlasnika te upućeno da kontaktira iste kako bi preuzeli vozilo. Svojim profesionalnim djelovanjem u cilju očuvanja stanja bezbjednosti iz oblasti saobraćaja službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor ni na koji način ne ugrožavaju bezbjednost lica već naprotiv usmjeravajući ga na poštovanje zakonskih propisa doprinose očuvanju lične bezbjednosti imenovanog kao i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor prilikom kontrole vozača i vozila i otkrivanju nezakonitosti u dijelu neposjedovanja dokumentacije o vlasništvu ili adekvatnog punomoćja za korišćenje datog od strane vlasnika vozila, pristupaju isključenju vozila iz saobraćaja (ne oduzimanju), do momenta dolaska vlasnika ili dostavljanja adekvatne dokumentacije- ovlašćenja za upravljanje vozilom date od strane vlasnika vozila. - zaključuju iz UP.

Ističu da Uprava policije postupa neselektivno, odgovorno i profesionalno, primjenjujući ovlašćenja, mjere i radnje koje imaju uporište u zakonu, u cilju poštovanja propisa i uspostavljanja sigurnog ambijenta za sve građane primjenom preventivnih metoda.

Napominju da je svako postupanje službenika policije podložno adekvatnom mehanizmu kontrole, te građani imaju pravo i mogućnost da iskoriste te mehanizme ukoliko smatraju da su im određena prava povrijeđena.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:47