Milojko Spajić / - SASAMATIC, VLADA
09/09/2024 u 14:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: Nikada nisam sarađivao sa DPS-om, neću dozvoliti da Milatović opstruira ES 2

Predsjednik Jakov Milatović pokušava da opstruira Evropu sad 2, kao što je to pokušao sa Ibar zakonima, rekao je premijer Milojko Spajić.

- Ja to neću dozvoliti. Za mene ne postoji bitnija tema u ovoj državi od standarda građana. To je broj jedan tema u Crnoj Gori. Podizanje standarda građana je nešto zbog čega sam se politički aktivirao- kazao je Spajić.
-Sa 222 eura koliko nas je zatekla minimalna zarada, sada ćemo imati nezamislivih 600 i 800 eura za srednjoškolce i za visokoškolce. Imaćemo povećanje svih zarada u Crnoj Gori u prosjeku preko 20%, skoro 25%. Prosječna zarada u oktobru će biti 1000 eura. Duplo više nego prije 3,5 godine- rekao je Spajić.
Naveo je da će penzije da rastu u januaru 2025.
-U prosjeku 50-60 eura. Imali smo rast penzija, minimalna penzija u Crnoj Gori, sada iznosi 450 eura. Svakog mjeseca penzioneri koji su primali 290-300 eura, sada ti penzioneri primaju 450 eura. Preko 160 eura više nego što su tada primali. To je 74.000 penzionera koji svakog mjeseca razumiju šta znači Evropa sa 2.- naveo je premijer.
Tvrdi da predsjednik želi da radnici u oktobru ne osjete Evropu sa 2.
-Želi da penzioneri u januaru 2025. godine ne osjete Evropu sa 2. Ja mislim da to nije u interesu građana. I upravo zbog toga slučaja, nažalost ću morati da otkažem put u Njujork i moraću da se bavim Evropom sa 2 dok se ona ne usvoji. Jer neću, osim puta u Brisel koji je najavljen prije tri mjeseca, ni na jedno drugo putovanje ići- rekao je on.

Milatović vratio parlamentu tri zakona: "Vlada uvodi namete i ugrožava privredu"


Ubijeđen je da će parlamentarna većina ponovo izglasati zakone koje je Milatović danas vratio.

Premijer je rekao da Vlada nije dobila zahtjev za finansiranje samita predsjednika država regiona u Crnoj Gori, u okviru procesa Brdo-Brioni te da su postojale špekulacije u javnosti da je takav zahtjev odbijen. Spajić je istakao da kabinet Milatovića ima rekordni budžet.

Upitan da li smatra da je u interesu Crne Gore održavanje tog samita, Spajić je kazao da jeste.

- Čuli smo danas predsjednika da će on svakako biti održan i bez ovog budžeta, vidjeli smo u suštini da i nije bilo potrebe za tim novcem- naveo je on.

Spajić je ocijenio da bi trebalo pronaći neku vrstu racionalizacije u budžetu predsjednika države.

Ministar finansija Novica Vuković rekao je da se Služba predsjednika Crne Gore obratila Ministarstvu finansija da se obezbijedi dodatnih 355 hiljada eura kroz rebalans.

-Tu je 120 hiljada koje pretpostavljamo da je Predsjedništvo predvidjelo za taj samit - rekao je Vuković i dodao da je formiranjem budžeta za ovu godinu, iznos budžeta Predsjedništva 1,46 miliona eura.

Spajić je, odgovarajući na pitanje o navodima Milatovića da je sa kabinetom bivšeg predsjednika Mila Đukanovića pregovarao o potpisivanju zakona o kriptovalutama, rekao da ni on, ni Pokret Evropa sad (PES) nijesu nikada sarađivali sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

- Kao što ste čuli našeg kandidata za gradonačelnika, koji je u prvom javnom obraćanju rekao da isključuje opciju koalicije poslije izbora sa DPS-om, vrlo smo se jasno izjasnili o tom pitanju - rekao je Spajić.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević je, odgovarajući na navode Milatovića da su lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta trenutno stvarni lideri parlamentarne većine, rekla da se ne slaže sa tom konstatacijom.

Ona je kazala da su "parlamentarna većina i Vlada heterogene, sa subjektima koji po nekim pitanjima nemaju isto mišljenje".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 16:27