/ - -/PRIVOĐENJE KRSTOVIĆA - FOTO: ŽANA BOJANIĆ
21/11/2022 u 16:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ZAVRŠNE RIJEČI-Jovanović: Sudija računamo na hrabrost, vratite slobodu Krstovićima

Zamislite da su današnje završne riječi tužiteljke obrazloženje vaše presude i sve će vam biti jasno, kazala je Franović sudiji

Računamo sudija na Vašu građansku, ličnu i profesionalnu hrabrost, vratite slobodu koja je oduzeta Budimiru i Marini Krstović. To je kazao advokat Stefan Jovanović tokom završnih riječi u predmetu gdje su Budimir i Marina Krstović optuženi zbog 1,200 kilograma kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su poručene za njihovu firmu. Sudija Vesna Kovačević presudu je zakazala za 24. novembar.

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -Franović: Optužnice padaju jer se juri za jeftinim političkim poenima

Advokati Stefan Jovanović, Dragoljub Đukanović i Bojana Franović su jedinstvenog stava da je jedina moguća odluka oslobađajuća presuda u ovom postupku. Odbrana je sudu u pismenoj formi predala završne riječi i osvrnula se usmeno na cijelu situaciju.

Tužiteljka Tanja Božović je u svojim završnim riječima navela da ostaje pri tvrdnjama da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete. Ona je preedložila da Budimir i Marina budu osuđeni i ostavila sudu na ocjenu koliko treba da iznosi zatvorska kazna. Ona se, između ostalog, pozivala na komunikaciju koja je sporvedena kao dokaz, navodeći da se u tome vidi da su Budimir i Marina sa dobavljačem i Ekvadora radili oko droge. Božović je navela da je stav tužilaštva da su oni radili s umišljajem i da je odbrana iskonstruisana kako bi izbjegli krivičnu odgovornost.

- Optužnica predstavlja saklameriju, paušalna je i apsurdna. Ovakvo obrazloženje optužnice u cjelosti se zasniva na sudija dokazu koji ste odbili kao pravno nevalja. Mislim da je i laicima jasno da je pravno lice podležno krivičnoj odgovornosti, pa zašto " San Franciska " nema na optužnici...jer nema dokaza...Naši branjenici nisu bili ni na mjerama tajnog nadzora, eto koliko su bili "sumnjivi"..Savkom svojom koščicom sam siguran i osjećam da su ovi ljudi nevini...-kazao je između ostalog advokat Jovanović.

On je dodao da je ovaj predmet, zbog velike količine droge, trebao da vodi SDT a ne VDT, jer ovoliku količinu nakrotika može da prošvercuje samo kriminalna organizacija.

"Ovo je pravno zastiđe"

Optuženi Budimir Krstović je sudu kazao da  on i jegova ćerka Marina su nevini. Posbeno je naglasio borbu koju je vodilla njegova ćerka Sandra kako bi im pomogla da dokažu nevinost.

- Zašto za nas ne važe ista pravila kao za druge..Svjedoci smo da iz zatvora izlaze lica kao iz tržnog centra..Ustavni sud je donio dva puta odluku za ukidanje pritvora Marini i meni, pa vidimo koliko je taj sud važan i koliko se Skupština u poslednje vrijeme bori za njega. Ovo je montiran politički predmet, pravno zastiđe i oduzimanje slobode i maldosti mojoj Marini...-naglasio je između ostalog Krstović.

On je dodao da je bio označen kao žrtva i da su svi (nadležni)  znali osim njega i Marine da je u kontejneru droga.

-Teško je opisati ovu agoniju koji prolazimo već 15 mjeseci. Ja više neću biti "onaj Budo" a ni Marina " ona Marina", obilježeni smo...Ostaće sumnja...-smatra Budimir Krstović.

On se zahvalio porodici i svima koji su njemu i njegovoj ćerki Marini pružali podršku.

Povodom konstatacije tužiteljke u njenim završnim riječima, da bi bilo "nezamislivo" da neko u nečiju nabavku, kontejner, ubaci bez znanja toliku količinu droge, podsjetio je na slučaj Volija i carinika.... Naglasio je da se u svijetu svakodnevno dešavaju slučajevi kada se droga pronađe u tovaru voća i da se ina zaplijeni u lukama.

- Zašto tužilaštvo povrijeđuje načelo istinhe...Sve što smo čuli u završnim riječima tužioca, Ustavni sud je osporio u svoja dva rešenja o ukidanju opritvora Krstovićima i našao da nema osnova sumnje...-podsjeća advokat Jovanović.

Advokatic Bojana Franović da je razočarana u institucije, pravosuđe i sud i da ovakva optužnica nije mogla biti potvrđena.

- Zamislite da su današnje završne riječi tužiteljke obrazloženje vaše presude i sve će vam biti jasno-kazala je Franović sudiji.

Advokat Dragoljub Đukanović je kazao da je očekivao da će tužilaštvo održati datu riječ i navesti na osnovu kojeg zakona je bez znanja suda, u toku sudskog postupka, opet izvršen rpetres poslovanja firme "San Francisko".

- Ja ne mogu da vjerujem do čega nas je ovo tužilaštvo ( Više državno tužilaštvo dovelo). Načelo istinitosti je ključno...Ne znam na šta da se osvrnem jer tužilaštvo nije dalo ništa- naglašava između ostalog Đukanović.

On je naveo da je tužilaštvo počinilo u ovom postupku više nepravilnosti i to:"nezakonit pretres, neuvažavanje predloga dokaza odbrane, pogrešan prevod, pretres bez znanja suda...

"Ponosno stojim, moj otac je moj uzor"

Optužena Marina Krstović je kazala da posnosno i uzdignute glave stoji pred sudom.

-Tokom odrastanja svako ima svog idola i uzora, za mene je to moj otac. On njega sam naučila šta je poštenje i čast. Zadobila sam povjerenje i desna sam mu ruka u porodičnom poslu i to povjerenje nikad pa ni danas nisam iznevjerila.Poštenje i čast su nešto što čemu ni jedna škola ne može da vas nauči, kao vaš roditelj...-kazala je između ostalog Marina Krstović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:18