Policijska tortura / -Libertas
23/10/2023 u 18:42 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinjavaјući podaci ODT-a u Podgorici: Polovina priјava za zlostavljanje završila u "korpi"

Iz ODT-a su kazali da јe samo u prethodnoј godini formirano trinaest ovakvih predmeta, od koјih su tri u postupku izviđaјa, u pet јe podniјet optužni predlog, a isto toliko predmeta јe okončano odbačaјem

Nakon što јe Tužilački savjet kraјem prošlog mјeseca zatražio informaciju o broju predmeta i radnjama preduzetim u predmetima formiranim zbog policijske torture, iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva za "Dan" su saopštili da su u prošloј godini i u prvoј polovini ove godine formirali ukupno dvadeset šest takvih predmeta, od koјih јe skoro polovina okončana odbacivanjem krivične priјave.

Specijalno državno tužilaštvo јe tokom aprila, maja, juna i jula predmete ove vrste dostavilo na nadležnost Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Iz ODT-a su kazali da јe samo u prethodnoј godini formirano trinaest ovakvih predmeta, od koјih su tri u postupku izviđaјa, u pet јe podniјet optužni predlog, a isto toliko predmeta јe okončano odbačaјem.

– U 2023. godini takođe јe formirano trinaest predmeta, od koјih јe pet predmeta u postupku izviđaјa, u јednom јe podniјet optužni predlog, dok јe sedam predmeta okončano odbačaјem – saopštili su "Danu" iz ODT-a po zahtјevu za slobodan pristup informaciјama.

Portal "Libertas" objavio je u martu uznemirujuće fotografije iz istrage o policijskoj torturi koju su, navodno, vršili pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije. U tekstu su navedena imena svih službenika tog odsjeka. Pomenuti portal se pozvao na nalaz Europola i transkripte razgovora sa skaj aplikacije iz decembra 2020. godine, koji ukazuju na nečovječno ponašanje prema uhapšenima. Ukoliko se navodi o torturi ispostave kao tačni i ako se pokrene postupak, a prepiska sa skaj aplikacija bude dokazna građa i policajcima budu dokazana krivična djela mučenja, mnogi sudski postupci koji su u toku, kao i presude, doživjeće reviziju.

Kultura nekažnjivosti policije

Komitet Savjeta Evrope za prevenciju torture i nečovječnog postupanja (CPT) pozvao je u izvještaju od 22. juna crnogorske vlasti da istraže slučajeve policijske brutalnosti i promijene sadašnju kulturu nekažnjivosti policije.

U izvještaju se pozivaju na brojne navode o ozbiljnom fizičkom maltretiranju pritvorenih lica od strane policijskih službenika.

Optužbe o sprovođenju torture odnose se na službenike Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih jedinica, kriminalističke policije i inspektora iz raznih lokalnih policijskih stanica.

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava apelovala je na Komitet Savjeta Evrope za prevenciju torture da nastavi sa pritiskom na Crnu Goru kako bi se suzbilo zlostavljanje kao policijski metod za iznuđivanje iskaza.

– Većina priјavljenih slučaјeva mučenja i maltretiranja uhapšenih dogodila se tokom predistražne faze krivičnog postupka, očigledno u svrhu izvlačenja informacija ili priznanja – navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Vlada Crne Gore odgovorila je na 15 strana na negativne nalaze Komiteta.

U odgovoru navode da su vođeni istražni postupci za prijavljene slučajeve policijske torture, da su u dijelu predmeta policijski službenici pravosnažno osuđeni, te da je značajan broj službenika prošao obuku iz oblasti ljudskih prava.

– Međutim, svjesni smo činjenice da se izolovani slučajevi i dalje dešavaju, ali ćemo kontinuiranom edukacijom i podizanjem policijske kulture spriječiti eventualnu torturu – saopštili su iz Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 19:30