Injac sa Borovinić Bojović ugostila delegaciju kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE / - GLAVNI GRAD
27/09/2024 u 22:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Injac i Borovinić Bojović primile delegaciju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, čiji članovi borave u Podgorici kao posmatrači lokalnih izbora, razgovarala je danas u Gradskom parlamentu o najvažnijim izazovima sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac i predsjednicom Skupštine Glavnog grada Jelenom Borovinić Bojović.

Odgovarajući na brojna pitanja i interesovanja članova delegacije, Injac i Borovinić Bojović su govorile o izazovima preuzimanja rukovođenja gradom nakon višedecenijske vladavine prethode vlasti, razlozima za raspisivaje vanrednih izbora, postignutim rezultatima u unapređivanju transparentnosti rada lokalne samouprave, kao i unapređenju saradnje sa civilnim društvom.

Delegacija Kongresa SE interesovala se za stav gradonačelnice i predsjednice Skupštine o uvođenju neposrednog izbora gradonačelnika odnosno predsjednika opština, što su obje ocijenile kao odlično rješenje, ističići potrebu što skorijeg usvajanja novog Zakona o lokalnoj samoupravi.

image

Injac sa Borovinić Bojović ugostila delegaciju kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE

- GLAVNI GRAD

Tokom razgovora bilo je riječi i o problemu govora mržnje tokom izborne kampanje, o pitanju zastupljenosti žena u politici i javnom životu, kao i o podsticaju koji je prisustvo žena na čelnim pozicijama u gradu dalo njihovom većem učešću u procesima donošenja odluka u budućnosti.

Delegaciju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope predvodi Randi Mondorf iz Danske, a članovi su Brioni Rudkin iz Ujedinjenog Kraljevstva, Džimi Moloni iz Irske, Emilian Oprea iz Rumunije, Kristofer Tamsons iz Švedske, i Alenka Verbole, kongresni ekspert za izborna pitanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 22:07