Poremećaj sna nasleđe od majke / -SHUTTERSTOCK
30/11/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet naslijeđenih gena od majke koji oblikuju djecu

Naša genetska osnova nosi ne samo fizičke karakteristike već i neke ključne aspekte našeg života

Genetski faktori koje nasleđujemo od majke imaju značajan uticaj na različite aspekte našeg života, uključujući inteligenciju, probleme sa spavanjem, starenje, vreme ulaska u menopauzu i čak sklonost ka ćelavosti kod muškaraca.

Inteligencija

Žene često prenose gene koji oblikuju dječju inteligenciju zbog toga što se geni prenose putem X hromozoma, a žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan. Ovo su potvrdila istraživanja američkih i škotskih naučnika.

Problemi sa spavanjem

Mame igraju ključnu ulogu u navikama spavanja svoje djece. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" pokazuje da se dobre ili loše navike spavanja prenose s majke na dijete. Djeca majki koje imaju probleme s nesanicom često idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka.

Starenje

Način na koji starimo takođe je pod uticajem gena koje nasleđujemo od majke. DNK iz mitohondrija, koje nasleđujemo isključivo od majke, ima ulogu u delimičnom kontrolisanju procesa starenja, prema istraživanju njemačkog Instituta Maks Plank.

Vrijeme ulaska u menopauzu

Godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu mogu biti nasleđene od majke. Britansko istraživanje pokazuje da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju veću šansu da dožive sličan scenario.

Ćelavost kod muškaraca

Sklonost ka ćelavosti kod muškaraca takođe je djelimično povezana s genima koje nasleđuju od majke. Iako očevi geni igraju ulogu, X hromozomi, koje nose žene, igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Sinovi najčešće od majki nasleđuju čak i daltonizam, iako same majke nemaju ovaj poremećaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:15