/ - M.VUJISIć
06/09/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SEP predstavila Program za Podgoricu: Od sređivanja gradskog saobraćaja do pješačke zone u centru grada

Izborna lista „Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković“ predstavila je danas javnosti Program za Podgoricu koji uključuje dovođenje u red saobraćaja i odvoza otpada u gradu, kreiranje velike pješačke zone sa velikim brojem sadržaja u centru grada, potpunu promjenu odnosa prema rijekama, otvaranje Gerontološkog centra te više razvojnih projekata među kojima i otvaranje Centra za panoramsko letenje.

Nosilac Izborne liste Ilija Mugoša kazao je u uvodu da Podgorica u protekle dvije godine pod aktuelnom vlašću stagnira.

- Javne usluge ne funkcionišu ispravno. Odluke se donose bez aktivnog učešća građana, javna uprava radi bez plana, konkretnih projekata i stručnosti, grad se guši u saobraćajnim gužvama i otpadu, a u posljednje vrijeme i fekalijama, nema razvojnih projekata i da ne postoji ni jedna jedina svijetla tačka, ni jedan jedini projekat koji je ova vlast izvela - kazao je Mugoša.

Stranka evropskog progresa je zbog toga, kazao je, odlučila da se skoncentriše na pet ključnih tačaka.

- Povećaćemo efikasnost gradske administracije i gradskih službi kako bismo postali pouzdani servis građana i omogućili adekvatno funkcionisanje našeg grada. Riješićemo gorući problem gradskog saobraćaja savremenim tehnologijama, novim parkiralištima i dugoročnim planom rasterećivanja centra grada za lakše svakodnevno kretanje građana. Uredićemo sistem odvoza i zbrinjavanja otpada, te podsticati zelene politike za čistu i zdravu Podgoricu. Povećaćemo kvalitet života svih građana Podgorice. Vratićemo život centru Podgorice i pokrenuti privredni i društveni razvoj našeg grada po evropskim standardima - obećavaju.

Govoreći o gradskoj administraciji Ilija Mugoša, nosilac Izborne liste Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković, kazao je da je potrebno povećanje efikasnost gradske administracije i gradskih službi, što ima ima za cilj da administracija postane pouzdani servis građana i omogući adekvatno funkcionisanje grada.

Njihov program, dodao je Mugoša, podrazumijeva u gradskoj upravi i u javnim preduzećima zapošljavanje po konkursima, a imenovanja na osnovu kvalifikacije i iskustva.

- Građanima su potrebni, a naš Program to uključuje, kvalitetni digitalni javni servisi, kvalitetan, tačan i komforan gradski prijevoz, čiste i higijenski uređene gradske pijace i tržnice i gradski bazen te udomljavanje, čipovanje i zbrinjavanje pasa lutalica i krematorijum za kućne ljubimce - kazao je Mugoša.

Kada je riječ o drugoj i trećoj tački Programa za Podgoricu – problemima saobraćaja o otpada – Mugoša je najavio više kvalitetnih mjera od kojih korist treba da imaju građani Podgorice.

- Riješićemo gorući problem saobraćaja u gradu. Smanjićemo gužve savremenim tehnološkim rješenjima (pametni semafori, zeleni talasi, kružni tokovi, pametna signalizacija…). Izgradićemo tri parkirališta. Uvešćemo red u gradski javni prijevoz (Modernizacija voznog parka, povećanje broja linija, poštovanje voznog reda…). Obnovićemo i redovno održavati puteve u prigradskim naseljima i ruralnim područjima. Uredićemo sistem odvoza i zbrinjavanja otpada, te povećavati zelene politike za čistu i zdravu Podgoricu. Modernizacijom mehanizacije i efikasnijim rasporedom dovešćemo u red sistem odvoza otpada - naveo je Mugoša.

- Dovešćemo u red prikupljanje i zbrinjavanje otpada savremenim postrojenjima za daljnju ekološku obradu na deponijama i ekološkim spalionicama otpada. Pokrenućemo s mrtve tačke gradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Provešćemo program održivog upravljanja otpadom kroz uvođenje uređaja za otkup PET ambalaže i aktivnog promovisanja politika zaštite okoline našeg grada već od najmlađih uzrasta. Kroz kampanje i kontinuiranu edukaciju, ali i kroz školski sistem radićemo na podizanju svijesti o važnosti i načinima sortiranja, recikliranja i zbrinjavanja otpada. Gradnjom podzemnih rezervoara za kišnicu i povećanjem broja rendžera zaštitićemo Goricu od požara i uništenja te sačuvati njenu prirodu - kazao je Ilija Mugoša.

Izlaganje je završio najavom da će Stranka Evropskog progresa za svaki dobijeni glas na ovim izborima zasaditi u naredne četiri godine mandata gradskog parlamenta po jedno drvo.

- Na ovaj način, doprinosom javnom interesu, uzvratićemo poštovanje našim sugrađanima koji su prihvatili i podržali naše prijedloge i viziju razvoja Podgorice - kazao je Ilija Mugoša.

Kandidatkinja za odbornicu Jelena Knežević predstavila je dio Programa koji se tiče povećanja kvaliteta života građana Podgorice.

- Iz budžeta Glavnog grada povećaćemo finansijsku podršku za stare osobe, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene porodice. Programom Pristupačno stanovanje za sve! riješićemo stambeno pitanje mladih, samohranih majki i kupaca prve nekretnine, tako što ćemo obezbijediti da kroz donaciju opštinskih parcela i oslobađanje troškova za komunalno opremanje iznos kredita za kupovinu stana iznosi manje od cijene najma. Ustupanjem gradskog zemljišta i komunalnim opremanjem prostorija podstaknućemo izgradnju gerontološkog centra za dnevnu brigu o sugrađanima u trećem dobu. Unaprijedićemo gradske centre za djecu s teškoćama u razvoju, povećati kapacitete i uvesti potrebne službe poput logopedske. Zalagaćemo se za otvaranje gradske bolnice u Podgorici - kazala je ona.

Kandidat za odbornika, arhitekta Božidar Božović predstavo dio programa koji se tiče vraćanja života centru Podgorice plan velikih zahvata u središtu grada.

- Oživjećemo centar grada kreiranjem pješačke i turističke zone na potezu Hecegovačka – Njegoševa – Vučedolska – Slobode – Trg Nezavisnosti, s tradicionalnim zanatima, malim trgovinama i turističkim sadržajima primjerenim središtu glavnog grada. Otvorićemo šetalište duž obala Morače, od Vezirovog mosta do Sastavaka. Vratićemo život grada na rijeke Moraču, Ribnicu, Zetu i Sitnicu. Izgradićemo atletsku stazu i popratne sadržaje. Unaprijedićemo finansiranje i promociju rada kulturnih stvaralaca i udruženja - naveo je on.

Kandidat za odbornika, preduzetnik Vlastimir Ristić, kazao je da Stranka evropskog progresa smatra da je neophodno obezbijediti brzi Internet za svako domaćinstvo.

- Naš slogan u tom smislu je “Optika do svakog doma -istakao je Ristić.

Kazao je da je plan da kroz model privatno-javnog partnerstva pokrenemo kapitalni projekat revitalizacije prostora nekadašnje Robne kuće Beko na Trgu Nezavisnosti.

- Blok prostora Robne kuće, parkirališta i stambenog prostora oslobodićemo na taj način od propadanja i važnu gradsku lokaciju prenamijeniti u svrhu izgradnje novog i urbanistički prihvatljivog trgovačkog centra s javnom podzemnom garažom na tri nivoa. Time ćemo u značajnoj mjeri riješiti problem stacionarnog saobraćaja u centru grada, povećati budžetske prihode Glavnog grada, otvoriti nova radna mjesta i centru grada obezbijediti prijeko potrebne sadržaje da ponovo postane centar života Podgorice - dodao je Ristić.

Kazao je da je u planu i stavljanje u upotrebu neiskorištene gradske industrijske zone otvaranjem sajmišta kao neophodne pretpostavke za razvoj kulture i privrede Glavnog grada i Crne Gore.

Dodao je da je uvreda za sve ljubitelje literature, ali i za sve ostale građane Podgorice, da sajam knjiga i udžbenika bude u garaži jednog tržnog centra.

- Posebno važna tačka našeg razvojnog programa, za koju nijeu potrebna velika sredstva, ali jeste volja i organizacija je Centar bi nudio panoramske letova helikopterom preko cijele Crne Gore i to sjevernom rutom – kanjonom Morače, kanjonom Tare, nadlijetanjem Durmitora i Crnog Jezera, kanjona Komarnice, Nikšića, Ostroga i doline Zete, i južnom rutom – nadlijetanje Skadarskog jezera, Bojane, Velike plaže, Miločera, Svetog Stefana, Budve, Tivta, Luštice, Mamule, ulaskom u zaliv, nadlijetanje Perasta, Kotora, penjanje preko Lovćena, nadlijetanje Cetinja i Rijeke Crnojevića. To je jedinstven, izuzetno vrijedan doživljaj, koji čini reputaciono snažan pomak u turističkoj ponudi Podgorice. Vrlo brzo će ova atrakcija mapirati Podgoricu na turističkoj ponudi i donijeti ozbiljne prihode samom gradu. Niko u regiji nije u mogućnosti da na malom prostoru i za razumno trajanje leta, omogući ni blizu ovako kvalitetan doživljaj - kazao je Vlastimir Ristić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:02