Srđan Vukadinović / - PORTAL DAN
12/06/2023 u 14:36 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukadinović za „Dan“: U ovom izbornom ciklusu pobijedili apstinenti

Građani CG pokazuju da politički sazrijevaju i da se sa njima ne može manipulisati, da razmišljaju o političkim ponudama

Budući da smo imali veliki broj izbornih ciklusa u veoma kratkom vremenu i politički model koji postoji u Crnoj Gori dovodi do zasićenja građana. I ne radi se tu samo o zasićenju građana, nego po svoj prilici ta energija koja bi se akumulirala i koja bi napravila određene promjene teško je sada više objediniti je. Pošto je DPS razvlašćen, teško je više naći motivacione faktore da građani Crne Gore izlaze u masovnom broju, kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović za portal „Dan“.

– To je iskoristio Pokret Evropa sad (PES) I napravio rezultat koji su napravili. Veliku izlaznost je moguće akumulirati za nekih 10, 15 godina, a na to je uticala zasićenost izborima, loši politički programi, mnogi građani nisu tu, pošli su da turistički rade van zemlje, dijaspora nije bila zainteresovana za dolazak, što je sve uticalo na izlaznost. Zato se može reći da su u ovom izbornom ciklusu pobijedili apstinenti, a ne političke partije koje se hvale rezultatima i da se bez njih neće moći formirati vlada – kazao je Vukadinović.

Svi su nudili, kaže Vukadinović, plate, penzije, med i mlijeko, a niko nikakav ekonomski program.

– Građani CG pokazuju da politički sazrijevaju i da se sa njima ne može manipulisati, da razmišljaju o političkim ponudama i da sve ovo što se radilo, jedna grupa nepoznatih ljudi odjednom podigne plate, minimalne penzije... a pritom se to ne zasniva na nekom relnom ekonomskom osnovu. Sve to mora da se zasniva na zdravom ekonomskom rastu, koji Crna Gora nema, nema proizvodnju, izvoz. Jednostavno se povećanje Raddi po osnovu zaduženja  kod privatne banke koja je mnogo višu kamatu dala nego neki drugi privatni subjekti, što jasno govori da građani sazrijevaju u smislu da mnogo više razmišljaju o tome ko će sjutra vraćati te dugove – kaže Vukadinović.

Ističe da građanima ne trebaju plate i penzije podignute na fiktivnim osnovama i koje su bile populistički trik za dobijanje glasova, već im trebaju fabrike, postrojenja, i da to što će se proizvoditi Crna Gora izvozi. Jedino se, ističe, na osnovu tog rasta mogu realizovati data obćanja.

– Evropa sad je krenula sa tim populističkim projektom, a onda su svi počeli da se utrkuju i da kao da izvlače iz rukava da plasiraju različite iznose plata, penzija... Građani su sa ovolikim brojem lista vidjeli samo borbu i čežnju za vlašću a ne da se istinski poboljša status građana – naveo je Vukadinović.

Ističe da su ovom izlaznošću građani kaznili političke partije da se ne može više ništa dobiti na obećanima, lažima i prevarama i  da prolaze kao što su do sada. Građani mnogo ozbiljnije i temeljitije razmišljaju o svojoj budućnosti i ozbiljnije od političkih partija.

Smatra da je moguće sastaviti stabilnu vladu ako se otklone sujete, nerazumijevanje, i želja za revanšizmom.

- Ako se to ne otkloni, onda Crnoj Gori slijedi još nestabilniji period. PES jeste napravio rezultat, ali taj rezultat na talasima nezadovoljstva. Njihov rezultata je značajno pao u odnosu na predsjedničke izbore, računajući prvi kruk izbora, kada su imali oko 30 odsto glasova. To je ozbiljna kriza rasta ovog partije koja je rezultirala i aferama vezanim za njihovog lidera Miljka Spajića, a i promišlkjanjem građana koliko su realna njihova obećanja - kazao je Vukadinović.

Smatra da se ima kombinacija koje mogu sastaviti stabilnu vladu, a tu ne misli na vladu od 41 poslanika.

- Crnoj Gori ne treba ni 49 poslanika, njoj treba 54 da bi izašli iz ove duboke institucionalne, političke i državne krize. Moguće je i to sastaviti ako se sujete prevaziđu. Bilo koja vlada koja nije politička, ona koja nema utemeljene u izbornom rezultatu može dovesti do plitičke krize. Ne može se sada izolovati ni DPS, ni ZBCG, ako to neko želi sa strane. Stabilna vlada može biti PES, DPS, sa Demokratama, manjinama. Ali PES-u sad predstoji sad jedan veliki unutrašnjih sukoba. Vidjeli smo da sinoć nije bilo potpredsjednim PES-a Jakova Milatovića. Iako se on deklariše kao predsjednik svih građana, on nije podnio ostavku na čelno mjesto niti zamrznuo članstvo u partiji. Što ukazuje na ozbiljan sukob u toj partiji i da može doći do cijepanja partije - ističe Vukadinović.

Navodi da je Spajić sinoć najavio da neće ni sa DPS-om ni sa URA, što odmah navodi da ne može biti stabilne vlade. Smatra da PES-u isto kai i Crnoj Gori predstoji jedno vrlo nestabilno vrijeme.

- Crna Gora može dobiti stabilnu vladu ako se sve ovo prevaziđe, ali je kod nas vrlo teško trevazići sujete, ostrašćenost i revanšizam, i ako to bude tako, vrlo brzo možemo očekivati nove izbore, na jesen, oktobar il novembar - istakao je Vukadinović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:55