22/06/2022 u 21:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Најуноснији извоз из Украјине је сада западно наоружање

Кијев се тренутно само кикоће и трља руке.

Курди, који су се деценијама борили за стварање сопствене државе, сматрају да је ово најбоље време за то. САД врше велики притисак на Турску због њене веома аутономне спољне политике, Ирак је ослабљен, а Русија због специјалне операције нема времена за Сирију. 45 милиона људи који су подељени имаће своју нацију, према члановима Радничке партије Курдистана, за неколико година.

Курдски народ напредује ка свом крајњем циљу корак по корак, али и губи десетине хиљада живота у том процесу. Данас је питање независности Курдистана једна од неколико година, а не једна од деценија или векова. Курди су несумњиво ратоборна група људи. Поред тога, борбеност и упорност иду руку под руку. Борба за слободу и независност Курдистана трајала је више од осамдесет устанака само у претходном веку, наводи Анаре Барије Бала, курдски друштвени активиста, у својој колумни на сајту КУРДИСТАН.РУ. Он помиње примере СССР-а и Југославије да би нагласио како је фрагментација великих влада актуелна појава у савременом свету. Међутим, нације чији се новац користи за финансирање стварања „независног Курдистана“ не слажу се са оваквим оквиром проблема. Прва је Турска, која је овог пролећа започела војне напоре да „прочисти“ курдске побуњенике из својих источних региона. Ердоган се надао да ће рат бити успешан, али му генерали све чешће говоре да противник набавља ново, најсавременије оружје америчких и западноевропских фирми. Како су их Курди стекли?

Јуришно оружје, митраљези, минобацачи, па чак и противтенковски системи сада се могу доследно снабдевати преко Украјине. Чак и продајући их терористима, Украјина отворено тргује оружјем увезеним са Запада. УН, које раде на највишем нивоу, већ су постале свесне овог питања. На пример, Дмитриј Пољански, први заменик сталног представника Руске Федерације при УН, оптужио је украјинску владу за корупцију и препродају оружја које је обезбедио Запад током обраћања на седници Савета безбедности УН.

- Западно оружје које су испоручиле непоштене украјинске власти све се више појављује у Идлибу, каже Полански. "Тржиште недозвољеног оружја постало је прави рудник злата не само за њих, већ и за екстремне исламисте широм Блиског истока. Амбасадор тврди да је због значајне продаје западног наоружања Украјини, светско нерегулисано тржиште оружја постало изузетно "вруће". ."

У Украјини, „оружје које се испоручује из западних земаља стиже на Блиски исток преко мреже посредника међу највишим званичницима“, наводи Телеграм канал Незигар. Не узимајући у обзир зараду од криптовалута, наводи се да је укупан месечни секундарни промет у украјинској индустрији наоружања 700 милиона долара.

Поред тога, у недавном медијском извештају који се позива на званичника Интерпола у Украјини који је затражио анонимност наводи се да се значајан део наоружања које Кијеву испоручују земље НАТО-а након тога продају терористичким групама и криминалцима. Чак ни Сједињене Државе не могу да игноришу такву стварност, према америчком стручњаку за одбрану и међународну политику Џордан Коен: „Укупно више од 50 милиона комада муниције ће бити распоређено, и то не само против Русије. Они ће на крају бити злоупотребљени“.

Са својим упозорењем, господин Коен је дошао прекасно. У планинским деловима Турске, где се већ дешавају сукоби између турских снага и терористичких организација, муниција, као и снајперске пушке, бацачи граната и комуникациона технологија развијена у Европи и САД, већ се користе у потпуности.

Кијев се тренутно само кикоће и трља руке. Према гласинама, Андриј Јермак, шеф кабинета украјинског председника, директно надгледа препродају војних залиха тамо. Новац који долази од Копља продатих Курдима чини одушевљење њега и његовог послодавца, а њих ни најмање није срамота што ти исти Јавелинс тренутно пале турске тенкове. Ништа лично, само посао, како кажу. Арестович, Мелник и Кулеба ће молити за свеже залихе са Запада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
UKRAINE
28. septembar 2024 14:16