/ - FOTO: LP
26/05/2023 u 18:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belan: Obezbijedićemo po 10 miliona godišnje za 17 novih škola, znanje garancija vječnosti Crne Gore

Ove godine u Budvi, dodao je on, u dvije osnovne škole će se formirati po 11 razreda đaka prvaka, da bi se organizovala kvalitetna nastava, možda će biti potrebno, ako je uopšte moguće, nastavu organizovati u četiri smjene

Kandidat Liberalne partije (LP) za poslanika sa liste "Zajedno. Za budućnost koja ti pripada" Vatroslav Belan kazao je da studije pokazuju da, u odnosu na broj učenika, našoj državi trenutno nedostaje 17 škola.

On je to rekao na predizbornom skupu u Budvi, navodi se na sajtu Liberalne partije.

"Budva je Mediteran, Budva je svijet, Budva je Crna Gora. Budva nije šund, kič, neukus, ksenofobija, već otvoreni um, široki vidici, prijateljstvo i more. Budva je i znanje. Vi ovdje imate Akademiju znanja", kazao je Belan.

Ove godine u Budvi, dodao je on, u dvije osnovne škole će se formirati po 11 razreda đaka prvaka, da bi se organizovala kvalitetna nastava, možda će biti potrebno, ako je uopšte moguće, nastavu organizovati u četiri smjene.

"Markirali smo taj problem i naravno da imamo odgovor. Bez odgađanja, pristupićemo gradnji većeg broja novih škola i vrtića u Crnoj Gori. Uz obezbjeđivanje nastavka kreditne podrške Razvojne banke Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnerskih institucija, izdvojićemo 10 miliona eura godišnje za ove namjene", navode iz Liberalne partije.

Ovo je vrlo važna tačka, dodao je on, u našem programu, koji ovih dana prezentujemo, a koji ćemo sprovoditi kao ključni dio buduće skupštinske većine i evropske vlade.

"Posebno smo izdvojili dio koji se odnosi na obrazovanje. Nazvali smo ga "Društvo znanja za 21. vijek". To nam je potrebno. Protiv dezinformacija, podmetanja, falsifikovanja istorije, šunda i kiča se možemo boriti samo obrazovanjem. Obrazovanjem spašavamo našu đecu od naleta populizma i nacionalizma, i gradimo Crnu Goru", rekao je Belan.

Prema njegovim riječima, uz kreiranje boljih uslova za rad u školama, izvršićemo reformu kurikuluma kako bi se, u pogledu programa i načina rada, proces nastave prilagodio savremenim trendovima.

"Tradicionalni model obrazovanja koji počiva na memorisanju i prostoj reprodukciji mjenjaćemo u pravcu razvoja kritičkog i kreativnog promišljanja. Posebno naglašavam razvoj kritičkog i kreativnog promišljanja. Jer ovo prvo će kod naše đece razviti sposobnost da prepoznaju podvale koje bi im se pokušale servirati od strane opskuprnih medija, portala, organizacija i botova, a kreativno promišljanje će ih osposobiti da napreduju u skladu sa vremenom i naučnim dostignućima", kazao je na predizbornom skupu Belan, dodaju iz Liberalne partije.

Belan je dodao i "Znate za izreku, dok laž obilazi svijet, istina tek obuva cipele".

Moramo našu đecu edukovati, kazao je on i dodao da ih treba osposobiti i pripremiti da laž prepoznaju u njenom nastajanju.

"Da odmah prepoznaju kada je neko održao predavanje na Oksfordu, a kada ipak takvom tvrdnjom zaobilazi istinu. Tada ćemo tek biti mirni i potvrditi da je Crna Gora vječna", dodao je Belan, navodi se na sajtu LP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:12