Jelena Borovinić Bojović / Foto: Andrijana Dabanović
04/04/2023 u 15:29 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Boroviniћ Bojović 12. aprila biraju za predsjednicu Skupštine Glavnog grada

Za sve nas, i za mene, je najvažnije da ispoštujemo volju građana i građanski koji su svoju volju iskazali u oktobru, poručila je Jelena Borovinić Bojović

Konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj će biti verifikovani mandati odbornicima i izabran predsjednik gradskog parlamenta zakazana za je 12. april u 12 časova. To je dogovor Đorđa Suhiha, dosadašnjeg predsjednika Skupštine Glavnog grada, i predstavnika političkih partija koje su na lokalnim izborima prošle godine ostvarile parlamentarni status. Sastanku su prisustvovali Ivan Vuković, nosilas liste okupljene oko DPS-a, Jakov Milatović, nosilac liste Pokreta Evropa sad, Jelena Borovinić Bojović, nosilac liste koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Danilo Šaranović, nosilac liste koalicije okupljene oko Demokrata, i Luka Rakčević, nosilac liste URA. Novinarskim ekipama nije dozvoljeno da prisustvuju sastanku. Neki od predstavnika stranaka koji su se odazvali na Suhihov poziv su rekli da je u pitanju neformalni sastanak.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštini Glavnog grada, kako je naveo Suhih, biće verifikovani mandati odbornika i izabran novi predsjednik parlamenta.

– Nakon toga završava se konstitutivna sjednica. Druga sjednica na kojoj se može birati gradonačelnik zavisi od novog predsjednika Skupštine. U razgovoru je provejavalo mišljenje da će vrlo brzo da bude i izbor gradonačelnika. Dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković je pokazao veliki stepen saradnje i kazao je da će u zavisnosti od dogovora sa njima kada će biti sjednica na kojoj će se birati gradonačelnik, on toga dana ujutru dati ostavku kako bi se oslobodilo mjesto gradonačelnika– rekao je Suhih.   

Za predsjednicu Skupštine Glavnog grada prema ranijem dogovoru biće izabrana Jelena Borovinic Bojović, nosilac liste koalicije okupljene oko Demokratskog fronta. Ona je potvrdila da je spremna da prezme nove obaveze.

–Datum konstitutivne sjednice je preciziran, to je 12. april. Za sve nas i za mene je najvažnije da ispoštujemo volju građana i građanki koji su svoju volju iskazali u oktobru. Mi smo na raspolaganju građanima da zajedno rješavamo probleme – poručila je Borovonić Bojović. 

Predstavnik Evropa sad Vasiliјe Čarapić  saopštio јe da će na konstitutivnoј sјednici gradskog parlamenta biti izabran predsјednik Skupštine Glavnog grada, a to će, kako јe naveo, biti Јelena Borovinić Boјović.

–Razgovorali smo o tekućim pitanjima, dogovarali tranziciјu vlasti. Spremni smo za novu tranziciјu – naveo јe Čarapić.

Upitan da prokomentariše ko će biti kandidat za gradonačelnika Podgorice ispred Pokreta Evropa sad, Čarapić јe naveo da će narednih dana biti doniјeta odluka o tome. On niјe želio da konkretno odgovori da li će Olivera Injac biti kandidat za gradonačelnika.

–Olivera Injac јe bila druga na listi i јaku političku snagu јe dala listi. Mi na partiјskim organima donosimo tu odluku, ona јoš uviјek niјe doniјeta i nakon što je donesemokomuniciraćemo sa јavnosti – naveo јe Čarapić.  

image

Milatović dolazi na sastanak

Foto: Andrijana Dabanović

Nosilac liste URA Luka Rakčević  naveo јe da su zadovoljni konstultaciјama.

- Prije praznika izbraćemo predsjednika ili predsjednicu Skupštine Glavnog grada, a vrlo vjerovatno tokom iste nedjelje biraćemo i gradonačelnika ili gradonačelnicu i zamjenike gradonačelnika, tako da bi  kompletna ekipa trebala da bude ekipirana tokom naredne sedmice, u najgorem slučaju početkom sedmice nakon toga – rekao je Rakčević.

image

Sastanak u Skupštini Glavnog grada

Foto: Andrijana Dabanović

Nosilac liste okupljene oko Demokrata Danilo Šaranović poručio je neće licitirati sa imenima ko će biti zamjenici gradonačelnika.

–Ne očekujem da će tu biti problema, već da će biti na nivou zadataka koji im je povjeren 23. oktobra – rekao je Šaranović.  

Vuković: Na sjednici podnosim ostavku

U srijedu, 12. aprila biće konstituisan novi saziv Skupštine Glavni grada Podgorica, objavio je na svom fejsbuk profilu Ivan Vuković.

- Toga dana podnosim ostavku na mjesto gradonačelnika Podgorice. Obećao sam sugrađanima nakon izbora 23. oktobra da ću biti tu dok se ne stvore pretpostavke za formiranje nove vlasti u Podgorici i izbor novog gradočelnika. Te pretpostavke će, i formalno, biti stvorene u srijedu.  Zbog funkcionalnosti sistema, nadam se da će nova parlamentarna većina gradonačelnika izabrati istog dana - napisao je Vuković.

image

Ivan Vuković

Foto: Andrijana Dabanović
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:10