Milo Božović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
25/06/2024 u 16:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Postupak protiv Božovića i grupe: Dio advokata demonstrativno napustio sudnicu

Dio advokata koji su angažovani u postupku protiv Mila Božovića i grupe demonstrativno je napustio sudnicu.

Kako su naveli, razlog za to je jer nisu upoznati sa dokazima i sadržajem optužnice koja je po odluci suda od juče spojena sa ovim predmetom.

Podsjećamo, odukom Višeg suda u Podgorici u postupku protiv Ljuba Milovića, Mila Božovića i grupe spojene su dvije optužnice.

Sud utvrdio: Protiv Božovića, Milovića, Lazovića i grupe SDT nije konkretizovalo "SKY" poruke koje potvrđuju optužbe

Takođe, kao razlog napuštanja ročišta naveli su i odbijanje izuzeća jednog člana vijeća i to što za neke optužene danas nisu bili prisutni svi advokati. 

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

Ročište su napustili bez odobrenja suda advokat Marko Radović, Miloš Vuksanović, Ranko Radonjić Branko Anđelić i Marko Knežević. Naveli su da to rade iz principijelnih razloga. Njih je sud novčano nakon toga kaznio sa po 500 eura.

Međutim, sudsko Vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, akoje čine i sudije Igor Đuričković i Nenad Vujanović  na kraju rasprave izašlo je u susret advokatima i ročište odložilo za dva dana.

Sud je bio stava, kada su advokati na početku ročišta tražili odlaganje, da se zapravo radi o opstrukciji i o odugovlačenju postupka.

(FOTO) "Plava sveska" - Božović predao dokaz sudu: Šuković ga savjetovao ko "smeta" u Upravi policije

Prvo je advokatv Branko Anđelić kazao da njemu nije uručena  optužnica koja je odlukom suda od juče spojena sa ovim predmetom. Međutim, sud je to odbio kao razalog za odlaganje i naveo da u toj optužnici nema njegovog klijenta. Na to je Anđelić naveo da ne može njemu niko garantovati dok ne vidi da li ima ili nema neki dokaz koji bi išao protiv njegovog branjenika.

Zatim se advokat Marko Radović javio za riječ i naveo razloga koji su se odnosili na izuzimanje člana ovog sudskog vijeća, sudije Igora Đuričkovića. Nakon kraćeg vijećanja, sud je i to odbio.

Stav suda: Specijalno tužilaštvo bez konkretnih dokaza optužilo Dejana Kneževića

- Stavljam zahtjev da se izuzme član vijeća sudija Igor Đuričković. Uvaženi sudija je postupao kao član krivičnog vanraspravnog sudskog vijeća koje je potvrdilo optužnicu u kojoj se nalazi moj branjenik iz ovog predmeta Radoje Zvicer, a koju odluku sam dobio nakon poslednjeg ročišta u ovom predmetu. Na taj postupak sam ukazao još kada nisam znao da će sudija Đuričković biti član vijeća. Ova optužnica koja je potvrđena zasniva se na identičnim dokazima na kojima se zasniva i ova a predmet su identična krivična djela koja su vršena na istom području, u isto vrijeme od strane pojedinih okrivljenih koji su iz ovog predmeta -  ukazao je advokat Radović.

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

Radović je dodao da kako je identifikacija Radoja Zvicera u toj potvrđenoj optužnici izvršena na osnovu pina iz SKY komunikacije, a koji pin se  pominje u ovoj optužnici, smatra da je sudija Đuričković u tom predmetu stekao predubjeđenje koje ga u ovom postupku može učiniti neobjektivnim.

Portal Dan u cjelosti objavljuje pismo Petra Lazovića: Ovo obraćanje da ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu desiti

- Predmet te optužnice su izvršenje krivičnih djela na stranoj teritoriji za koje nije nadležnost ustupljena Crnoj Gori -  dodao je Radović. 

Nakon toga se za riječ javio tužilac Jovan Vukotić i naveo da ako mišljenja o nekom postupku budu razlog za odlaganje ročišta, onda se ovo nikad neće održati.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovaćević je navedene razloge advokata za odlaganje odbilo uz obrazloženje da je očigledno da se radi o zahtjevima koji su navedeni u cilju sprečavanja ili odugovlačenja postupka.

Knežević: Jedini sam koji je SKY pratio uživo, nikome nisam odavao podatke, spriječio sam ubistva

Advokat Marko Radović je sudu nakon te konstatacije ukazao da je on prepoznat kao neko čije "oružje" ili namjera nikad nije bila opstrukcija postupka.

- Cilj mi je da ovaj postupak bude zakonit. Nemojte nama prebacivati, nama čiji su branioci u pritvoru. Na nama je velika odgovornost. Ovakva odluka je nezakonita. Bojim se da tužilaštvo opstruira ovaj postupak. Ja sam predložio spajanje sa ovim predmetom baš da se ne bi odugovlačilo -  kazao je Radović.

Zatim je optuženi Milo Božović, kada je sudija rekla da su se  tekli uslovi za održavanje ročišta, kazao da nije pročitana optužnica. Sudija Vesna Kovačević je nakon toga rekla tužiocu Jovanu Vukotiću da pročita optužnicu. Kada je tužilac krenuo sa čitanjem advokat Radović je rekao da napušta ročište zbog svega što je naveo i ukazao na to da njegov kolega koji je iz Beograda danas nije tu i da ni to sud nije uvažio kao razlog za odlaganje. Dodao je da oni za svog klijenta "ne biju po istom tragu", već da imaju da kažu različite navode vezano za odbranu.

Sudija Kovačević je navela da je sa terminom za ovo ročište njegov kolega upoznat na prethodnom ročištu.

Nakon što je Radović napustio sudnicu, napustio je i advokat Miloš Vuksanović, Ranko Radonjić, Branko Anđelić i Marko Knežević.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Danilo Mićović, koji zastupa neke od optuženih u ovom predmetu, zamolio je sud da odloži ročište  i kazao da daje riječ u ime svih kolega i da će razgovarati sa njima da se pojave na narednom ročištu i da neće tada tražiti odlaganje.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, a koje čine sudije Igor Đuričković i Nenad Vujanović, izašlo je u susret advokatima i ročište odložilo za 27. jun.

Optužnica sa kojom je na prethodnom ročištu predloženo spajanje se odnosi na 13 optuženih, koji su optuženi i u ovom današnjem postupku.

- Predmet optužnice su djela neovlašćenog prenosa opojne droge kokain iz Juzne Amerike u Evropu, radi prodaje, u ukupnoj kolicini od 5.160,605kg, ali i prenos novca dobijenog od prodaje droge, iz Holandije u Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijeklo u iznosu od 1.375.000 €, a povodom kojih događaja je, između ostalog, Specijalno državno tužilaštvo ranije podiglo optužnicu protiv 21 lica - dio je iz ranijeg saopštenja SDT-a koji se odnosi na obavijest od 5.4.2024. o podizanju optužnice, a za koju je danas advokat Radović tražio spajanje.

Advokat Marko Radović je ranije na pitanje novinara pojasnio da je SDT tražilo spajanje pomenutih postupaka ali nakon što optužnice budu potvrđene. Dodaje da je time SDT prejudicirao i ishod sadašnje faze postupka u odnosu na obje optužnice, za koje još nema odluke da li su potvrđene ili ne.

Podsjećamo, vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, vratilo je ranije na dopunu istrage i ispravljanje nepravilnosti optužnicu protiv Ljuba Milovića, Mila Božovića i grupe.

Nakon što je SDT dopunilo, opet je predata sudu na kontrolu.

SDT je ovom optužnicom obuvatilo bivšeg službenika policije Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44), Mila Božovića (46), Radoja Zvicera (41) i Božidaa Jabučanina (46), Aleksandra Kekovića (31), Dražena Milovića (36), Filipa Zindovića (34) Ivana Nikolića (37), Tihomiroa Adzića (38), Ivana Mijatovića (38) i više NN lica.

Između ostalog, oni se terete za stavaranje kriminalne organizacije, pranje novca, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 17:50