/ -SHUTTERSTOCK
28/08/2024 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jednostavno pravilo koje pomaže kod problema sa gastritisom

Gotovo svako je barem jednom u životu doživio težinu ili bol u gornjem dijelu stomaka nakon jela. Ti simptomi najčešće se javljaju kod gastritisa.

Riječ je o skupini stanja s jednom zajedničkom stvari, a to je upala sluznice želuca.

Najčešće je posledica infekcije istom bakterijom koja uzrokuje većinu čireva na želucu ili redovnog uzimanja određenih ljekova protiv bolova. Konzumiranje previše alkohola takođe može doprinijeti gastritisu, piše Klinika Mayo.

Kako bi se dijagnostikovao gastritis, ljekari moraju da obave preglede. Potom oboljelima propisuju preporuke o ishrani koje uglavnom uključuju izbjegavanje kafe, alkohola, gaziranih pića, peciva, začinjene, masne, pržene i dimljene hrane.

Važno je jesti prema zadatom rasporedu. Prema ljekarima, oboleli od gastritisa trebali bi jesti najmanje četiri obroka u danu, po mogućnosti i pet. Ako se ne pridržavate preporuka ljekara, sluzokoža želuca će se teže oporaviti, što znači da će bolovi trajati duže.

Žgaravica, mučnina, nadutost i podrigivanje često su simptomi koji se javljaju uz gastritis. Ljekari podsjećaju da je važno što prije posjetiti ljekara ako osjetite bilo kakve neugodne simptome. Naime, gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se javlja polagano tokom vremena (hronični gastritis).

Uznapredovali gastritis može prerasti u čir na želucu, koji je mnogo teže liječiti. U nekim slučajevima, gastritis može dovesti i do povećanog rizika od raka želuca, ali za većinu ljudi gastritis nije ozbiljan i brzo se rešava ako se liječi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 06:08