Radoje Zvicer / - RADOJE ZVICER
25/07/2024 u 15:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Usvojen novi zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a: Nelogično da nema sumnje da imovina Zvicera potiče iz kriminala

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je još jedan zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva u predmetu protiv Radoja Zvicera.

- Odlučujući po zahtjevu za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovni sud je utvrdio da je nejasan i nelogičan zaključak vijeća Višeg suda u Podgorici da ne postoji osnovana sumnja da je imovina, za koju je Specijalno državno tužilaštvo predložilo zabranu korišćenja i rapolaganja, pribavljena kriminalnom djelatnošću organizacije, čiji je organizator okrivljeni R.Z.-navode iz VDT-a u saopštenju.

Usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a za pokušaj ubistva

Dodaju da usvajanjem zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva utvrđeno je da je vijeće Višeg suda u korist okrivljenog R.Z. povrijedilo zakon, odlukom da u žalbenom postupku ukine privremenu mjeru obezbjeđenja i zabrane korišćenja i raspolaganja nekretninama za koje se osnovano sumnja da su stečene kriminalnom djelatnošću.

- Riječ je o 5 nekretnina u Podgorici ukupne površine 363m2.Istražni sudije Višeg suda u Podgorici je, prvobitnim rješenjem, odredio privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja u odnosu na 5 nepokretnosti u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je riječ o imovini koja je stečena kriminalnom djelatnošću. Krivično vijeće Višeg suda je, međutim, u žalbenom postupku, koji je pokrenuo formalni vlasnik nekretnina, ukinuo privremenu mjeru koju je odredio istražni sudija - pojašnjavaju u saopštenju.

Dodaju da je Vrhovni sud  utvrdio da je vijeća Višeg suda u Podgorici, odlučujući da ukine rješenje istražnog sudije o određivanju privremene mjere obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnosti, iznijelo potpuno nejasne i u znatnoj mjeri protivrječne razloge.

- Usvajanjem zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva potvrđeno je da su odlukom vijeća Višeg suda u Podgorici počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću - zaključuju u saopštenju.

 

 

                       

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 22:57