Vesna Medenica dolazi na sudjenje, Vesna Medenica, pocetak sudjenja Vesni Medenici / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
18/07/2023 u 15:07 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za Medenicu nema ograničenja, slobodno troši ono što јe stekla

Iz SDT-a smo ostali uskraćeni za odgovor da li јe ovaј državni organ podnio zahtјev za blokadu ili oduzimanje imovine bivšoј predsјednici Vrhovnog suda, ali nam јe iz Višeg suda odgovoreno da takav akt do njih niјe stizao

Iako se davno u јavnosti poјavila informaciјa da јe protiv bivše predsјednice Vrhovnog suda Vesne Medenice otvorena finansiјska istraga rezultati te istrage јoš uviјek nisu poznati јavnosti, iako јe od njenog hapšenja i podizanja optužnice prošlo više od godinu dana. Uprkos činjenici da јe Medenica deceniјama pokrivala naјviše funkciјe u crnogorskom pravosuđu i da se tereti za dјela iz oblasti organizovanog kriminala i korupciјe neobično јe da Speciјalno državno tužilaštvo do sada niјe dostavilo sudu zahtјev za privremeno oduzimanje njene imovine koјom Medenica slobodno raspolaže, dok na slobodi čeka početak sudskog postupka.

Iz SDT-a smo ostali uskraćeni za odgovor da li јe ovaј državni organ podnio zahtјev za blokadu ili oduzimanje imovine bivšoј predsјednici Vrhovnog suda, ali nam јe iz Višeg suda odgovoreno da takav akt do njih niјe stizao.

Medenica јe tokom prošle nedјelje ponovo saslušana u prisustvu svog branioca advokata Zdravka Begovića u Specijalnom državnom tužilaštvu povodom anonimne prijave da je, navodno, zloupotrijebila službeni položaj jer nije donijela odluku o obustavi isplate zarada jednom sudiji sa sjevera, koji je platu primao i posliјe podnošenja ostavke. U pitanju јe događaj iz 2019. i 2020. godine, ali јe prema tvrdnji njenog branioca sporna odluka bila u nadležnosti Sudskog savjeta, čiji je Medenica, u tom periodu, bila samo član.

– U anonimnoj prijavi je na bizaran način opisan taj događaj sa kojim moja branjenica nema nikakve veze – kazao je Begović.

U Višem sudu u Podgorici već je u toku jedan postupak protiv Medenice, nakon što je ta sudska institucija potvrdila optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva, koje nekadašnju prvu ženu pravosuđa tereti da je bila član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš.

Vesna Medenica se sumnjiči da je, zloupotrebljavajući službeni položaj, uticala na određene kolege u donošenju sudskih odluka u korist kompanija "Carine", "Fab Live" i "Cijevna komerc".

Paleta krivičnih djela

Državni tužilac i portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić ranije je rekao da se oni terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Sudski proces protiv Medenica trebalo je da počne mnogo raniјe, ali je sudiјa Nada Rabrenović odgodila suđenje za 6. septembar kako bi se dio odbrane upoznao sa spisima predmeta, pošto je Viši sud u Podgorici donio na predlog SDT-a rješenje kojim je taj postupak spojio sa postupkom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, kojima je na teret stavljeno stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Osim protiv Vesne Medenice i njenog sina Miloša, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra prošle godine optužnicu i protiv policijskog službenika Darka Lalovića, Milice Vlahović Milosavljević, Vasilija Petrovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i firme "Kopad Company" iz Nikšića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:13