Preokret / Preokret
22/08/2024 u 10:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bigović: Podgorica da pruži zamajac preduzetničkih ideja iz oblasti IT-a

Preokret se zalaže za iskorišćavanje potencijala Glavnog grada na polju preduzetništva za mlade, posebno na polju informacionih usluga, kazao je Aleksa Bigović iz Preokreta.

- Ovo je moguće realizovati uz administrativno-tehničku, projektnu, ali i finansijsku podršku ovoj vrsti poslovnih inicijativa koje direktno mogu pomoći zaustavljanju trenda ubraznog odlaska mladih - kazao je Bigović.

Iz Preokreta podsjećaju da je prema procjenama Eurostata Crnu Goru za deset godina napustilo 74.000 građana, dominantno mladih ljudi.

- Kroz ovu inicijativu bi se taj broj u budućnosti samo u Glavnom gradu mogao umanjiti najmanje za nekoliko stotina mladih preduzetnika koji bi ostajali da rade i stvaraju u Podgorici, što bi bio reper prave uspješnosti lokalne samopurave, a ne uopštene priče o planovima koji će se, ako slušamo aktuelnu lokalnu vlast, dešavati u sve daljoj budućnosti - kaže Bigović.

On je kazao da, imajući u vidu da je ova aktivnost izostajala za vrijeme svih dosadašnjih vlasti sa jedne strane, ali i da se preduzetnik ne stvara nikakvim administrativnim mjerama, već ohrabiravanjem onih koji žele da preuzmu takvu vrstu poslovnog poduhvata sa druge – Preokret inistira na tome da lokalna samouprava bude osposobljena da otvori dodatna polja mogućnosti: od toga da preproznaje značaj i pomaže ovoj vrsti preduzetništva u pristupanju sredstvima iz EU fondova, a koja grad ne koristi ni u približno mogućim okvirima, preko davanja poslovnih prostora do oročene faze potrebne za inkubaciju ovih biznisa, pa sve do administrativno-tehničkih olakšica u početnim fazama razvoja ovakvih poslovnih inicijativnosti.   

- IT sektor je danas jedan od najdinamičnijih i najperspektivnijih sektora globalne ekonomije. Brz tehnološki napredak, sve veća digitalizacija svih sfera života i stalna potražnja za inovativnim rješenjima stvaraju povoljno okruženje za razvoj IT preduzetništva - a za sve to je Podgorica stvorena.

Perić: Na sceni razbojništvo, nudimo preokret

Promocija ove vrste preduzetništva po prirodi pogoduje mladima koji su inovativni i kreativni. Ona im pruža priliku da realizuju svoje ideje jer je IT svijet je pun neiskorištenih mogućnosti. Mladima sa dobrim idejama i vještinama koji mogu razviti vlastite proizvode ili usluge, ovo polje poslovanja pomaže da steknu praktično znanje i iskustvo jer rad na vlastitom projektu im omogućava da usvoje praktično znanje i iskustvo koje im je teško steći u formalnom obrazovanju. I na kraju, ali ne najmanje važno, daje im podstrek da razviju preduzetničku umještnost jer IT preduzetništvo zahtijeva razvoj niza preduzetničkih vještina, kao što su upravljanje projektima, marketing, prodaja i finansijsko upravljanje - kazao je Bigović.

Ističe da pasivno posmatranje lokalne samouprave na ovom polju se mora promijeniti is toga iz Preokreta inistiraju na preokretu u tom pravcu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 10:07