Danijela Popović / -EVROPSKI SAVEZ
21/09/2024 u 16:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danijela Popović: Podgoricu ćemo učiniti prepoznatim turističkim centrom

Podgoricu ćemo pozicionirati kao lidera u održivom upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine, ali i učiniti prepoznatim turističkim centrom, saopštila je Danijela Popović, kandidatkinja za odbornicu liste "Evropski savez - Boris Mugoša.

Ona je navela da je, "zbog katastrofalnog stanja Podgorice, savjest natjerala da se uključim i dam svoj doprinos". Ona je predstavila projekat Evropskog saveza "Kultura čistog vazduha".

– Projekat "Kultura čistog vazduha" značio bi da bi vikendom Trg nezavisnosti bio zona bez motornih vozila, što znači da bi građanima pružili priliku da uživaju u čistom vazduhu, kao i u kulturnim sadržajima. Na raznim punktovima

Trga nezavisnosti održavale bi se razne radionice, ulične svirke, mini-predstave, kao i male izložbe. Raduju me ideje da u naredne četiri godine posadimo 4.000 stabala na brdima u Podgorici i oko nje, kao i na Ćemovskom polju. Ova inicijativa ima za cilj ne samo ozelenjavanje i unapređenje ekološke strukture Podgorice, već i dugoročno

poboljšanje kvaliteta vazduha i očuvanje prirodnog pejzaža – saopštila je Popović.

Ona je rekla da će na svim preostalim netaknutim površinama podgoričkih brda biće uvedena zabrana gradnje u narednih 30 godina.

– Na ovaj način, sačuvaćemo ih kao zelene zone i prirodne resurse za buduće generacije i prirodi dati šansu za oporavak. Zbog ubrzane urbanizacije Podgorice, zeleni koeficijent će postati sastavni dio planske dokumentacije

za dobijanje građevinske dozvole. To znači da će izvođači radova morati da prilikom izgradnje objekata, bez obzira da li se radi o stambenim, privrednim ili drugim objektima, u zavisnosti od kvadrature, ispune potrebnu kvotu zelenila za parcelu – navela je Popović.

Popović dodaje da smo svjedoci, da je Podgorica zatrpana smećem.

– Zato, najvažniji projekat od svih je uspostavljanje velikog reciklažnog pogona na području deponije. To će biti jedan od ključnih koraka održivog upravljanja otpadom. Ovaj projekat, osim što će značajno smanjiti količinu otpada u glavnom gradu, doprinijeće ekonomskom razvoju kroz stvaranje novih radnih mjesta i podršku zelenoj ekonomiji. Kroz ovaj sistem, Podgorica će se pozicionirati kao lider u održivom upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine –  navela je Popović.

Popović dodaje da će nova gradska uprava, predano raditi i na brendiranju Podgorice, transformišući njen imidž,

kako Podgorica ne bi bila prepoznata samo kao tranzitni centar, već i kao turistički.

– Grad će se pozicionirati kao destinacija koja nudi ispunjen, svestran i bogat višednevni boravak za posjetioce sa najrazličitijim interesovanjima. Svestran i bogat kulturni sadržaj, kao i brojne zabavne manifestacije, poboljšanje turističke infrastrukture, učiniće da Podgorica postane atraktivno odredište koje privlači domaće i strane goste –  zaključila je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 16:40