Maja Gardašević / -M.VUJISIć
11/09/2024 u 13:54 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gardašević: Hitno potreban dnevni centar za onkološke pacijente

Podgorička lista na sam vrh svojih prioriteta stavlja otvaranje dnevnog centra za onkološke pacijente, poručila je Maja Gardašević, kandidatkinja za odbornicu.

Gardašević navpdo da zdravstveni radnici svakodnevno svjedoče drastičnom porastu broja oboljelih od malignih bolesti u Podgorici.

– Osim stanovnika Podgorice, u glavnom gradu liječe se skoro svi pacijenti iz cijele Crne Gore. Zabrinjavajući je podatak da u Crnoj Gori ne postoji niti jedan dnevni centar za onkološke pacijente. ​Nažalost, zvaničan registar oboljelih od kancera nije ažuriran još od 2013. godine, a za djecu uopšte ni ne postoji. Procedure za ostvarivanje prava na tuđu njegu i pomoć su prekomplikovane i često vrlo ponižavajuće. Lijek citostatik često nedostaje, naročito u nekoliko proteklih mjeseci. Što se tiče psihološke podrške pacijentima, ona je takva i tolika da skoro i da ne postoji, a neophodna je svakom od oboljelih – navela je Gardašević. 

Ona je ukazala da onkološki pacijenti nemaju dovoljan broj dana za bolovanje i privremenu spriječenost za rad.

– Ako uzmemo u obzir sve ove alarmantne podatke, jasno je da se nešto mora pod hitno mijenjati kako bi pomogli onkološkim pacijentima. Zbog ljudskosti i humanosti, Podgorička lista na sam vrh svojih prioriteta stavlja otvaranje dnevnog centra za onkološke pacijente. Tako ćemo svim onkološkim pacijentima i njihovom prodicama pružiti priliku da imaju mjesto gdje će svi oni koji se bore sa kancerom dobiti adekvatnu podršku – rekla je Gardašević.

Ona poručuje da će centar nuditi obuku i edukaciju članova porodica oboljelih kako bi, zajedno sa stručnim medicinskim osobljem centra mogli pružiti kvalitetnu palijativnu njegu svojim najbližima, zatim psihološku podršku kako za oboljele, tako i za članove njihovih porodica, prostor za lica koja dolaze u Podgoricu iz drugih djelova Crne Gore kako bi primili terapiju u kliničkom centru.

– ​Obaveza svih nas je da obezbijedimo svim građanima dostojanstven život, a teškim bolesnicima neophodnu njegu i pažnju. Otvaranje Centra za onkološke pacijente je pitanje humanosti i prijeka potreba – poručije Gardašević. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:34