Suđenje Vesni Medenici / - FOTO: BOJANA BOžOVIć/Dan
16/02/2024 u 09:32 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odloženo suđenje - Begović: Neće tek tako proći što su u policiji brisani podaci sa telefona Vesne Medenice

Sud je odbio predlog da se iz spisa predmeta izuzme izvještaj ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona ajfon 12 okrivljene Medenice

Na zahtjev odbrane suspendovane sutkinje Privrednog suda Milice Vlahović-Milosavljević danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo suđenje njoj i bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, kako bi Vlahović-Milosavljević sa advokatom spremila djelotvornu odbranu. Suđenje je odloženo za 27. februar. 

Vlahović-Milosvljević je optužena da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Naime, imajući u vidu danas saopštene odluke suda o predlozima odbrane podnijetim na ročištu održanom u oktobru prošle godine, advokatica Mubera Kurpejović koja po zamjeničkom punomoćju advokata Nikole Martinovića zastupa okrivljenu Vlahović-Milosavljević tražila je odlaganje. Vlahović-Milosavljević je dodala i da je advokat Martinović bio spriječen da dođe, a on je od početka upućen u slučaj, što je takođe jedan od razloga zbog čega danas nije željela da iznese odbranu, već želi da sačeka njegovo prisustvo, iako je spremna.

Postupajuća sutkinja Nada Rabrenović odlučila je da odbije sve predloge odbrane iznijeta na prošlom ročištu - tako je odbijen kao neosnovan i predlog da se iz spisa predmeta izuzme izvještaj ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona ajfon 12 okrivljene Medenice. Tu odluku suda prokomentarisao je branilac Medenice, advokat Zdravko Begović, navodeći da neće tek tako proći što su u policiji brisani podaci sa Medenicinog telefona.

- A postavlja se i pitanje zašto nije oduzet telefon sutkinje Vlahović-Milosavljević, nego o tome ćemo detaljno kada dođe na red, kazao je Begović.

Podsjetimo, ranije je advokat Martinović tražio da se izvještaj o pretresanju Medenicinog telefona izuzme, jer kako je kazao nije sačinjen u skladu sa ZKP-om, jer ne postoji naredba suda za izvođenje ovog dokaza, a uz to lica koja su radila digitalnu forenziku, odnosno vještačenja nemaju kvalifikacije da to rade, te pretresu telefona nijesu prisustvovala dva svjedoka, što je bilo neophodno.

Kako je nakon današnjeg odloženog pretresa u izjavi za medije kazao advokat Begović, na prošlom glavnom pretresu specijalni tužilac je tvrdio da imaju pouzdana saznanja da je u trenutku kada je Vesna Medenica lišena slobode i dovedena u prostorije Centra bezbjednosti i kada je oduzet mobilni telefon, neko od službenika Uprave policije zloupotrijebio taj telefon i obrisao određene aplikacije sa njega.

- Naravno, to je nama poslužilo da u postupku koji će slijediti stavimo određeni predlog jer smatramo da je takav jedan dokaz kontaminiran, odnosno sama činjenica što je neko neovlašteno zloupotrijebio taj telefon i brisao određene aplikacije dovodi u sumnju validnost takvog jednog dokaza, ali imaćemo mogućnost da na sledećem pretresu obrazložimo i predložimo izjašnjenje suda na takav stav, odnosno na takvo činjenično stanje koje se očigledno desilo nezakonito, pojasnio je Begović.

Istakao je da Specijalno tužilaštvo mora pronaći lice koje je to uradilo, da se na kraju krajeva pokaže javnosti da ipak nije postojala neka zla namjera, ali taj slučaj mora da se  problematizuje jer je neko zloupotrijebio svoja službena olašćenja. 

Sud je odbio i prigovor advokata Martinovića da u konkretnom slučaju tužilac nije ovlašćen.

- Član 4 Zakona o Specijalnom tužilaštvu propisuje ko može da vrši gonjenje u SDT-u. To vrše glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci čiji broj određuje Tužilački savjet, naveo je Martinović, dodajući da od suda očekuje da napravi razliku između "upućivanja tužioca u drugo tužilaštvo" i "prava na gonjenje".

Ipak, sud je konstatovao da tužioci upućeni na rad u neko tužilaštvo nijesu ograničeni u dijelu poslova koje mogu obavljati.

Advokati: ANB nezakonito pretresao telefon Medenice; Tužilac: Dok je bila uhapšena neko je obrisao aplikaciju

(VIDEO) Odloženo suđenje Medenici i Vlahović Milosavljević: Odbrana traži izuzimanje dokumenta ANB-a o vještačenju telefona

Sud je odbio predlog odbrane da iz spisa predmeta izdvoji zapisnik o saslušanju Vlahović-Milosavljević od juča 2022. godine, a imajućiu vidu da je saslušana bez prisustva advokata. Kako je sud obrazložio, ona je tada kazala da joj ne treba advokat, već će se samostalno izjasniti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:31