Vukas Radonjić / - Ž.B.
07/06/2024 u 00:18 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Radonjić: Predmet protiv Vasovića formiran prije godinu dana, SKY nije procurio iz SDT-a

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je večeras u izjavi za medije da je istraga, u sklopu koje je uhapšen visoko pozicionirani službenik policije Ilija Vasović, pokrenuta prije godinu dana.

On je naveo da je objavljivanje podataka iz ove istrage u medijima prijetilo da ugrozi ovu istragu.

Radonjić nije htio da iznosi detalje istrage.

-  Predmet je odavno formiran. Jedan dio tog analiziranog materijala je rezultirao podizanjem optužnice protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Objavljuvanje dijela SKY prepiske u medijima je prijetilo da ugrozi istragu. Mi smo se zbog toga u ova dva dana morali organizovati i uhapsiti osumnjičenog jer određeni dokazi su postali javno dostupni- naglasio je između ostalog Radonjić.

On je istakao da materijal koji su objavili pojedini mediji nije u javnost dospio iz SDT-a. Ukazao je da se radi o materijalu koji je zajedno sa optužnicom protiv Veljovića dostavljen sudu, koji je isti dostavio na raspolaganje optuženima i stručnoj odbrani.

Podsjećamo, Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić odredio je tužilačko zadržavanje do 72 sata bivšem šefu kriminalističke barske policije Iliji Vasoviću.

Njemu je zadržavanje određeno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti uticaja na svjedoke, službenike policije.

On se branio ćutanjem.

Podsjećamo, Vasović je danas uhapšen.

- On se tereti za kriminalno djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja - kazao je ranije danas  specijalni državni tužilac i potparol SDT-a, Vukas Radonjić.

Libertas je objavio transkripte sa SKY komunikacije gdje Vasović prema detaljnim instrukcijama odbjeglog optuženika Aleksandra Mrkića u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.Sudeći prema komunikaciji sa Sky ECC, u koje je Libertas imao uvid, a koje je Europol dao crnogorskoj policiji i tužilaštvu, policajac Vasović godinama se, navodno, bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

Iliju Vasovića je u januaru 2017. godine za prvog saradnika, šefa kriminalistike, izabrao tadašnji načelnik Centra bezbjednosti (CB) Bar, Drago Spičanović. Kasnije je, od juna 2019. godine bio i prvi saradnik tada novoizabranog šefa CB Bar Veselina Magovčevića.

Razriješen je sa te funkcije u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Od tada je neraspoređen. Vasović je, prije imenovanja na mjesto šefa kriminalistike u Baru, bio inspektor za krvne delikte u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj.

 

(VIDEO) Vasoviću određeno zadržavanje zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 08:20