Vesna Medenica / - BO.B./DAN
17/07/2024 u 13:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Svjedoci potvrdili odbranu Medenice: Sekretarka bila dužna da obavijesti Sudski savjet o prijavi protiv Zekića

Pred podgoričkim Višim sudom danas je 12 svjedoka potvrdilo odbranu Vesne Medenice i navelo da je sekretarka Sudskog savjeta Vesna Aćimić bila dužna da obavijesti taj organ o prijavi i postupku protiv sudije Milosava Zekića.

To je danas nakon ročišta u izjavi za medije kazao advokat Zdravko Begović. Pored Begovića,  to je u svom današnjem iskazu navela i sama Vesna Aćimić, koja je saslušana u svojstvu svjedoka.

Istog su stava bili i svjedoci, njih 12, među kojima je i  tadašnji predsjednik Sudskskog savjeta i Osnovnog suda Kotor i bivši ministar pravde Zoran Pažin i  Vesna Simović Zvicer, takođe bivša predsjednica Sudskog savjeta.

Svi su naveli da su tek na sjednici Sudskog savjeta  u julu 2020. upoznati sa tim da je jedan od sudija Osnovnog suda Rožaje osuđen u krivičnom postupku i tako što je razmatranje njegove ostavke bilo među tačkama dnevnog reda.

Postpak vodi sudija Sonja Keković. Ona je danas saslušala 13 svjedoka (predsjednici sudova, pravnici, sudije, advokati, članovi Sudskog savjeta): Vesna Aćimić, Zoran Pažin, Mladen Vukčević, Branko Vučković, Sanja Čakanović, Loro Markić, Vesna Simović Zvicer, Verica Sekulić, Ana Perović Voinović, Ksenija Jovićević Korać, Momirka Tešić, Dragan Babović, Srđan Zekić(rođak sudije Zekića sa kojim se sudio i imao sukob).

Oni su se izjašnjavali na okolnosti povodom toga da je Sudski savjet i nadležni organi tek godinu dana kasnije saznali za anonimnu prijavu iz 2019. protiv sudije Zekića. Tačnije, tek su u julu 2020. saznali na sjednici SS da je sudija osuđen u krivičnom postupku pred Osnovnim sudom Kotor. Sve je pokrenuto nakon dopisa HRA o ovom slučaju koji je upućen nakon anonimne prijave,

Aćimić  je kazala da je samostalno donjela odluku o tome da ne obavijesti Sudski savjet o pomenutoj prijavi, već da informiše  disciplinskog tužioca.

Kako je danas pojašnjeno od strane 11 svjedoka, disciplinskog tužioca informiše Sudski savjet nakon sjednice na kojoj se razmatraju prijave sa kojima ih upozna onaj ko ih je zaprimio.

- U periodu od 1.3.2019.  do 15.3.2019. obavljala sam od kuće poslove sekretara Sekretarijata  Sudskog savjeta jer je bila situacija da smo moj otac i ja bili bolesni, a nakon 15.32019.  i narednih sedam dana jer mi je tada preminuo otac. Nakon što sam primila anonimnu prijavu grupe građana zatražila sam izjašnjenje od sudova. Zatim sam disciplinskom tužiocu dostavila putem mejla izvještaje, ali taj mej zbog tehničkih razloga nije stigao. Kasnije sam zaboravila na to...-kazala je između ostalog Aćimić.

Ona je navela da su ona i koleginica Daliborka Vuksanović bile upućene u ovo i da je po svojoj samostalnoj odluci odlučila da o ovome ne obavijesti Sudski savjet -  članove, nego disciplinskog tužioca.

- O anonimnoj prijavi nisam obavijestila ni predsjednika sudskog savjeta. Danas smatram da sam trebala to da učinim. Na sve sam zaboravila, zbog činjenice da mi je otac preminuo - kazala je Aćimić između ostalog.

Na pitanje Vesne Medenice navela je da je anonimna prijava bila oslovljena na Sudski savjet.

Ona je ukazala da je nakon spornog događaja, vezano za to da Sudski savjet nije bio upoznat na vrijeme da se vodio krivični postupak protiv sudije Zekića i da je on osuđen, formiana komisija za pritužbe pri Sudskom savjetu kako ne bi dolazilo do propusta.

(VIDEO) Suđenje Medenici: Sudija Zekić od pravosuđa sakrio da je osuđen u krivičnom postupku

Mladen Vukčević, tadašnji predsjednik Sudskog savjeta je dodao da je za anonimnu prijavu protiv Zekića saznao iz medija, godinu dana kasnije. On je ostao pri ranije iskazu datom pred SDT u kojem je naveo da je bila obaveza sekretara Sudskog savjeta da ga obavijesti o svim činjenicama koje su važne a prije nego bi bio upućen zahtjev disciplinskom tužiocu.

- Aćimić je trebala mene da obavijesti o tome da se vodi krivični postupak protiv sudije Zekića i prijavi. Ona nema ovlašćenja sama da odluči o tome da to uputi disciplinskom tužiocu, umjesto Sudskom savjetu i meni -  naglasio je on.

Bivši ministar pravde Zoran Pažin takođe je, kao većina njegovih kolega koji su danas saslušani u svojstvu svjedoka, potvrdio da je na sjednici Sudskog savjeta saznao za slučaj sudije Zekić.

- Ja sam smatrao da treba odbiti njegovu ostavku, i da  treba biti razrješen. To tada, prijave i pritužbe, nisu bile nadležnost predsjednice Vrhovnog suda. Na sudskom savjetu je da na sjednicama razmatra pritužbe - naveo je između ostalog Pažin.

Branko Vučković, tadašnji predsjednik Osnovnog suda Kotor,  je ostao pri iskazu od ranije koj je dao pred SDT u kojem je, između ostalog naveo da je sudija Momirka Tešić dala izjavu na njegov zahtjev i izjasnila se na okolnosti propusta da obavijesti Sudski  savjet  o postupku u kojem je osudila Zekića.

- Za postupak protiv sudije Zekića saznao sam tada tek kada sam dobio dopis Vrhovnog suda  - uakzao je on dodajući da se na taj dopis izjasnio povodom postupka koji je vođen pred tim sudom protiv pomenutog sudije.

Na njegov iskaz Vesna Medenica je kazala da je svjedok rekao da je sudija Tešić navela da je napravila propust i da je Tešić, s obzirom, da je Zekić tražio pomilovanje, morala kao sudija Osnovngo suda Kotor koja ga je i osudila morala biti upoznata sa tim i informisati ostale nadležne.

Vesna Simović Zvicer takođe je potvrdila kao i ostali da je u julu 2020. na sjednici SS saznala za ovaj slučaj. Ona je istakla da sekretar SS Vesna Aćimić nije imala ovlašćenja da samostalno donosi bilo koju odluku koja se odnosi na pritužne ili postupak protiv sudija.

Ksenija Jovićević Korać kazala je, između ostalog,  da je  kao sekretarka Vrhovnog suda postupala po hitnom nalogu tadašnje predsjednice te ustanove  Vesne Medenice povodom prikupljanja izvještaja - pravljenja nacrta vezano za slučaj Zekić, kada su naknadno saznali za tu situaciju.

- Zbog protoka vremena ja ne mogu da isključim mogućnost da je predsjednica u nekom razgovoru spomenula slučaj Zekić i da je u pitanju fizički obračun  i da je to na Sudskom savjetu. Nisam znala i bila upućena u detalje tog postupka - dodala je ona u slobodnom kazivanju naglašavajući da je Medenica, koja je ovu informaciju takođe kasnije kao i ostali saznala, odma dala nalog za  djelovanje koje je u nadležnosti Vrhovnog suda.

Danas je u svojstvu svjedoka saslušana i sudija Momirka Tešić, koja je u Osnovnom sudu Kotor osudila sudiju Zekića u krivičnom postupku. Ona je, između ostalog,  navela da je smatrala da nema obavezu da o ovom postupku obavijesti Sudski savjet.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice kojim se tereti da je nezakonito i mimo znanja članova Sudskog savjeta donijela odluku i arhivirala predmet sudije Osnovnog suda u Rožajama.

SDT podiglo optužni predlog: Medenicu terete da je sudiji omogućila nezakonitu zaradu

Kako SDT navodi, tim činom je Milosava Zekića spasila sigurnog razrješenja sudijske funkcije, omogućila mu da nastavi da obavlja sudijski posao i godinu i po nakon te odluke prima punu zaradu. Time je, kako piše u optužnom predlogu, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Medenica je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama. Četiri godine bila je vrhovni državni tužilac, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 10:20