Milo Đukanović / -FOTO: DPS
25/03/2023 u 07:04 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović se uzda u dijasporu i manjine

Sigurno je da Đukanović očekuje podršku manje brojnih naroda i pošto su opštine u kojima su najzastupljeniji imale nisku izlaznost nada se promjeni tog tipa, kazao je za "Dan" Stefan Đukić

Iako analitičari daju veće šanse kandidatu Evrope sad Jakovu Milatoviću za pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović računa na manjinske glasove i masovni dolazak dijaspore.

Aktuelni šef države želi da motiviše nezadovoljne birače da izađu na birališta u većem broju nego 19. marta. Većina manjinskih partija pružila je podršku Đukanoviću, a iz DPS-a najavljuju da će mobilisati građane.

Politički analitičar Stefan Đukić kazao je za "Dan" da je riječ mobilizacija zaista ružna, mada ne toliko kao riječi "rezervoar" i "džepovi" birača.

image

Đukić

-FOTO: RTVNK

– Ali, ti izrazi su znakoviti: građani, birači se shvataju kao potrošna roba, kao gorivo za političko-partijsku klasu. Sigurno je da Đukanović očekuje podršku manje brojnih naroda i pošto su opštine u kojima su oni najzastupljeniji imale nisku izlaznost nada se promjeni tog tipa. To je i razlog zbog koje se govori o dolasku dijaspore, jer je upravo iz tih opština veliki broj naših državljana na privremenom, a neki i na višegodišnjem radu. Кoliko je to zakonito druga je priča. Ipak, mislim da te "mobilizacije" neće biti u značajnom broju, u svakom slučaju ni blizu nivou na kom je bila ranije – smatra Đukić.

On vjeruje da će Jakov Milatović u slučaju pobjede imati potpunu podršku Zapada, imajući u vidu njegovo obrazovno i profesionalno iskustvo.

image

Milatović

foto: SRDJAN BOLJEVIC

– Istovremeno, on ne iskazuje nikakve političke stavove koji se kose sa onim što je zapadna politika za našu zemlju i region, pa ni tu nema spora. Što se tiče manjina, mislim da će manji broj pripadnika manje brojnih naroda glasati za Milatovića nego za Đukanovića, ali će u slučaju Milatovićeve pobjede, on svakako uživati njihovu podršku jer taj mandat traje pet godina i biće "nova realnost" – rekao je Đukić.

Predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović poručio je da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora i da za to ima jasnu strategiju.

Upitan da prokomentariše ocjene svog protivkandidata Jakova Milatovića da predsjednički kandidat DPS-a u drugom krugu neće osvojiti ni 100 hiljada glasova, on je kazao da su to neutemeljeni navodi i optimizam bez pokrića.

– Nije daleko do drugog kruga, vidjećemo koliko ćemo glasova imati, tako da se ne bih uključivao u te propagandističke trikove karakteristične za neozbiljne ljude u predizbornoj kampanji – rekao je Đukanović novinarima nakon polaganja vijenca na bistu grčkog nacionalnog junaka Vasa Brajovića.

Upitan na koliko glasova iz dijaspore i od manjinskih naroda računa, ponovio je da ima veliki rezervoar glasova.

– Sigurno ne ispod 40 hiljada glasova. Ne pričamo o dijaspori, domaćim građanima, već o ljudima koji su u biračkom spisku – naveo je Đukanović.

On je kazao da je vlada Zdravka Кrivokapića pokušala da izbaci dijasporu iz biračkog spiska i da im ukine biračko pravo.

To je, kako je dodao, spriječeno odlučnom politikom opozicije i otporom tih ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:10