Андрија Радман / - ДПС
24/03/2023 u 23:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radman: Predstavnici Evrope sad u DIK pokušavaju da obezbijede glasove u izbornim komisijama

Na sjednici DIK-a je, stavljen na razmatranje status ovlašćenih predstavnika kandidata koji se nijesu kvalifikovali za drugi izborni krug, i to ne predlogom Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, kako se pokušava manipulisati, tvrdi on

Zbog vjerodostojnog informisanja javnosti, a povodom izjave člana Predsjedništva pokreta Evropa sad, Vasilija Čarapića smatram potrebnim da ga podsjetim, a građanima objasnim o kakvoj “izbornoj krađi i promjeni pravila u sred izbornog procesa“ se radi, poručio je član Izvršnog odbora DPS Crne Gore Andrija Radman.

- Naime, na sjednici DIK-a je, stavljen na razmatranje status ovlašćenih predstavnika kandidata koji se nijesu kvalifikovali za drugi izborni krug, i to ne predlogom Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, kako se pokušava manipulisati. Načelno je zauzet stav da u skladu sa zakonom, oni koji nemaju kandidata, nemaju ni pravo biti i odlučivati u izbornim radnja drugog kruga. Takvog stava je bio i mladi kolega Čarapić, pa je bez problema podržao udaljavanje, tada na sjednici prisutnog kolege, ovlašćenog predstavnika kandidatkinje Draginje Vukasanović-Stanković, naglasio je Radman.

Čarapić: Spriječena velika izborna krađa

Kako je dodao, njegov iskazani stručni i vjerovatno iskreni stav je suprotan strategiji kandidata kojeg zastupa, te se morao suočiti sa svojim isključivanjem iz rada DIK-a.

- Sljedećeg dana sjednici DIK-a prisustvovao je njegov zamjenik sa potpuno drugačijim stavom, a to je da u drugom krugu trebaju i moraju učestvovati u izbornim radnjama i odlukama predstavnici kandidata koje su birači glasovima eliminisali iz tog procesa, naveo je on.

Radman je istakao da u vrlo konstruktivnoj diskusiji koja se vodila na sjednici čuli su se argumenti za i protiv ovakvog stava koji je zastupao zamjenik mladog gospodina Čarapića (bogatstvo zamjenika u PES-u), te se, kako dodaje, sama diskusija i odlučivanje odložilo jer smo zajednički konstatovali da bi bilo dobro dodatno sagledati sve aspekte ovog otvorenog pitanja i donijeti jedinstven, ali zakonit stav.

- Na današnjoj sjednici, u višečasovnoj diskusiji smo vrlo argumentovano ukazali na nezakonitost, rizike i posljedice po čitav izborni proces, ukoliko u odlučivanju učestvuju lica koja bi bili predstavnici nepostojećih učesnika u ovom izbornom procesu. Ovaj stav nije prihvaćen i većinom glasova usvojen je drugačiji stav od našeg. Ni prvi ni posljednji put da jedan stav ima, a drugi nema podršku tj. većinu. Problem je što, mladi gospodine Čarapiću, Vaš stav nije dobio većinu, onaj isti, prvi, iskreni koji ste iskazali, a koji ste pod pritiskom svog kandidata promijenili tako da sada grijehe morate iskupljivati neistinama koje javno iznosite, istakao je Radman.

Napomenuo je da je situacija drugačija i da to zna Čarapić, ali  ali zbog javnosti "niko ne može promijeniti “heterogene biračke odbore“ jer su oni određeni zakonom i dobro znate da se oni ne mijenjaju i to niko nije ni tražio.

- Ovlašćeni predstavnici predsjedničkih kandidata koji učestvuju u izbornom procesu su sastavni dio Opštinskih izbornih komisija i Državne izborne komisije i učestvuju u donošenju odluka, a to je problem koji vas muči, jer ako je po pravu i pravdi onda po jednog ovlašćenog predstavnika imaju samo dva kandidata koja učestvuju u drugom krugu. Međutim očigledno svjesni da rezultat neće biti onakav kakav očekujete, pribjegavate strategiji nikad ne završenih izbora, obezbjeđivanjem umjesto jednog, četiri nezakonita glasa u svim izbornim komisijama, čime osiguravate da odluke mogu biti isključivo onakve kakve Vi hoćete, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:13