Kako navode, ova mješavina kod miševa dovela je do značajnog smanjenja proizvodnje mliječne kiseline, što je, prema pisanju Flamanske radio-televizije (VRT), ohrabrujuća vijest, jer prekomjerna proizvodnja laktata kod pacijenata sa sepsom može da dovede do fatalnih posledica.
Ista istraživačka grupa je 2021. godine već dokazala da pacijenti sa sepsom proizvode previše mliječne kiseline, što je proizvod koji nastaje u mišićima tokom napornih fizičkih aktivnosti, a koji nije u mogućnosti da se pravilno razgradi.
Obično se mliječna kiselina razgrađuje u jetri, ali ovaj proces ne funkcioniše kod ljudi sa sepsom.
Posledica toga je prekomjerno nakupljanje mlečne kiseline u krvotoku, što dovodi do naglog pada krvnog pritiska i često fatalnog ishoda.
U novom istraživanju, tim naučnika je otkrio razlog zbog kog pacijenti sa sepsom stvaraju višak mliječne kiseline i kako se to može spriječiti, a odgovor na oba pitanja je vitamin B1.
Osobe sa sepsom pate od akutnog nedostatka vitamina B1 u mitohondrijama, malim energetskim centrima naših ćelija, zbog čega se molekul piruvat pretvara u mliječnu kiselinu.
Kada su istraživači ovu metodu testirali na miševima, primijetili su da je proizvodnja mliječne kiseline drastično smanjena, a šanse za preživljavanje povećane, pogotovo u kombinaciji s glukozom.
"Čini se logičnim davati ozbiljno bolesnim pacijentima dodatnu glukozu, ali to često dovodi do još veće proizvodnje mliječne kiseline, što nije poželjno kod pacijenata sa sepsom", kaže Luis Nijtens, glavna autorka istraživanja.
Zahvaljujući vitaminu B1, istraživači su uspjeli da prerade metabolizam glukoze.
"Glukoza se sigurno pretvarala u piruvat, a zatim u energiju, umjesto u toksičnu mlečnu kiselinu", objašnjavaju naučnici.
