Čaj od pitomog kestena / -SHUTTERSTOCK
18/11/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jesenji plodovi čuvaju zdravlje tokom zime: Ako imate ove probleme obavezno probajte čaj od kestena

Istraživanja su pokazala kako dnevne doze divljeg kestena mogu pozitivno da utiču na smanjivanje simptoma poput bolova u nogama, oticanja i svrba zbog proširenih vena

Jesen je pravo vrijeme da dobro iskoristite što više plodova koje nam daje ovo godišnje doba. Mnogima je kestenje asocijacija na hladnije dane koji nagovještavaju zimu. Od ovog ploda može da se pravi kesten pire, kolači od kestena, med od kestena, ali i čaj od kestena.

Iako možda malo manje poznat, čaj od kestena zapravo ima brojne dobrobiti za naše zdravlje.

Razlika između pitomog i divljeg kestena?

Na našim šumskim područjima možete pronaći divlji kesten i pitomi kesten. Ove vrste kestena pripadaju različitim porodicama i zapravo su samo slične u plodu, prenosi N1 Hrvatska.

Pitomi kesten je jestiv i ljekovit te se može koristiti za pripremu pirea, brašna od kestena, kolača i drugih.

Divlji kesten se može koristiti za izradu ljekovitih sastojaka, ali se ne može jesti. Divlji kesten je više dekorativne svrhe, ali je dosta ljekovit. Kod ove biljke mogu se koristiti svi djelovi biljke – pupoljci, listovi, kora, cvjetovi i korijen.

Gotovo svi djelovi ove biljke su lekoviti i to zahvaljujući escinu. Escin je smjesa saponina koji se nalaze u smeđem omotaču ploda i u drugim djelovima biljke, ali u manjim količinama.

Osim escina koji se kao materija koristi u liječenju varikoznih vena, oticanja nogu i grčeva, ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonoide te masne kiseline. To samo podržava njegova ljekovita svojstva.

Escin je najznačajniji po svom pozitivnom djelovanju na vene i kapilare i često se može naći u obliku krema ili gelova. Osim toga, upravo se od divljeg kestena pravi čaj od kestena, baš zbog svih ljekovitih svojstava.

image

Blagodeti kestena

-SHUTTERSTOCK

Ljekovitost čaja od kestena

Čaj od divljeg kestena često se koristi u tradicionalnoj medicini i homeopatiji iako nema dovoljno čvrstih naučnih dokaza koji bi potvrdili njegova ljekovita svojstva.

Međutim, sastav kestena potvrđuje da takav čaj može da pomogne kod određenih stanja. Uz escin, sadrži i tanine, flavonoide, šećer, ulja i vitamine.

Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava čaja od kestena:

– smanjuje bolove kod proširenih vena

– smanjuje oticanje kože

– ima antioksidativna svojstva

– ima protivupalna svojstva

– pomaže u smanjivanju edema na koži

– pomaže kod smanjivanja upala

– smanjuje kašalj i groznicu

– utiče na smirivanje crijeva

Takođe, predstavljamo vam pet problema kod kojih vam čaj od kestena može konkretno pomoći.

1. Smanjuje simptome hronične venske bolesti

Problemi s venama se pojavljuju kod oko 40 odsto cjelokupne populacije starije od 30 godina.

Hronična venska bolest ima teže simptome poput vidljivih proširenih vena, oticanja nogu, kožnih promjena na potkoljenicama, čak i otvorene rane na potkoljenicama.

Uz to se pojavljuje osjećaj težine u nogama, osjećaj žarenja i pečenja, bolovi i grčevi.

Čaj od kestena može pomoći kod smanjivanja simptoma, posebno uz korišćenje kompresijskih čarapa. Razlog tome je protivupalno svojstvo escina te mogućnost da ta materija pozitivno utiče na ćelije vena i kapilara.

Istraživanja su pokazala kako dnevne doze divljeg kestena mogu pozitivno da utiču na smanjivanje simptoma poput bolova u nogama, oticanja i svrba zbog proširenih vena.

2. Ima generalna protivupalna svojstva

Čaj od kestena može da pomogne kod smanjivanja upala zbog visokog nivoa escina. Dokazano je kako ova materija ima mogućnost smanjenja upala povezanih s povredama, venskim problemima i oticanjima.

Postoje i dokazi kako čaj od kestena, odnosno, escin, može da pomogne kod smanjivanja upala i oticanja nakon traume, operacija i sportskih povreda. Nerijetko se koristi i za smanjivanje bolova tokom menstruacije.

image

Kesten čuvar vena

-SHUTTERSTOCK

3. Pomaže kod hemoroida

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u donjeg dijelu rektuma, u anusu i oko njega te su slični proširenim venama na nogama. Mogu se pojaviti nezavisno od pola, a najčešći su kod trudnica zbog pritiska djeteta na to područje tokom porođaja te hormonalnim promjena koje izazivaju povećanje krvnih sudova.

Čaj od kestena djeluje jednako na hemoroide kao i na proširene vene. Smanjuje upale tog dijela kože, ali i samih vena koje zapravo otiču na području oko anusa.

4. Pomaže kod bakterijskih upala

Sjemenke divljeg kestena pokazale su izvrsnu antibakterijsku aktivnost protiv bakterija Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Streptococcus mutans. Antibakterijska aktivnost bila je posebno snažna protiv E. coli, koja je Gram-negativna bakterija.

5. Usporava starenje kože

Divlji kesten koji se može koristiti za izradu čaja od kestena ima antioksidativna svojstva. To znači da pomaže u rešavanju slobodnih radikala u našem organizmu koji su jedni od krivaca za brzo starenje kože i uništavanje zdravih ćelija.

Zato divlji kesten pomaže u smanjivanju tamnih mrlja na koži, podstiče stvaranje blistave kože te usporava starenje kože.

Recept za ljekoviti čaj od kestena

Ljekoviti čaj od kestena može se praviti od nekoliko različitih djelova ove biljke. Divlji kesten ne bi trebalo da uzimate oralno u većim količinama. Stoga se priprema kao čaj ili se uzima kao ekstrakt u malim količinama. Nuspojave čaja od kestena zbog prevelike doze mogu biti povraćanje, proširenje zenica pa i gubitak svijesti.

Iako se koristi naziv čaj od kestena, možda bi bolje odgovarao pojam "napitak od kestena" jer se isti može praviti od listova, cvjetova, korijena, kore i ploda.

image

Caj od divljeg kestena

-SHUTTERSTOCK

Za izradu čaja od kestena biće vam potrebno:

– usitnjena kora divljeg kestena

– ekstrakt kore divljeg kestena

– suvi cvetovi ili listovi divljeg kestena

Recept za čaj od kore kestena

Supenu kašiku usitnjene kore divljeg kestena prelijte s 2 dcl vode. Voda ne mora da bude vrela. Tečnost ostavite tako da odstoji 12 sati i onda dobro procijedite.

Ako želite odmah da konzumirate čaj od kestena onda supenu kašiku usitnjene kore prelijte vrućom vodom i poklopite. Ostavite da tako stoji oko sat vremena i onda popijte.

Nemojte da pijete cijelu šolju odjednom jer se čaj od kestena pije u gutljajima i to ne više od dve šolje dnevno.

Recept za čaj od listova kestena

Za pravljenje jedne šolje čaja od kestena od listova potrebno vam je oko jedne supene kašike sušenih listova i/ili sušenih cvjetova. Riječ je otprilike o jednom gramu suve materije.

Isto prelijte s 2dcl kipuće vode. Ostavite da stoji oko 10 minuta pa procijedite. Pijte u gutljajima tokom dana kako biste smanjili kašalj. Nemojte popiti više od dvije šolje dnevno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:04