Domaća trgovina / - AROMA
09/11/2023 u 09:36 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mirisni svijet hljebova iz Aroma, Conto i City marketa

Odaberite hljeb po vašem ukusu iz najbolje pekare u gradu!

Zamislite miris svježe ispečenog hljeba koji se širi kroz dom dok kora hrskavo puca pod pritiskom svakog zalogaja, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa i tekstura. To je priča o hljebu, priča koja seže duboko u ljudsku istoriju i kulturu. Hljeb je više od jednostavnog pekarskog proizvoda, on je arhetipski simbol ishrane i kulture koji se proteže kroz vjekove i prelazi granice, čuvajući svoj jedinstveni ukus i značaj.

Svakog dana u Aroma, Conto i City marketima peče se preko 25 vrsta svježeg hljeba i peciva od klasičnih bageta do onih specijalnih tamnih, integralnih, praznih ili sa više vrsta sjemenki, pružajući mogućnost izbora za svačiji ukus.

Predstavljamo nekolicinu iz bogate ponude AROMA i CITY marketi

Hljeb Rustik: Posebna vrsta hljeba koja se izdvaja svojim bogatim ukusom i hrskavom koricom. Obično je nepravilnog oblika, grube teksture. Njegova površina može biti prekrivena brašnom ili sjemenkama, što dodatno doprinosi njegovom rustičnom izgledu. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika ovog hljeba je njegova tekstura. Može varirati od kompaktne do rupičaste, ali uvijek je dobrog ukusa. Hrskava korica često ima tamnu boju, dok je unutrašnjost hljeba obično mekana i prozračna, sa nježnim žitnim mirisom. Hljeb rustik se često pravi od prirodnih sastojaka kao što su brašno, voda, kvasac, so i eventualno sjemenke ili orašasti plodovi. Odsustvo konzervansa i aditiva, čini ga prirodnijim izborom. Postoje različite varijante rustik hljeba, uključujući francuski hljeb, italijanski hljeb i mnoge druge regionalne vrste. Svaka od njih može imati svoje jedinstvene karakteristike ukusa i teksture u zavisnosti od podneblja sa koga dolazi. U Aroma i City marketima rustik je omiljen zbog svoje autentične prirode koja je rezultat velike ljubavi i pažnje vrsnih pekarskih vještina.  Ovaj hljeb se često koristi za pripremu sendviča, servira se uz supu ili jednostavno poslužuje sa maslacem i džemom kao ukusan doručak ili užina.

image

Domaća trgovina

- AROMA

Hljeb sa više sjemenki: Posebno bijeli hljeb sa dodatkom različitih sjemenki često se smatra zdravijim i hranljivijim izborom u odnosu na običan bijeli hljeb. Bijeli hljeb sa više sjemenki obično ima svijetlu boju, s obzirom na bijelo brašno koje se koristi kao osnovna komponenta. Ovi dodaci obično daju hljebu raznobojnu unutrašnjost i zadovoljstvo pri svakom zalogaju, pa možete uživati u ukusima suncokretovih, ili lanenih sjemenki, susama ili kima. Tekstura može biti mekana i vlažna, sa rupicama, što zavisi od specifičnosti recepata. Pošto sadrži vlakna, vitamine i minerale koji potiču iz dodatih zrna, hljeb sa više sjemenki je bolji izbor za one koji žele da unesu više hranljivih materija u ishranu. Bijeli hljeb sa više zrna može se koristiti na isti način kao i običan hljeb. Odličan je za pripremu sendviča svih vrsta ili kao dodatak različitim jelima. Hljeb sa više zrna može doprinijeti boljoj probavi i zdravijem stilu ishrane zbog visokog sadržaja vlakana. Takođe može pomoći da se održi stabilan nivo šećera u krvi. Za one koji žele da unesu više hranljivih materija u ishranu, ali i dalje uživaju u mekanoj i ukusnoj teksturi bijelog hljeba, svakako je dobra preporuka.

Tamni Hljeb: Često nazivan integralni ili crni hljeb, tamni hljeb karakteriše se svojom tamnom bojom i specifičnim ukusom zbog upotrebe brašna sa cijelim zrnom pšenice ili drugih žitarica. Tamni hljeb je, u poređenju sa standardnim bijelim hljebom zbog integralnog brašna, koje uključuje spoljni sloj zrna pšenice (ljusku), tamnije boje. Unutrašnjost može varirati, ali često je gušća i sa više vlakana. Različitih je tekstura, uključujući rupičastu, kompaktnu ili mekanu. Tamni hljeb ima bogat ukus sa primjesama kojima dominiraju žitarice. Hljeb sa celim zrnom može imati blagu gorčinu, a sveži hljeb često ima blagu slatkastu notu. Integralno brašno zadržava veći dio hranljivih materija koji se gube prilikom rafinisanja bijelog brašna, a takođe je jako bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima. Tamni hljeb se koristi na različite načine, za pripremu sendviča, serviranje uz potaže ili čorbe. Tamni hljeb se često smatra zdravijim izborom zbog svojih hranljivih prednosti, a svakako pruža karakterističan ukus.

Hljeb Baget: Hljeb baget je vrsta francuskog hljeba koja je poznata po svojoj karakterističnoj tankoj i hrskavoj kori te mekanoj unutrašnjosti. Baget je obično dugačak, tanak hljeb u obliku štapića. Tipična dužina bageta je oko 60 cm. Spoljni sloj bageta je hrskav i tanak, sa zlatno smeđom bojom. Ova hrskava kora je rezultat procesa pečenja i daje mu karakterističan zvuk kada se prelomi ili siječe. Unutrašnjost bageta je mekana i vazdušasta, sa mnogo sitnih rupa. Tekstura unutrašnjosti je meka i elastična, što omogućava da se lako kida i žvaće. Baget ima blagu, prijatnu aromu sa notama kvasca. Ukus varira od proizvođača, ali obično je blago slankast i vrlo prijatan. Tradicionalni baget se pravi od svega nekoliko osnovnih sastojaka - brašno, voda, kvasac i so. Ovi jednostavni sastojci čine ga popularnim izborom za one koji žele čist i jednostavan hljeb. Hljeb baget možete služiti uz sireve, delikatese, i razne vrste džemova. Takođe je popularan u pripremi sendviča, jer tanka kora omogućava savršenu ravnotežu hrskavosti i mekoće.

A za svakodnevno uživanje u vašem omiljenom hljebu, pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. Za hranljiv obrok odaberite hljeb iz najbolje pekare u gradu po vašem izboru.

Aroma, Conto i City marketi

Sve za tebe!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:17