Igor Kumburović / - FOTO: SCREENPRINT OPšTINA KOTOR
11/09/2024 u 19:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kumburović: Ukidanje Morskog dobra jedna od ključnih ideja

Jedna od ključnih ideja Demokratske alternative (DA) je ukidanje Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (Morsko dobro) u Crnoj Gori i vraćanje nadležnosti Kotoru za upravljanje opštinskom obalom, poručuju iz te partije.

Ključni argumenat za vraćanje nadležnosti opštinama, prema njihovim riječima, jeste povećanje lokalne kontrole nad resursima.

- Lokalni organi vlasti su u boljoj poziciji da razumiju specifične potrebe svojih zajednica i bolje odgovore na njih. Ukidanje Morskog dobra će omogućiti da neposredno upravljamo obalom, planiramo lokalni razvoj, te odlučujemo o investicijama i projektima koji su direktno u interesu Kotoranki i Kotorana. Direktno upravljanje opština nad obalnim područjem će ubrzati donošenje odluka u vezi sa razvojem infrastrukture, održavanjem plaža, zaštitom životne sredine i turističkim planovima, navodi se u saopštenju koje potpisuje Igor Kumburović.

Umjesto da čekaju odobrenje od Morskog dobra, navodi da će opština “brže reagovati na lokalne potrebe”.

- Kotor će imati veće koristi od prihoda koji dolaze iz upravljanja obalom, uključujući prihode od zakupa plaža, marina, ili obalnih objekata. Umjesto da se sredstva centralizuju kroz Morsko dobro i kasnije redistribuiraju, Kotor će imati direktan prihod, što će doprinijeti boljoj realizaciji lokalnih projekata i unaprjeđenju infrastrukture Preuzimanjem kontrole nad morskim dobrom, prihod od koncesija i zakupa plaža direktno će ići u lokalni budžet, što će omogućiti veća ulaganja u razvoj infrastrukture, turističke kapacitete i očuvanje kulturno – istorijskih spomenika, istakao je on.

Moškov: Kotor više ne smije da stagnira

Lokalni preduzetnici bi, kaže, dobili veći pristup obalnim resursima.

- Kontrola nad obalom omogućila bi opštini Kotor da podigne standarde turističkih usluga, uključi lokalne kompanije u razvoj i održavanje obale, i direktno odgovori na sezonske izazove, kao što su povećan broj posjetilaca i zagađenje. Time bi se omogućilo opštini Kotor da uspostavi lokalna javno – privatna partnerstva u razvoju obalne infrastrukture, zaključio je Kumburović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:51