/ FOTO: EUROPOL
01/10/2022 u 11:09 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Nova lista Europola: Saradnik "kavčana" i crnogorski "Pink Panter" među najtraženijima

Kriminalne mreže se sastoje od različitih aktera koji sprovode niz nezakonitih aktivnosti. Ove mreže prožimaju društvo i privredu, sa ključnim operativcima na svim nivoima koji šire svoje pipke

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), podržana od strane Europola, pokrenula je kampanju „Najtraženiji u EU“ 2022. kako bi se fokusirala na osumnjičene za kojima se traga širom Evrope. Te osobe su, kako navode, članovi organizovanih kriminalnih grupa. Među njima svoje mjesto su našli i pripadnici crnogorskih klanova.

- Ove godine na web stranicu postavljeno je preko pedeset profila bjegunaca povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama. Svi kriminalci u ovogodišnjoj kampanji traže se zbog teških zločina u Evropi kao što su ubistvo, trgovina ljudima, oružana pljačka i terorizam, između ostalih krivičnih djela- pojašnjeno je iz Europola.

Ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na vođe i ključne članove organiziranih kriminalnih grupa.

- Mladen Samardžija je učestvovao kao član međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne grupe iz Crne Gore pod nazivom „kavački klan“. Putem SKY komunikacije koordinirao je rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca i regrutovao nove članove kriminalne grupe. Svojim krivičnim djelima protivpravno je pribavio veliku imovinsku korist- objavljeno je na sajtu Europola.

image
FOTO: EUROPOL

Neki od profila istaknutih na ovogodišnjoj listi uključuju mafijaške bosove koji su počinili ubistva i masakrirali nedužne ljude, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji vrše ubistva ili druga nasilna djela u ime kriminalne grupe, te perači novca i pronevjere.

- Slično poslovnom okruženju, jezgro kriminalne mreže se sastoji od menadžerskih slojeva i operatera na terenu. Ovo jezgro je okruženo nizom aktera povezanih sa kriminalnom infrastrukturom koja pruža usluge podrške. Ciljanjem kriminalaca u ključnim ulogama unutar ovih mreža, kampanja nastoji srušiti čitave organizovane kriminalne grupe- ističu iz Europola.

ENFAST i Europol traže od građana da posjete web stranicu i pogledaju slike ovih bjegunaca i provjere prepoznaju li nekog od njih.

- Dana 28.02.2009. tri naoružana lica su ušla u zlataru "NATALEX HOUSE OF DIAMONDS " u Limasolu na Kipru i ukrala različite vrste dragulja u vrijednosti od 212.936 eura. Iz dokaza koje je policija prikupila kao dokaze, uparen je i identifikovan DNK profil crnogorskog državljana Milašinović Goran rođenog 19.03.1979. Vjeruje se da je osoba o kojoj je riječ dio šire kriminalne grupe Pink Panteri- navode iz Europola.

image
FOTO: EUROPOL

- Kriminalne mreže se sastoje od različitih aktera koji sprovode niz nezakonitih aktivnosti. Ove mreže prožimaju društvo i privredu, sa ključnim operativcima na svim nivoima koji šire svoje pipke u preduzeća, pa čak i državne institucije. Agencije za provođenje zakona širom Evrope sačinile su listu najopasnijih kriminalaca za najnoviju listu najtraženijih u EU. Identifikacijom bjegunaca sa ove liste, cijela mreža bi se mogla urušiti kao kuća od karata. ENFAST-u i Europolu potrebna je pomoć građana EU kako bi Evropu učinili sigurnijom tako što će provjeriti ovu listu i vidjeti prepoznajete li nekog od ovih bjegunaca. Ako to učinite, pošaljite nam anonimnu dojavu i lokalne policijske snage će se javiti. Vaš savjet bi mogao biti informacija koja nedostaje koja bi najtraženije kriminalce u EU stavljala iza rešetaka- poruka je Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2022 14:46