Begović i Medenica / - SRđAN BOLJEVIć
19/09/2024 u 10:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Suđenje Medenici i grupi odloženo 19. put - advokati traže izuzeće tužilaca: "Krše pravo na odbranu"

Pred podgoričkim Višim sudom i danas je, po 19. put, odloženo suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i grupi.

Razlog odlaganja je zahtjev odbrane za izuzeće specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića, jer kako advokati navode, krše pravo na odbranu.

Uz taj zahtjev, koji je prvo naveo advokat Miloš Vuksanović, a drugi advokati su bili saglasni sa njim, advokat Damir Lekić je zatražio i izuzeće Glavnog specijalnog tužioca u odlučivanju o izuzeću Vukotića i Radonjića.

(VIDEO) Suđenje Medenici i grupi odloženo sedamnaesti put

Naime, advokat Miloš Vuksanović je na početku ročišta sudu uputio zahtjev da se ovo ročište odloži dok se ne okonča istražni  postupak protiv Nikole Raičevića.

Raičević je bio nedostupan nadležnim organima, međutim sada se nalazi i pritvoru a istraga protiv njega još nije okončana.

Advokat Miloš Vuksanović je ukazao da, prema dosadašnjoj praksi, ako tužilaštvo podigne protiv Raičevića optužnicu ona će biti potvrđena i ako on kao branilac smatra da nema osnova za to.

Miloš Medenica: Jedno je sigurno, moja majka nije kriva

Sa njim su bili saglasni advokati iz redova odbrane, pojašnjavajući da ako ta optužnica bude potvrđena, treba voditi računa i o spajanju tog postupka sa ovim. 

Njihov stav je da, ako ne dođe do spajanja predmeta, onda se krši pravo na odbranu, jer se dolazi u situaciju da optuženi iz ovog predmeta budu svjedoci u predmetu protiv Raičevića i obrnuto. Dodaju da  sve to govore ako  SDT podigne optužnicu protiv Raičevića.

Zahtjev za izuzeće tužioca uslijedio je nakon što je sud prvo odbio zahtjev da se ročište danas odloži zbog navedenih razloga.

Tužilac Vukotić i Radonjić izjasnili su se da se protive ovom predlogu  i da ne treba prejudicirati ishod nekog postupka.

Radonjić je ukazao da odbrana ovakvim predlogom povrijeđuje pretpostavku nevinosti u odnosu na Raičevića. Međutim, advokat Vuksanović je naglasio da je on naveo da smatra da nema osnova za optužnicu protiv Raičevića, već da se pozvao na iskustvo povodom ovog postupka pred sudom.

Radonjić je, između ostalog, naveo da da tužilaštvo smatra da je Raičević trebalo da bude optužen u ovom postupku, do sad bi protiv njega podilog optužnicu.

Na to je advokat Vuksanović kazao da pošto se Raičević nalazi u pritvoru, on će sa zapisnikom sa današnjeg ročišta predato zahtjev za ukodanje istog.

-Stvara se privid da ova dva tužioca, uz amin Glavnog specijalnog tužioca, prave neku konstrukciju prilikom koje bi mogli, prilikom koje bi mogli eventualno da naprave štetu u odnosu na odbranu - smatra advokat Lekić.

Sud je odbio i zahtjev advokata Nebojše Asanovića, koji je trazio izdvajanje postupka u odnosu na Gorana Jovanović.

O zahtjevu advokata za izuzeće tužilaca odlučiće Vrhovno državno tužilaštvo.
Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 11:52