/ -SHUTTERSTOCK
25/09/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istine i mitovi o intimnoj higijeni koje svaka žena treba da zna

O čišćenju i vlaženju kože lica i tijela mnogo je napisano i rečeno – osnovna pravila svima su poznata. Ali kada je u pitanju intimna njega, mnogi nisu sigurni u šta da vjeruju.

Zato ćemo u nastavku skrenuti pažnju na mitove o intimnoj higijeni i šta je to što svaka žena treba da zna kako bi sačuvala zdravlje.

Šta su istine a šta mitovi o intimnoj higijeni

1. Preporučljivo je, ali nije neophodno, koristiti poseban proizvod za intimnu higijenu.

Ovo je mit. Intimna zona se razlikuje od kože tijela po strukturi i nizu drugih indikatora. Dakle, ima kiseliji pH, a u mikroflori preovlađuju laktobacili. Sapun i obični gelovi za tuširanje imaju alkalni pH, a agresivni surfaktanti (tenzidi) mogu poremetiti ravnotežu mikroflore, izazivajući iritaciju i suvoću.

Formule proizvoda za intimnu higijenu su razvijene za održavanje fiziološkog pH i balansa mikroflore. Takođe sadrže posebne komponente za njegu. Čišćenje specijalnim proizvodima daje osjećaj svježine i čistoće bez iritacije ili zatezanja.

2. Za čišćenje intimnog područja dovoljna je samo voda

Ovo je mit. Često možete naići na mišljenje da voda odlično čisti intimno područje. Ovo je djelimično tačno. A ako pri ruci nema posebnog proizvoda, voda može biti dovoljna. Ali nije dovoljno uvijek i samo ona.

3. Da bi se održalo zdravlje intimnog područja, potrebni su antiseptici

Ovo je mit. Kao i drugi djelovi tijela, koža intimnog područja ima svoju mikrofloru. Drugim riječima, naseljavaju je mnoge prijateljske bakterije. Ovo je naša prirodna zaštitna barijera protiv klica i infekcija. Antiseptici eliminišu sve bakterije neselektivno, uključujući i korisne laktobacile, od kojih zavisi ravnoteža mikroflore i zaštitne funkcije kože.

4. Dezodorans ili gel sa mirisima će pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa.

Ovo je djelimično tačno. Ali ne morate da maskirate neprijatne mirise, već se bavite uzrokom njihovog pojavljivanja. Na kraju krajeva, oni mogu biti signal da je narušen balans u intimnoj regiji. Ako poštovanje pravila lične higijene ne eliminiše neprijatne mirise, trebalo bi da se obratite ljekaru. A za svakodnevnu negu intimnog područja bolje je izabrati proizvode bez mirisa, boja i drugih dodatnih komponenti, jer svi oni potencijalno mogu da iritiraju osjetljivu kožu intimne regije.

5. Sredstva za intimnu njegu treba da odabere ljekar

Ovo je djelimično tačno. Ako ste suočeni sa bilo kojom bolešću, vaš ginekolog vam može preporučiti određene proizvode za njegu. Ako vam ništa ne smeta, sami možete izabrati odgovarajuće proizvode za intimnu higijenu.

6. Za njegu intimnog područja nije potrebna krema

Ovo je mit. Ne zaboravite da je ovo područje podložno uticaju unutrašnjih i spoljašnjih faktora (menstruacija, depilacija, neudoban donji veš, itd.), pa mnoge žene doživljavaju suvoću, iritaciju i svrab u ovoj oblasti. Ne bi trebalo da trpite nelagodnost kada je možete eliminisati posebnim proizvodima koji su namijenjeni za njegu intimne regije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 03:02